Laatste interview op het racecircuit

Drie weken geleden bezocht hij Max Verstappen bij zijn laatste test voor het nieuwe seizoen. „Des te sneller het gaat, des te beter je bent.”

Drie weken geleden met autocoureur Max Verstappen in Barcelona.
Drie weken geleden met autocoureur Max Verstappen in Barcelona. Foto Niels Hendrix/Verstappen.nl

Een gezwollen gezicht van de laatste behandelingen, maar zelfverzekerd als altijd. „Heb de eerste serie van zes achter de rug. Heeft voor uitstekende resultaten gezorgd, volgens de doktoren dan hé. Heb al gezegd dat ik met 2-0 voorsta.”

Drie weken geleden maakte Johan Cruijff nog een opgewekte indruk toen hij op het racecircuit in Barcelona een bliksembezoekje bracht aan Max Verstappen. De jonge autocoureur was daar voor de jaarlijkse testdagen in de Formule 1 en Cruijff doceerde in zijn laatste interview gretig over parallellen tussen topvoetbal en autoracerij. „In elke sport is het hetzelfde. Het allerbelangrijkste is handelingssnelheid. Een bal aannemen en spelen. Des te sneller dat gaat, des te beter je bent.”

Hij was weer even helemaal in zijn element, praatte honderduit. De voetbalziener gaf toe dat Formule 1 hem toch „een beetje boven zijn pet” ging. „Als je alleen dat stuur al ziet. Het kost mij drie dagen om te leren waar al die knoppen voor zijn. Wat voor mij onmogelijk is, is voor Max een abc’tje. Hij moet weten hoe snel hij gaat, waar hij wel en niet kan inhalen. Die gozer voor hem is ook niet achterlijk. Dat is zien en doen.”

De behandelingen waren zwaar geweest, vertelde hij. „De eerste vier, vijf dagen denk je: ‘Kan iemand mij niet vooruitduwen?’ Het weekeinde blijf je thuis, want dan is het alsof je in elkaar geslagen bent.” De artsen, vertelde Cruijff in de hospitality-unit van Max’ team Toro Rosso, waren aan het vergaderen over de volgende stappen in de behandelingen. Monter: „Straks komt het tweede gedeelte van de behandeling, en is het: hoe kunnen we de boel met zo min mogelijk problemen zo goed mogelijk controleren. Dus nu hebben ze waarschijnlijk een vergadering waar ik me niet mee bemoei. Want ik heb de ballen verstand van wat ze erin stoppen qua medicijnen. Die zijn natuurlijk minder agressief dan de eerdere die ik heb gehad.”

Cruijff noemde de achttienjarige Verstappen „exceptioneel goed in de details”. De jonge coureur toonde zich zichtbaar vereerd met het bezoek en gaf samen met zijn vader Jos uitleg over techniek en essentie van hun sport. Cruijff hield hen voor dat zij, evenals andere topsporters „een totaal andere hersenstructuur” hebben „dan welke ander soort mensen dan ook.”

Max hoorde het allemaal vereerd aan, maar vertrok na tien minuten al weer naar de volgende test.

Verstappen is recentelijk in publicaties ‘de nieuwe Cruijff’ genoemd, een boegbeeld van de Nederlandse sport. Cruijff reageerde er geamuseerd op. „Goeie kop, leuk zo’n vergelijking.”