Neemt terreurdreiging af door minder aandacht?

Foto AFP

De terroristen krijgen precies wat ze willen, wordt vaak gezegd over de media-aandacht voor terreuraanslagen. „Een terrorist heeft als doel angst te zaaien en onze manier van leven te ontwrichten”, zegt Bibi van Ginkel, terrorismedeskundige bij Instituut Clingendael. „Maximale aandacht voor een aanslag brengt dat doel dichterbij.”

Gratis pr, noemt een lezer het. En behalve het zaaien van angst onder de bevolking heeft de vaak massale aandacht voor aanslagen ook een aantrekkende werking op sympathisanten van terreurorganisaties. „Er ontstaat een beeld van onoverwinnelijkheid”, zegt Van Ginkel.

Sympathisanten krijgen het gevoel bij het winnende team te horen. Door die aantrekkende werking kan de organisatie vervolgens op nieuwe aanhangers rekenen.

Een lezer draait de redenering om: neemt de terreurdreiging af als er in de media nauwelijks aandacht is voor terreuraanslagen? Die conclusie durft Van Ginkel niet te trekken. Ze kent geen onderzoeken die het bevestigen. „Het is aannemelijk dat er minder aantrekkingskracht zou uitgaan van terreurorganisaties waarover de massamedia zwijgen, maar het zou te ver gaan om te concluderen dat daarmee terrorisme stopt.”

Dat neemt niet weg dat redacties ongewild een rol spelen in de propaganda-oorlog die zo essentieel is voor terreurorganisaties. Media moeten zich daar bewust van zijn, vindt Van Ginkel. Anders Breivik werd consequent ‘massamoordenaar’ genoemd in de Nederlandse media. „Wellicht een accurate omschrijving, en bovendien één die hem niet de geuzennaam van ‘terrorist’ gunt. Maar dan moet wel op dezelfde manier worden bericht over daders van terroristische aanslagen die vanuit jihadistisch gedachtengoed opereren.”