Gesloten liveblog

Teruglezen: Opnieuw verdachten aangehouden bij politieacties in Brussel

Bij de aanslagen in Brussel zijn drie Nederlanders om het leven gekomen. Het gaat om de broer en zus uit Maastricht en de vrouw uit Deventer. 121 slachtoffers liggen nog in het ziekenhuis. Volgens het ministerie van Volksgezondheid liggen 63 van hen op de intensive care met in de meeste gevallen brandwonden en verwondingen door rondvliegend metaal. Het officiële dodental ligt op 31. Een van de vermoedelijke daders is voortvluchtig. Zijn identiteit is nog onbekend.

We sluiten het liveblog

We sluiten het liveblog voor vrijdag. Dit is wat we nu weten:

 • Op verschillende plaatsen in Brussel zijn vrijdag en donderdagavond opnieuw verdachten gearresteerd die mogelijk verband houden met de aanslagen in Brussel en Parijs, en met een verijdelde aanslag in Frankrijk op donderdag.
 • De meest spectaculaire politieactie vond vrijdagmiddag plaats nabij het Meiserplein in Schaarbeek. Bij een tramhalte daar werd een man neergeschoten. Op videobeelden van omwonenden is te zien hoe hij door de politie gesommeerd wordt om zijn rugzak van zich weg te duwen. Vervolgens brengt een politierobot de rugzak tot ontploffing.
 • Het federaal parket heeft ontkend dat het om Mohamed Abrini gaat, zoals sommige media hadden gemeld. Abrini is de man die samen met Salah Abdeslam werd gefilmd bij een tankstation in Noord-Frankrijk kort voor de aanslagen in Parijs. Hij is mogelijk ook de man met het hoedje op de videobeelden van de luchthaven van Zaventem.
  Het parket heeft niet meegedeeld om wie het dan wel gaat.
 • Ook in de Brusselse gemeenten Jette, Sint-Gillis en Vorst zijn donderdagavond drie personen gearresteerd. Drie anderen werden opgepakt voor het gebouw van de federale politie waar het onderzoek wordt gevoerd. Het parket heeft geen informatie gegeven over hun identiteit.
 • Een tweede man in Giessen werd gearresteerd omdat hij drie minuten voor de aanslag op metrostation Maalbeek in Brussel twee sms’jes had ontvangen. In het eerste stond ‘Khalid El Bakraoui’, in het tweede ‘fin’.
 • Ook in Duitsland zijn vrijdag aanhoudingen verricht. In Düsseldorf is een man aangehouden die op hetzelfde vliegtuig naar Amsterdam zat als Ibrahim el-Bakraoui, een van de daders van Zaventem, toen die door Turkije was uitgewezen.
 • Het federaal parket heeft vrijdag tevens bevestigd dat de man links op de foto van de luchthaven wel degelijk de 24-jarige Najim Laachraoui is. Belgische media hadden dat twee dagen al gemeld. Lachraaoui’s identiteit werd pas begin deze week vastgesteld; daarvoor stond hij bekend onder de valse naam Soufiane Kayal.
 • De tentakels van het netwerk reiken inmiddels tot Argenteuil in Frankrijk, waar volgens de Franse autoriteiten donderdag een nieuwe aanslag is verijdeld. De man die daar gearresteerd werd, de 34-jarige Reda Krekik, werd eveneens bij verstek veroordeeld tijdens het proces van vorige zomer in Brussel, samen met Abaaoud, het vermeende brein achter de aanslagen in Parijs.
 • Lees hier over de belangrijkste ontwikkelingen vrijdag in het onderzoek naar de aanslagen in Brussel.

  Voorafgaand aan de voetbalinterland tussen Nederland en Frankrijk is in de Amsterdam Arena een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslagen in Brussel. Tijdens het eerbetoon waren verschillende Belgische vlaggen in het stadion te zien.

  Twitter avatar TimoEkhart Timo Ekhart Kippenvel. #minuutstilte #brussel #nedfra Kan me niet herinneren dat het zo muisstil is geweest bij een wedstrijd

  Twitter avatar robinnoort Robin Noort Je kon echt een speld horen vallen in de Arena #respect #nedfra

  Twee Italiaanse slachtoffers geïdentificeerd

  Er zijn opnieuw twee mensen geïdentificeerd die om het leven kwamen bij de aanslagen in Brussel. Het gaat om de Italianen Patricia Rizzo en de Jennifer Scintu Waetzmann, zo heeft het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigd. Rizzo kwam om het leven bij de explosie in de metro. Waetzmann, een Italiaanse die in Duitsland woont, stond met haar man in de rij voor een incheckbalie op vliegveld Zaventem. Met de nieuwe identificaties zijn de namen van twaalf slachtoffers bekend.

