Proces tegen Turkse journalisten uitgesteld

Het proces zou vrijdagochtend achter gesloten deuren plaatsvinden, door protesten van Turkse parlementariërs is de zaak opgeschort.

Can Dundar, de hoofdredacteur van de Turkse krant Cumhuriyet verlaat de rechtbank nadat het proces is uitgesteld.
Can Dundar, de hoofdredacteur van de Turkse krant Cumhuriyet verlaat de rechtbank nadat het proces is uitgesteld. Foto Osman Orsal/ Reuters

Het proces tegen twee Turkse journalisten van de krant Cumuriyet, dat vrijdagochtend achter gesloten deuren zou plaatsvinden, is vanwege protesten van Turkse parlementariërs en andere sympathisanten uitgesteld tot 1 april. Dat meldt persbureau AP.

Hoofdredacteur Can Dündar en chef Ankara Erdem Gül van de seculiere krant Cumhuriyet werden in november vorig jaar opgepakt nadat zij videomateriaal publiceerden waarin te zien zou zijn dat de Turkse inlichtingendienst wapens vervoerde naar rebellengroepen in Syrië.

In de rechtszaal verdedigde Dündar het belang van journalistiek:

“Journalistiek is geen misdaad. We zijn hier vandaag om dat te verdedigen. Het Constitutionele Hof oordeelde al dat wat wij deden journalistiek werk was. We zijn hier om die wetten te verdedigen. We hebben geen enkele misdaad begaan en we zullen doorgaan met ons journalistieke werk”.

Constitutioneel Hof: journalisten zaten onterecht vast

De rechtbank in Istanbul schortte de zaak op toen een grote groep sympathisanten, waaronder parlementariërs van de oppositiepartijen CHP en HDP, van de journalisten weigerde de zaal te verlaten vanwege de gesloten zitting. Daarop besloot de rechtbank ook een aanklacht tegen hen in te dienen. Op 1 april wordt het proces hervat.

De openbaar aanklager verdenkt de twee prominente journalisten van het helpen van een terreurorganisatie en het publiceren van materiaal dat de staatsveiligheid in gevaar brengt en eiste eind januari een levenslange gevangenisstraf. Het Turkse Constitutioneel Hof oordeelde echter dat de journalisten onterecht vastzaten, waarna Dündar en Gül werden vrijgelaten.

President Erdogan is mede-aanklager

In reactie liet de Turkse president Recep Tayyip Erdogan weten dat hij “het oordeel van het Constitutionele Hof niet respecteert”. Eerder maakte hij al kenbaar dat de verslaggeving van de journalisten een poging was om de internationale reputatie van Turkije te ondermijnen en zei dat hij dergelijke journalistiek niet zou vergeven.

Dat Erdogan deze zaak hoog opneemt, blijkt ook uit het feit dat hij zich als civiele partij bij de aanklager heeft gevoegd. Ook de Turkse veiligheidsdienst is mede-aanklager, zo meldde de Turkse nieuwsdienst Dogan op vrijdagochtend. Volgens de officier van justitie moet het proces achter gesloten deuren plaatsvinden omdat er vertrouwelijke documenten worden besproken, waaronder staatsgeheimen.