Verenigde Staten klagen 7 Iraniërs aan voor cyberaanvallen

Amerika heeft donderdag bekendgemaakt dat het Iraanse hackers verantwoordelijk houdt voor diverse cyberaanvallen in het land. Tegen zeven Iraniërs is een aanklacht ingediend en volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie werkten de aanvallers deels in opdracht van de Iraanse overheid. Persbureau Reuters meldt dat de Verenigde Staten Iran beschuldigen van een reeks cyberaanvallen, gepleegd in de periode van 2011 tot 2013. Hackers zouden onder meer hebben ingebroken in een bedieningssysteem van een stuwdam, net buiten New York. De hackers namen in 2013 enige tijd het beheer van de dam over.

De kleine stuwdam in Rye, aan de grens tussen New York en de staat Connecticut, moet als onderdeel van het plaatselijke waterbeheer overstromingen helpen voorkomen, maar is strategisch van weinig belang.

Desondanks leidde de inbraak tot grote ongerustheid, ook in het Witte Huis. De inbraak kwam pas eind vorig jaar aan het licht, toen The Wall Street Journal erover schreef.

De hackers worden in verband gebracht met het hacken van financiële instellingen in de Verenigde Staten. Volgens het ministerie van Justitie zijn 46 bedrijven aangevallen en liep de schade op tot in de tientallen miljoenen dollars. Nog voor de Iraanse hack in 2011 was er een aanval van Amerikaanse kant: hackers van de Amerikaanse geheime dienst hadden Iraanse nucleaire installaties beschadigd met Stuxnet, een computervirus dat door de VS en Israël is geschreven om Iraanse kerncentrales te saboteren.