Nederlandse economie groeit in 2015 iets meer dan verwacht

Huishoudens hebben meer te besteden, het overheidstekort nam af, zo blijkt uit jaarcijfers van het CBS.

Foto Remko de Waal/ANP

De omvang van de Nederlandse economie is in 2015 iets meer toegenomen dan eerder werd aangenomen. Het bruto binnenlands product (bbp) steeg met 2,0 procent in plaats van 1,9 procent, zo maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag bekend. Het CBS publiceerde een tweede raming van de economische groei, een correctie op een eerdere raming in februari. In de nieuwe raming zijn actuelere gegevens meegenomen.

De opwaartse bijstelling vloeit voort uit betere cijfers over het tweede en derde kwartaal. De bbp-groei in die twee kwartalen was in de eerste raming zeer laag (allebei 0,1 procent), maar blijkt nu iets hoger te hebben gelegen: 0,2 procent in beide kwartalen.

Goed nieuws is verder dat huishoudens in het vierde kwartaal van 2015 meer te besteden hadden dan een jaar eerder. Het beschikbaar inkomen van huishoudens steeg met 2,1 procent op jaarbasis. Dat is de sterkste stijging in het afgelopen jaar, aldus het CBS. Het overheidstekort daalde in 2015 met 0,6 procentpunt naar 1,8 procent van het bbp.

2015

De cijfers die het CBS vrijdag publiceerde, gaan allemaal over 2015. Inmiddels is het economisch beeld verslechterd, vooral door de vertraging van de groei in de wereldeconomie. Uit cijfers van het Centraal Planbureau bleek woensdag dat het volume van de wereldhandel in januari met 0,4 procent is gedaald ten opzichte van december.

Het vertrouwen in de economie van Nederlandse consumenten nam in maart voor de vierde maand op rij af. Zowel het producenten- als het consumentenvertrouwen liggen echter wel boven hun langjarig gemiddelde, aldus het CBS.