OM verdenkt tenniscoach van moord op Everink

Mark de J., tenniscoach van Robin Haase werd tot nu toe alleen verdacht van betrokkenheid bij de dood van de zakenman.

Politie verricht onderzoek bij de villa van Koen Everink in Bilthoven.
Politie verricht onderzoek bij de villa van Koen Everink in Bilthoven. Foto Jeroen Jumelet/ ANP

Het Openbaar Ministerie verdenkt tenniscoach Mark de J. van moord danwel doodslag op Koen Everink. Dat meldt het OM op haar website. De J. wordt zaterdag voorgeleid aan de rechter-commissaris bij de rechtbank in Utrecht.

De 29-jarige Rotterdammer, tenniscoach van Robin Haase, werd donderdagochtend opgepakt op Schiphol toen hij aankwam uit het buitenland. Hij werd toen verdacht van betrokkenheid bij de moord op zakenman Everink.

De J. was vlak voor de moord nog bij Everink

De politie kwam De J. op het spoor naar aanleiding van informatie die naar voren kwam bij het onderzoek. Everink werd op vrijdag 4 maart dood gevonden in zijn huis in Bilthoven. Hij werd door meerdere messteken om het leven gebracht.

Een paar uur voor de gewelddadige moord was De J. nog in huis van Everink. Hij keek samen met de zakenman naar de voetbalwedstrijd Feyenoord-AZ, dat heeft de tenniscoach ook laten weten aan de politie. Dat vertelde zijn tennispupil Haase tegen de NOS. De tennisser was hierbij niet aanwezig.

Mishandeling door Badr Hari

Everink was de man achter de succesvolle reisorganisatie Eliza was here. Hij kwam in het nieuws toen hij in 2012 zwaargewond raakte na te zijn mishandeld bij het dance-evenement Sensation in de Amsterdam Arena. Daarvoor werden kickbokser Badr Hari en medeverdachte Ferhat Y. veroordeeld. Zij hebben de ondernemer meerdere keren geschopt en geslagen, oordeelde rechtbank. Een been van Everink raakte daardoor verbrijzeld.

Na zijn mishandeling werd Everink actief in de tenniswereld. De succesvolle zakenman uit Bilthoven had zich opgeworpen als “luxe loopjongen” van proftennissers Robin Haase en Igor Sijsling. Hij deed dit als therapie, zo liet hij weten aan De Telegraaf. Via zijn contact met Haase leerde Everink ook tenniscoach Mark de J. kennen.