  Erdogan haalt hard uit naar België

  De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft vrijdagmiddag hard uitgehaald naar de Belgische autoriteiten, zo meldt persbureau AP. Volgens de president heeft België wat uit te leggen, omdat de autoriteiten aanslagpleger Ibrahim El-Bakraoui lieten gaan ondanks waarschuwingen van Turkije dat hij een jihadistische strijder was. Erdogan verwijt België dat ze terreurgroepen veel te soft hebben aangepakt.

  'Terreurnetwerk Brussel wordt weggevaagd'

  Volgens de Franse president François Hollande is het terreurnetwerk dat de aanslagen in Parijs en Brussel pleegde, bijna uitgeschakeld. Dat zij hij voorafgaand aan besprekingen met de vroegere Israëlische president Shimon Peres in Parijs, zo meldt persbureau Reuters. Wel zei Hollande dat er andere terreurcellen overblijven die een bedreiging vormen.

  Vredesmanifestatie op de Dam

  Op de Dam in Amsterdam was vrijdagmiddag vanaf 15.30 uur een "vredesmanifestatie" van diverse moslimorganisaties en andere levensbeschouwelijke organisaties De manifestatie was een initiatief van de Raad van Marokkaanse Moskeëen Nederland (RMMN). Ook het Humanistisch Verbond en Joodse organisaties namen deel.

  Foto Lex van Lieshout / ANP

  Foto Lex van Lieshout / ANP
  Foto Lex van Lieshout / ANP

  Foto Lex van Lieshout / ANP

  Foto Lex van Lieshout / ANP

  Foto Lex van Lieshout / ANP

  Foto Lex van Lieshout / ANP

  Foto Lex van Lieshout / ANP

  Foto Lex van Lieshout / ANP

  'Abdeslam praat niet meer met het gerecht'

  De 26-jarige terreurverdachte Salah Abdeslam wil sinds de aanslagen op Zaventem en de Brusselse metro niet meer praten met het gerecht. Dat schrijft De Standaard op basis van minister van Justitie Koen Geens.

  Maandag - een dag voor de aanslagen in Brussel - wilde Abdeslam juist wel zijn verhaal doen. Volgens zijn Belgische advocaat Sven Mary had hij namelijk "een schat aan informatie" waar Justitie zuinig mee zou moeten omspringen. In ruil voor strafvermindering zou de terreurverdachte uit de school klappen over de aanslagen die in Parijs en Saint-Denis aan 130 mensen het leven kostten.

  Interpol gaat België helpen

  De internationale politieorganisatie Interpol zegt België van analytische en operationele informatie te gaan voorzien om potentiële terroristen op te sporen. Volgens persbureau Reuters gaat Interpol ook andere landen helpen door lijsten aan te leveren waarop terreurverdachten staan aangemerkt.

  De jongere broer van Ibrahim, Khalid, pleegde de zelfmoordaanslag in de metro nabij metrostation Maalbeek. Hij werd al enige tijd gezocht door de internationale politieorganisatie Interpol. Tegen hem was een “red notice” uitgevaardigd wegens terrorisme.

  Drie verdachten gepakt bij huiszoekingen vrijdagmorgen

  Bij twee huiszoekingen vrijdagmorgen in de Brusselse gemeenten Vorst en Sint-Gillis zijn drie aanhoudingen verricht, aldus het Belgische Federaal Parket. Bij de acties werd een zekere Tawfik A. opgepakt die bij de arrestatie gewond raakte aan zijn been. Niet veel later werd Salah A. aangehouden en kort daarop kon een derde verdachte opgepakt worden, hij raakte ook gewond aan zijn been tijdens de arrestatie.

  De politieactie van vrijdagmorgen hield verband met de verijdelde aanslag in de Franse voorstad Argenteuil donderdag waarbij een Fransman werd gearresteerd. Die had volgens de Franse minister Cazeneuve vergevorderde plannen voor een aanslag.

