OM eist tien jaar en tbs voor woonbootbomaanslag

Bij de explosie kwam een man om het leven en raakte een vrouw ernstig gewond.

Medewerkers van de EOD doen onderzoek na de bomaanslag op een woonboot.
Medewerkers van de EOD doen onderzoek na de bomaanslag op een woonboot. Foto Jerry Lampen / ANP

Het Openbaar Ministerie heeft tien jaar cel en tbs geëist tegen Milo G., de 27-jarige man die een bomaanslag gepleegd zou hebben op een woonboot. Bij de aanslag kwam de bewoner van de boot om het leven. Een vrouw raakte ernstig gewond. De bom was eigenlijk bedoeld voor een andere woonboot, waar iemand woonde die het minderjarige zusje van G. zou hebben misbruikt.

Volgens justitie heeft de verdachte opzettelijk een bom laten ontploffen met de dood van de 53-jarige man en zware verwondingen van de 51-jarige vrouw tot gevolg. Ook heeft hij zich volgens het OM schuldig gemaakt aan het voorbereiden van de bomaanslag. Vermoedelijk heeft G. de explosieven zelf gemaakt. Hij zou een opleiding gevolgd hebben aan de laboratoriumschool. Hij wordt volgens het OM ten derde schuldig geacht aan stalking van een vriendin.

Het OM eiste twintig jaar cel als de rechter besluit geen tbs op te leggen. De bom ging af op 13 april vorig jaar.