Israëlische militair schiet roerloze Palestijn dood

Opgelaaid geweld Het eerste directe bewijs van een executie leidt tot afschuw en instemming

Op het filmpje dat woensdag werd vrijgegeven door mensenrechtenorganisatie B’Tselem, is te zien hoe een Palestijnse man, die roerloos op de grond ligt, door zijn hoofd wordt geschoten door een Israëlische soldaat. De Palestijnse man werd ervan verdacht dat hij even eerder met een mes een soldaat had aangevallen.

De verdachte Israëlische soldaat is aangehouden, zegt een woordvoerder van het Israëlische leger, die het voorval „zeer ernstig” noemt. De militaire politie is met een onderzoek begonnen. De doodgeschoten Palestijn is geïdentificeerd als de 21-jarige Abd al-Fatah ash-Sharif. Op het filmpje is ook te zien dat diverse Israëlische soldaten en medici niet op- of omkijken als de Palestijn door zijn hoofd wordt geschoten.

De schietpartij deed zich voor in Hebron, een Arabische stad op de bezette Westelijke Jordaanoever waar zo’n zeshonderd Joodse kolonisten zich in het centrum hebben gevestigd. Deze Joodse nederzetting is illegaal volgens het internationaal recht. Hebron is een van de epicentra van het sinds een half jaar weer opgelaaide Israëlisch-Palestijnse conflict, die sindsdien aan 37 Israëliërs en ongeveer tweehonderd Palestijnen het leven kostte.

Andere soldaten kijken niet op of om bij het schot

Al eerder waren er berichten dat er Palestijnse verdachten onnodig waren doodgeschoten door het Israëlische leger. Zo was er het geval van de achttienjarige Palestijnse studente Hadeel al-Hashlamoun, die een half jaar geleden in Hebron met tien kogels werd doorzeefd nadat soldaten haar als mogelijke aanslagpleger hadden aangemerkt. Volgens getuigen bleven de soldaten schieten toen Al-Hashlamoun al geen gevaar meer vormde.

Sinds het conflict weer oplaaide, vormt het filmpje van B’Tselem het eerste directe bewijs van de executie van een roerloze Palestijnse verdachte. Twee maanden geleden ontstond er diplomatieke onenigheid tussen Israël en Zweden, nadat de Zweedse minister Wallström (Buitenlandse Zaken) had gesuggereerd dat er sprake was van „buitengerechtelijke executies” van Palestijnen. De Israëlische premier Netanyahu bestempelde haar uitlatingen destijds als „buitensporig, immoreel, onjuist en dom”.

Het filmpje roept veel reacties op in Israël. Er is afschuw over de terloopsheid van de executie, maar ook bijval voor de schietende soldaat. Zo reageren mensen op nieuwssites met teksten als ‘alle respect’ en ‘geef die man een medaille’.