  Brusselse metrostation Kunst-Wet korte tijd afgesloten

  Volgens de Waalse omroep RTBF is het Brusselse metrostation Kunst-Wet vrijdagmiddag korte tijd afgesloten geweest nadat er een verdacht pakketje was gevonden. De Standaard meldt inmiddels op basis van vervoerder MIVB dat het ging om een vals alarm en het station weer open.

  Parket bevestigt identiteit tweede zelfmoordenaar

  Het Belgische Federaal Parket heeft zojuist de identiteit van de tweede zelfmoordterrorist bekendgemaakt die zichzelf opblies op luchthaven Zaventem. Het gaat om de 24-jarige Najim Laachraoui, die eerder in diverse media al genoemd werd. DNA-onderzoek heeft onder meer uitgewezen dat die berichtgeving klopt.

  Laachraoui wordt ook gelinkt aan de aanslagen in Parijs op 13 november. Volgens politieonderzoeker zou hij gespecialiseerd zijn in het maken van bomvesten. Op explosieven die gebruikt zijn in Parijs en in Saint-Denis in november 2015 is zijn dna gevonden. Laachraoui zou van 2013 tot 2015 in Syrië zijn geweest en zat met Salah Abdeslam en de vorige week gedode Mohamed Belkaïd in een auto die 9 september 2015 op de grens tussen Hongarije en Oostenrijk werd gecontroleerd.

  Burgemeester: politieactie voorbij

  Bernard Clerfayt, de burgemeester van Schaarbeek, heeft tegen RTBF gezegd dat de actie is afgerond. Volgens Clerfayt zou de arrestant betrokken zijn geweest bij de aanslagen van dinsdag.

  Kijken: explosievenexpert en robot onderzoeken object

  Bekijk hieronder de foto's van de politieactie in Schaarbeek. Een explosievenexpert en robot onderzoeken een object.

  Foto Christian Hartmann / Reuters

  Foto Christian Hartmann / Reuters


  Foto Christian Hartmann / Reuters

  Foto Christian Hartmann / Reuters


  Foto Christian Hartmann / Reuters

  Foto Christian Hartmann / Reuters


  Jambon: iemand is nalatig geweest

  Volgens de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon, is op zijn minst één iemand nalatig geweest in het dossier van de aanslagpleger Ibrahim El Bakraoui:

  "Ik kan niet anders dan concluderen dat de verbindingsofficier met Turkije op zijn minst nalatig is geweest en niet heel geëngageerd is geweest in een dossier waarbij je meteen aanvoelt dat het over terrorisme gaat."

  Een logische stap volgens Jambon was om vervolgens evenals Geens zijn ontslag aan te bieden aann de premier:

  "Ik vond dat ik als verantwoordelijke voor de politie mijn politieke verantwoordelijkheid moest nemen. Daarom vroeg ik mijn ontslag aan. Dat was geen politiek spelletje."

  Momenteel vindt er een parlementaire commissie plaats waarin Jan Jambon, Koen Geens (minister van Justitie) en Didier Reynders (minister van Buitenlandse Zaken) in de Kamer uitleg geven over de te trage doorstroming van informatie over Ibrahim El Bakraoui.

  'Persoon neergeschoten bij politieactie Schaarbeek'

  Bij een nieuw antiterreuractie, waarbij speciale eenheden een woning binnenvielen, is volgens VRT iemand neergeschoten. Andere media spreken over een "uitgeschakeld" persoon. Wie de verdachte is, is niet bekend. VRT meldt dat hij gewond is.

  De politieactie heeft te maken met de verijdelde aanslag in de Franse voorstad Argenteuil, meldt Belga op basis van de politie.Bij de inval waren twee knallen en verschillende schoten te horen. De omgeving is afgezet door zwaarbewapende agenten en legertrucks.

  Twitter avatar sanderdenayer Sander Denayer Verdachte geneutraliseeerd tijdens politieactie in Schaarbeek https://t.co/XxjwdcnZ5n

  Ook Chinees onder doden Brussel

  De Chinese ambassade in België heeft zojuist bekend gemaakt dat er ook een Chinees om het leven is gekomen bij de aanslagen in Brussel. Alleen de achternaam van het slachtoffer, Deng, is naar buiten gebracht.

