Mora-kroketten voortaan van het Canadese McCain

De Nederlandse marktleider in snacks Van Geloven komt in handen van McCain, dat zo zijn positie in Europa versterkt. Kartelwaakhond ACM ziet dit keer geen bezwaren.

De Canadese aardappelreus McCain heeft toestemming gekregen om de Tilburgse snackproducent Van Geloven, eigenaar van het merk Mora, over te nemen. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) oordeelde donderdag dat de fusie de vrije concurrentie niet verstoort.

De overname door McCain (4,7 miljard euro omzet, 17.000 werknemers) werd begin deze maand aangekondigd. Van Geloven is nu nog van het Brits-Amerikaanse TowerBrook Capital Partners. McCain koopt TowerBrook uit, maar de investeringsmaatschappij behoudt nog wel een minderheidsbelang. De overnamesom is niet bekendgemaakt.

Van Geloven (197 miljoen euro omzet, 900 werknemers) is de Nederlandse marktleider in snacks. Oprichter Ad van Geloven begon in 1960 een vleesfabriek met het maken van ragout en soep in blik. Bijna tien jaar later introduceerde de „krokettenkampioen” zijn eigen kroketten naar „Brabants recept” met ragout, draadjesvlees en een korst van paneermeel. Later ging het bedrijf in Tilburg ook saté, loempia’s, nasi- en bamisnacks en frikandellen verkopen.

Van Geloven kocht Mora in 2006 van het Brits-Nederlandse voedingsmiddelenconcern Unilever. Andere snackmerken van Van Geloven zijn Hebro, De Bourgondiër, Welten en Van Lieshout.

Vier jaar geleden strandde een overname door Royaan, eigenaar van onder meer Van Dobben en Kwekkeboom, op mededingingsbezwaren. Een tweede fusiepoging in 2014 mislukte ook.

De ACM meldde donderdag geen belemmeringen voor een overname te zien. Bestuursvoorzitter Peter Doodeman van Van Geloven verwacht dat het bedrijf door de fusiemet McCain zijn positie in de Benelux kan verstevigen en internationaal kan doorgroeien. McCain op zijn beurt denkt met de overname zijn positie in Europa te kunnen versterken.