Jeutje torpedo’s vliegt de winkels uit

Het eerste échte stripboek van autodidact Jan Booister (68) is meteen een hit. Het speelt zich dan ook in Rotterdam af.

Ook Deelder komt voorbij.
Ook Deelder komt voorbij. Illustratie Jan Booister

Eerst even een waarschuwing: het stripboek waar we het hier over gaan hebben is bijna uitverkocht. Niet zo gek misschien: het debuut van Jan Booister (68), schrijver én tekenaar van Jeutje, torpedo’s, speelt zich in zijn geheel af in Maassluis en Rotterdam. En dat is bijzonder.

Daarnaast past de strip (waarin de hoofdfiguren Joep en Jeff heten, de schurk een vrouw is met de exotische naam Pia Pizzarotti en in torpedo’s illegaal slagtanden worden vervoerd) in een traditie: klare lijnen, helder kleurgebruik en natuurgetrouw weergeven. Joost Swarte en Theo van den Boogaard tekenen ook zo.

Voor wie hier woont is het boek dan ook een plezier om door te bladeren. Je herkent Maassluis: straten, huizen, bruggetjes. En Maarten ’t Hart die daar rondkuiert. Je ziet Rotterdam: Boijmans, Erasmusbrug, Markthal. En Jules Deelder, Herman den Blijker, Johan Derksen.

Jan Booister was verslaggever bij het Rotterdams Dagblad. Toen dat in 2006 opging in het Algemeen Dagblad maakte hij gebruik van een vertrekregeling. Sindsdien bracht hij twee cd’s met eigen liedteksten uit, schilderde veel en tekende nog meer. Eerder schreef hij scenario’s voor striptekenaar Martin Lodewijk (ook Rotterdammer).

Op de achterkant van Jan Booisters eerste éigen stripboek staat hoe het is gekomen: „Operazanger of striptekenaar, dat wilde ik worden toen ik jong was. Voor het eerste had ik geen talent en van het tweede kon ik geen huishouden runnen. Als je niets kan, word je journalist.”

Maar hij tekende al die tijd wel: voor elk kind van hem dat werd geboren een eigen strip-geboorteboekje. Een half leven later, 18 juni 2014, werd Jan Booister opa van zijn eerste kleinkind, Joep. En dat gaf hem, zegt hij, „zo’n boost dat ik dacht: nu ga ik een echt stripboek maken”.

Hoe doe je dat als je zoiets nog nooit hebt gedaan, althans niet professioneel? Jan Booister: „Ik dacht dat je eerst een scenario moest hebben voordat je begon. Toen las ik een interview met een tekenaar die vertelde dat hij het verhaal al tekenend verzon. En dat ben ik gaan doen. Het enige zekere: Joep moest een keer meespelen met het Nederlands Elftal. In de Kuip.”

Verder liet zijn journalistieke verleden zich niet verloochenen: over de torpedo’s las hij in Schuttevaer, over slagtanden in het AD, de naam Pizzarotti kwam hij tegen in een artikel in NRC (het is de naam van de burgemeester van Parma in Italië).