  'Explosieven gevonden in woning'

  VTM Nieuws meldt dat de inval plaatsvindt in een woning in Schaarbeek. Persbureau Belga meldt volgens de zender dat in het huis een tas met explosieven gevonden is. De omgeving is afgesloten door zwaarbewapende agenten, meldt VRT. Ook de ontmijniningsdienst van het leger is ter plaatse. Officiële bevestiging is er nog niet.

  Twitter avatar VTMNIEUWS VTM NIEUWS [UPDATE] Ontmijningsdienst DOVO aanwezig bij inval in Brussel. https://t.co/pNQMA9GKx0 https://t.co/l0e3WvxK14

  Nieuwe politieactie in Brussel

  Speciale eenheden zijn in de regio Brussel bezig met een nieuwe inval. Dat meldt de VRT. Volgens de zender klonk aan het begin van de operatie een ontploffing en is de omgeving afgezet door zwaarbewapende agenten en legertrucks. Ook zou de explosievenopruimingsdienst DOVO aanwezig zijn.

  Meer bekend over de Brusselse doden

  Langzaamaan wordt meer duidelijk over de slachtoffers van de aanslagen in Brussel. Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat een Fransman om het leven is gekomen en twaalf Fransen gewond zijn geraakt, van wie drie ernstig. Er viel ook een Brits slachtoffer, David Dixon.

  Twitter avatar PHammondMP Philip Hammond Saddened by the dreadful news of David Dixon's death following the #BrusselsAttacks. My thoughts & condolences are with his family.

  De Amerikaanse minister Kerry meldde vrijdag dat er twee Amerikanen om het leven zijn gekomen. Onduidelijk is nog of daarmee mogelijk Alexander en Sasha Pinczowski bedoeld worden. De broer en zus zijn van Nederlandse komaf, maar zijn in de Verenigde Staten geboren. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat zij voor zover bekend niet de Amerikaanse nationaliteit hadden. Het Amerikaanse ministerie zegt nog geen verdere details bekend te kunnen maken.

  Kerry: België trad daadkrachtig op voorafgaand aan aanslagen

  De Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken Kerry betwist de kritiek over het functioneren van de Belgische overheid. Volgens hem heeft België daadkrachtig opgetreden tegen terrorisme voorafgaande aan de aanslagen van afgelopen dinsdag. Hij bood tevens "alle hulp die nodig is" aan namens de Amerikaanse overheid. De opmerkingen van Kerry zijn enigszins frappant in het licht van de kritiek op de Belgische veiligheidsdiensten en de politieke onrust die is ontstaan.

  Kerry: Je suis Bruxellois

  De Verenigde Staten staan aan de kant van België en Europa in de strijd tegen terrorisme. Dat benadrukte de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry tijdens het bezoek aan Brussel. "Je suis Bruxellois. Ik ben Brussel", zei de minister na een ontmoeting met de Belgische premier.

  Foto Andrew Harnik / Reuters

  De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en de Belgische premier Charles Michel schudden elkaar de hand. Foto Andrew Harnik / Reuters

  Duitsland pakt twee verdachten op

  In Duitsland zijn Turkse mannen opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de aanslagen in Brussel, meldt Der Spiegel. In Düsseldorf werd donderdagmiddag een man aangehouden. Een dag eerder werd de andere man in Gießen meegenomen door de politie.

  Der Spiegel beweert dat de man uit Düsseldorf, net als de Brusselse aanslagpleger Khalid El Bakraoui, in de zomer van Turkije naar Nederland is gedeporteerd. De andere man zou op de dag van de aanslagen verdachte sms’jes hebben ontvangen. In een bericht stond de naam van Khalid El Bakraoui. Volgens het Duitse weekblad stond in het tweede bericht alleen het Franse woord ‘fin’, wat 'einde' betekent. Dat sms’je werd drie minuten voordat Bakraoui zich opblies gestuurd.

  Premier Michel: België gaat door met missie tegen IS

  België zal opnieuw F-16’s inzetten in de strijd tegen de radicale terreurgroep IS, zei premier Charles Michel vrijdag tijdens een persconferentie met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry. Mogelijk breiden onze zuiderburen de missie uit en volgen bombardementen.

  Sinds eind 2014 bestookt een internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten doelen van IS. Nederlandse F-16’s doen daar ook aan mee. Sinds februari dit jaar bombardeert Nederland doelen van IS in Syrië.

