Is Arnhem de onveiligste plek van Nederland?

Als er één onveiligste plek van Nederland bestaat, dan is het de snelweg. Zo’n 190 automobilisten overlijden jaarlijks in het verkeer, tegenover gemiddeld nul Nederlandse doden door terreur. Dreiging is er wel: ‘Parijs’, ‘Istanbul’ en ‘Brussel’ bewijzen dat Syriëgangers kunnen terugkeren met terroristische plannen.

De vraag is dan: waar is die dreiging het grootst? Een vragensteller denkt aan Arnhem, omdat daar maar liefst 21 teruggekeerde Syriëgangers zouden wonen. Dat is niet juist: het zijn er 5. Voor zover bekend zitten de meeste terugkeerders in Den Haag. Oud-Syriëstrijders zijn in theorie een verhoogd risico: gehard door de strijd en geïndoctrineerd door IS. Toch maken de meesten geen al te gevaarlijke indruk op de veiligheidsdiensten. Ze zijn gedesillusioneerd, staat in een publicatie van antiterreurdienst NCTV: ze hadden andere verwachtingen of kregen heimwee. Maar dat gaat om terugkeerders die zijn verhoord. Wie een aanslag wil plegen, zal waarschijnlijk proberen ongezien terug te keren.

Iets anders waardoor het aantal terugkeerders niet doorslaggevend is: terroristen kiezen graag symbolische doelwitten. Een Joodse supermarkt in Parijs, omdat ze Israël als vijand van de moslims zien. Een concert van een Amerikaanse band, omdat ook de VS de vijand zijn. Charlie Hebdo, dat een Mohammed-cartoon had afgedrukt. Ook militairen en politie zijn vaak doelwit, net als stations, metro’s en vliegvelden: plekken die garant staan voor veel slachtoffers.

De kans op een aanslag in Arnhem is dus niet groter dan die op elke andere plek waar veel mensen bijeen zijn of die gelinkt kan worden aan de door jihadisten waargenomen strijd tegen de islam.