Komiek Garry Shandling (66) overleden

Het laatste optreden van komiek Garry Shandling was in januari, naast collega Jerry Seinfeld in Comedians in Cars Getting Coffee. In het online interviewprogramma grapte de 66-jarige komiek opvallend veel over ouder worden en sterven. Hij zei: „Je wordt sloom, zwaar, kortademig en je weet dat je wil scheiden ook al ben je niet getrouwd.” En over zijn begrafenis: „Ik wil graag een boksscheidsrechter naast mijn kist die aftelt, een gebaar van ‘afgelopen’ maakt en dan zegt: hij komt niet meer overeind.” De titel van de aflevering: It’s Great That Garry Shandling Is Still Alive.

Shandling (Chicago, 1949), die donderdag in Los Angeles op 66-jarige leeftijd onverwachts overleed aan een hartaanval, was een invloedrijke komiek die met de tv-conventies speelde en in zijn shows commentaar gaf op televisie en roem. In zijn sitcom It’s Garry Shandling’s Show (Showtime, 1986-1990) stapte hij doorlopend uit het verhaal om er commentaar op te geven. Je zag de decors staan en het publiek zitten. En The Larry Sanders Show (HBO, 1992-1998) was een autobiografische nep-documentaire over een gekwelde presentator van een late-nightshow.

Hierna deed Shandling niet meer zoveel. Hij werd gevraagd om talkshowhost David Letterman op te volgen, maar hij „had geen zin om achter een tafel te zitten en met mensen te praten”. Hij speelde zichzelf in Zoo-lander, naast Ben Stiller en had een rolletje als slechte senator in Iron Man 2 en Captain America 2. (NRC)