  Parket ontvangt klacht van advocaat Abdeslam

  Het parket van Brussel heeft de klacht van Sven Mary, de advocaat van Salah Abdeslam, ontvangen. Dat meldt De Morgen. Mary diende een klacht in tegen de procureur van Parijs wegens schending van het geheim van het onderzoek. Aanklager Molins citeerde tijdens een persconferentie uit het verhoor met Abdeslam. Zo werd bekend dat Abdeslam op 13 november een zelfmoordaanslag wilde plegen bij het Stade de France in Parijs, maar zich toch bedacht.
  Eerder deze week kondigde Mary al aan een klacht in te dienen.

  Korpschef Mechelen: informatie niet bewust achtergehouden

  Op een persconferentie heeft de korpschef van Mechelen gezegd dat er geen informatie bewust is achtergehouden. Wel gaf Bogaerts toe dat er fouten zijn gemaakt bij het rapport over de neef van Abdeslam, Abid Aberkane. In dat rapport stond het schuiladres van Salah Abdeslam.

  Twitter avatar anndeboeck Ann De Boeck Korpschef Mechelen slaat (kleine) mea culpa: "Helaas is er intern binnen mijn korps een fout gebeurd." @demorgen #BrusselsAttacks

  Twitter avatar anndeboeck Ann De Boeck Korpschef Mechelen over informatie Abdeslam: "Collega heeft een fout gemaakt, waardoor info niet is doorgestroomd" @demorgen #BrusselsAttack

  De korpschef geeft de toezegging “in alle transparantie” mee te werken aan het onderzoek van het Comité P., het controleorgaan van de politie.

  Verhoor Abdeslam uitgelekt naar Franse tv

  De Franse zender BFMTV heeft opnames in handen gekregen van het verhoor van Salah Abdeslam. Hij zou geprobeerd hebben zijn eigen rol bij de aanslagen in Parijs te minimaliseren. Hij beweerde Abaaoud, het vermoedelijke brein achter de operatie, slechts een keer ontmoet te hebben. Volgens verschillende bronnen is dat aantoonbaar onwaar.

  Lees meer over de uitgelekte verhoren: Adbeslam minimaliseert eigen rol bij aanslagen Parijs

  Antwoorden op lezersvragen

  Na een oproep van NRC stuurden lezers hun vragen. Zoals: waarom zijn er geen grote aanslagen in Amerika? Waarom is dit nog niet in Nederland gebeurd? Hoe verloopt de identificatie van slachtoffers? Wat doet de EU tegen terrorisme? De vragen op deze, en meer, vragen lees je hier.

  ‘Politie Mechelen wist waar Salah Abdeslam zat’

  De Mechelse politie beschikte volgens de Gazet van Antwerpen in december al over informatie over het schuiladres van Salah Abdeslam. Eind november zou de politie een tip hebben ontvangen over een neef van Abdeslam, Djamila Mohamed, die aan het radicaliseren zou zijn. Daarover maakte de politie een rapport op.

  De Gazet meldt dat de opstellers van dat rapport expliciet vermeldden dat de neef “contacten zou hebben gehad met de broers Abdeslam”. Het rapport werd vervolgens ook niet doorgestuurd naar het arrondissementeel informatiekruispunt. Op bevel van de Mechelse politiechef zou het rapport enkele maanden on hold gezet zijn.

  In het rapport werd opgenomen dat de neef zou wonen op Vierwindenstraat 79 in Molenbeek. Op dat adres werd Abdeslam vier maanden later gearresteerd.

  Kerry voelt of het regent

  Foto Andrew Harnik / Reuters

  John Kerry komt op aan Brussels Airport - de luchthaven waar twee zelfmoordterroristen zich opbliezen. Foto Andrew Harnik / Reuters

  Twitter avatar JohnKerry John Kerry Arrived in Belgium to offer our heartfelt condolences. #BrusselsAttacks underscore need to counter violent extremism & end scourge of Daesh.

  'Isolationisme is een angststoornis'

  In 2015 waren we nog allemaal ‘Charlie’ of ‘Paris’, maar deze keer ruist het in onze steunbetuigingen, merkt Anne Applebaum. De aanslagen in Brussel worden aangegrepen om grenzen te sluiten en allianties te stoppen.

