Proces Turkse journalisten gestart achter gesloten deuren

Eerder oordeelde het Constitutioneel Hof dat de twee onterecht vastzaten. Toch kunnen ze een levenslange celstraf krijgen.

Can Dundar (l) en Erdem Gul (r) arriveren bij de rechtbank vrijdagmorgen.
Can Dundar (l) en Erdem Gul (r) arriveren bij de rechtbank vrijdagmorgen. Foto AP

De rechtszaak tegen twee vooraanstaande verslaggevers van een prominente oppositiekrant in Turkije is vrijdagmorgen achter gesloten deuren begonnen. Het tweetal wordt verdacht van het helpen van een terreurorganisatie en het publiceren van materiaal dat de staatsveiligheid in gevaar brengt.

Een getuige die bij het proces aanwezig is, heeft aan persbureau Reuters laten weten dat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zich in de zaak als civiele partij bij de aanklager heeft gevoegd. Het proces vindt achter gesloten deuren plaats, omdat volgens de officier van justitie vertrouwelijke documenten besproken worden, waaronder staatsgeheimen.

De aanklager eiste eerder een levenslange gevangenisstraf voor de twee journalisten. Ondanks dat het Constitutioneel Hof oordeelde, de rechtbank die over de strafzaak gaat, dat de journalisten onterecht vastzaten, kunnen zij nog steeds een levenslange gevangenisstraf opgelegd krijgen.

Videobeelden

Hoofdredacteur Can Dündar en chef Ankara Erdem Gül van de seculiere krant Cumhuriyet werden in november opgepakt. Dat gebeurde nadat zij videobeelden hadden gepubliceerd waarop te zien zou zijn dat Turkse inlichtingendiensten in 2014 hielpen bij het doorsluizen van wapens naar Syrië. Dündar en Gül werden vervolgens veroordeeld voor het helpen van een terreurorganisatie en het publiceren van materiaal dat de staatsveiligheid in gevaar brengt.

Persvrijheid

Hun arrestatie veroorzaakte internationaal een golf van kritiek tegen het beleid van president Erdogan, die al jarenlang de persvrijheid in Turkije aan banden legt. Erdogan noemde de verslaggeving indertijd een poging om de internationale reputatie van Turkije te ondermijnen en zei dat hij dergelijke journalistiek niet zou vergeven.