Hoe beveilig je drukke plekken en evenementen?

Veiligheidsmaatregel nummer één: vertel nooit welke veiligheidsmaatregelen je precies treft. Politie, gemeenten, beveiligers zullen nooit details geven. „Inherent aan de vraag is dat we er inhoudelijk niet op kunnen ingaan”, laat antiterreurdienst NCTV weten.

Bij een drukke plek (stations) of groot evenement (Koningsdag) is veiligheid in principe een zaak van de burgemeester. Op basis van een politieanalyse kan een gemeente maatregelen nemen. Politieagenten met ‘lange wapens’ bijvoorbeeld, zoals die nu op stations rondlopen. Dat is hier relatief nieuw. „Dat beeld wil de Nederlandse politie normaal niet uitstralen”, zegt een woordvoerder. „Maar we zijn nu extra paraat. Dit hoort daarbij.” Niet elke agent kan zomaar een geweer uit het depot trekken. Zo’n 300 agenten mogen met een machinegeweer lopen. Eind dit jaar moeten dat er 450 zijn, is besloten na de aanslagen in Parijs.

Bij specifieke dreigingen kan de NCTV via een speciaal systeem trein- en busstations, vliegvelden, of grote evenementen informeren.

Bij grote evenementen werkt de politie met ‘schillen’, vertelt Mari van Dorst (Kenniscentrum Evenementenveiligheid). „Niet alleen op het evenement, ook daarbuiten.” Vanaf een bepaald punt worden auto’s geweerd, dichterbij huizen gecontroleerd, ten slotte ook mensen gefouilleerd. De politie zei donderdag dat die avond ook in Amersfoort te doen bij The Passion: alle jassen en tassen zouden worden gecontroleerd.

Uiteindelijk is het spotten van verdacht gedrag het belangrijkst. Predictive profiling door getrainde mensen. Van Dorst: „Een winterjas in de zomer. Of stilstaan terwijl anderen lopen.” En verder? „Daar kan ik niet over uitweiden. Als u opschrijft wat wij doen, hebben die maatregelen geen zin meer.”