  Militairen patrouilleren en controleren in België

  In België mogen militairen worden ingezet om rugzakken te controleren en te patrouilleren. Voorwaarde is dat ze onder commando staan van de politie. Naar verluidt gaat het om duizend militairen, maar dat kon een woordvoerder nog niet direct bevestigen. Waar de patrouilles worden gehouden is evenmin bekend.

  Passagiers kunnen vanaf vrijdag auto weer ophalen

  Mensen die hun auto op een van de parkeerplaatsen bij de vertrekhal van Zaventem hadden geparkeerd op het moment van de aanslag, kunnen hun auto vanaf vandaag weer ophalen. Per auto mag maximaal een persoon naar het vliegveld komen, rugzakken of grote tassen zijn niet toegestaan.

  Kerry in Brussel voor kranslegging en gesprekken

  De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken spreekt tijdens zijn bezoek aan Brussel met onder anderen de Belgische premier Michel, buitenlandminister Reynders en voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie. Hij zal voor zijn vertrek een krans leggen bij de luchthaven Zaventem, meldt persbureau Reuters.

  Kerry gebruikt zijn bezoek om zijn steun te betuigen en om Amerikaanse hulp aan te bieden bij de strijd tegen terrorisme, aldus Reuters. Brussel is ook voor de Amerikanen van diplomatiek en militair belang. Volgens Reuters raakten bij de aanslagen zo'n twaalf Amerikanen gewond. Onduidelijk is nog of er ook Amerikaanse doden zijn.

  Brusselse metro komt langzaam op gang

  Het metrovervoer in Brussel komt langzaam weer op gang, maar er zijn nog altijd verstoringen. Vervoerder MIVB heeft een overzicht van de huidige situatie op Facebook gezet.

  ⚠⚠⚠ Situatie op ons net om 6 uur ⚠⚠⚠ Onze 4 metrolijnen rijden tussen 7 en 19 uur, maar niet alle stations zijn open....

  Geplaatst door MIVB Officieel op donderdag 24 maart 2016

  'Inval en arrestatie in Vorst'

  De Belgische autoriteiten hebben vrijdagochtend nog een inval uitgevoerd in de stad Vorst. Daarbij zou nog een arrestatie verricht zijn. Dat meldt de Franse zender RTBF. Het nieuws is volgens de VRT door het federaal parket in Brussel bevestigd aan persbureau Belga. Het federaal parket was voor NRC vrijdagochtend niet direct bereikbaar.

  Kerry in Brussel voor antiterreurgesprekken

  De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry is in Brussel aangekomen voor gesprekken met de Europese Unie over antiterreurmaatregelen. Dat meldt persbureau AP.

  Ministerie bevestigt identiteit slachtoffers

  De drie Nederlandse doden zijn inderdaad Alexander en Sasha Pinczowski uit Maastricht en Elita Weah uit Deventer. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag bevestigd.

  Ze waren alle drie op weg naar de Verenigde Staten. Broer en zus Alexander en Sasha Pinczowski naar New York, waar ze woonden.

  Lees ook ons uitgebreidere artikel: Drie Nederlanders omgekomen bij aanslagen Brussel

  'Gearresteerde Fransman had banden met Abaaoud'

  AFP meldt dat de verdachte die gisteren is opgepakt in Frankrijk in juli zou zijn opgepakt met Abaaoud in Brussel. De man werd gisteren gearresteerd in Argenteuil. Volgens de Franse minister Cazeneuve had hij vergevorderde plannen voor een aanslag. Volgens de VRT was de man al eens veroordeeld in België en was hij bevriend met Abdelhamid Abaaoud, het vermoedelijke brein achter de aanslagen in Parijs. Het zou gaan om Reda Kriket, een 34-jarige Fransman die bij verstek in een groot terrorismeproces in Brussel veroordeeld werd tot tien jaar cel.

  Koenders wenst nabestaanden Nederlandse doden Zaventem sterkte

  Minister Koenders heeft het overlijden van de drie Nederlanders bevestigd vanuit Indonesië, waar hij op bezoek is:

  "Ik wens de nabestaanden veel sterkte met dit verschrikkelijke verlies. Het is afschuwelijk dat deze mensen door de willekeur van terreur zijn gedood."

  Vermoedelijk gaat het om Alexander en Sasha Pinczowski en Elita Weah. Zij werden sinds de aanslagen vermist. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan dat nog niet formeel bevestigen.

  ‘Broers Bakraoui filmden Vlaamse nucleaire topman’

  Bij een huiszoeking in december zouden Belgische agenten een verdachte video hebben aangetroffen. The Guardian meldt dat het gaat om een video van de broers Bakraoui. Zij zouden met een verborgen camera tien uur beelden hebben gemaakt van een Vlaamse nucleaire topman. De politie heeft dat inmiddels bevestigd aan Britse krant, maar wilde niet vertellen wie de beelden heeft gemaakt.

  Drie Nederlandse doden bij de aanslag in Zaventem

  In Brussel zijn drie Nederlanders omgekomen. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter.

  Twitter avatar MinBZ Ministerie van BZ #Koenders bevestigt overlijden 3 Nederlanders na aanslagen #Brussel. 'Ik wens de nabestaanden veel sterkte met dit verschrikkelijke verlies'

  'Belgische politie heeft nieuwe verdachte in beeld'

  De Belgische autoriteiten hebben in het onderzoek naar de aanslagen in Brussel een nieuwe verdachte in beeld, meldt de Belgische krant De Morgen. Het gaat om Naim al-Hamed, een 28-jarige Syriër. Hij heeft volgens de krant geholpen bij zowel de aanslagen in Brussel, als in Parijs.

  De Telegraaf: eerste Nederlandse dode

  Elita Weah, de vrouw uit Deventer die sinds de aanslagen op de luchthaven van Zaventem werd vermist, is overleden. Dat meldt De Telegraaf op basis van een vriend van de vrouw. Het ministerie van Buitenlandse Zaken en de politie kunnen het bericht vrijdagochtend niet direct bevestigen.

  Volgens de vriend kreeg de familie het nieuws om 03.00 uur 's nachts te horen. Ze zouden nu op weg zijn naar Brussel om haar lichaam te identificeren.

  Vanmiddag vredesmanifestatie op de Dam

  Op de Dam in Amsterdam is vrijdagmiddag vanaf 15.30 uur een "vredesmanifestatie" van diverse moslimorganisaties en andere levensbeschouwelijke organisaties, is de lezen op de site van PAX. De manifestatie is een initiatief van de Raad van Marokkaanse Moskeëen Nederland (RMMN). Ook het Humanistisch Verbond en Joodse organisaties nemen deel.

  Saïd Bouharrou van de RMMN:

  "Jood, moslim, christen of niet-gelovig: ieder mens van goede wil is geraakt door de verschrikkelijke beelden die ons dinsdag vanuit Brussel hebben bereikt.Wij willen onze solidariteit betuigen met slachtoffers van terreur wereldwijd en de terroristen een boodschap van eenheid en verbroedering meegeven."

  Politieacties in België en Frankrijk

  Foto Alastair Grant / AP

  Een politieman doorzoekt een woning in Schaarbeek. Foto Alastair Grant / AP

  Foto Nicolas Maeterlinck / AFP / Belga

  Omstanders kijken in Schaarbeek toe van achter de afzetting. Foto Nicolas Maeterlinck / AFP / Belga

  Foto Francois Mori / AP

  Politiemensen zetten een straat af in Argenteuil, ten noordwesten van Parijs. Foto Francois Mori / AP

  Arrestaties bij politieacties in Brussel en Parijs

  Bij politieacties in Brussel, Schaarbeek en Jette zijn zes mensen opgepakt. Dat heeft het Belgische federaal parket bekendgemaakt. In de drie plaatsen werden ook verschillende huiszoekingen uitgevoerd. De acties houden verband met de aanslagen in Parijs. Details over de actie worden later vrijdagochtend bekendgemaakt.

  Ook in Frankrijk vonden donderdag politieacties plaats. Daarbij is een verdachte opgepakt die betrokken geweest was bij "in een ver stadium gevorderde" voorbereidingen voor een aanslag in Frankrijk, liet de Franse minister voor Binnenlandse Zaken Cazeneuve weten. Volgens hem is er nog geen concreet bewijs voor een link tussen de aanslagen in Parijs en de aanslagen in Brussel.

  De belangrijkste ontwikkelingen

  Ook vrijdag openen we een liveblog over de belangrijkste ontwikkelingen rond de aanslagen in Brussel. Lees het liveblog van donderdag hier terug.