Heel de stad aan tafel met Rotterdams Kookboek

Grofweg twintig grotere eetculturen telt Rotterdam op een bevolking van ongeveer 174 nationaliteiten. Vrijwel al die verschillende keukens staan beschreven in het Rotterdams Kookboek (€ 29,95) dat voor het eerst in 2004 verscheen en waarvan deze week de vijfde, geactualiseerde editie uitkwam. Dertigduizend exemplaren zijn intussen al van die dikke pil van schrijfster Linda Roodenburg en fotograaf Carel van Hees verkocht.

Het kookboek dankt dat succes aan het feit dat de lezer bijna letterlijk bij uiteenlopende families aanschuift om kennis te maken met hun eetcultuur en de hoogtijdagen daarbinnen. Culinaire gebruiken, recepten, warenkennis uit de toko, maar ook levensverhalen – aan de hand van Roodenburg en Van Hees stap je bij onder anderen Antillianen, Kaapverdianen, Iraniërs, Eritreeërs en Chinezen over de drempel om een vorkje of stokje mee te prikken.

Bij laatstgenoemde bevolkingsgroep was binnenkomen voor de samenstellers het moeilijkst, aangezien Chinezen naar restaurants gaan wanneer ze iets te vieren hebben en ook niet gewend zijn vreemden thuis uit te nodigen. Bij Eritreeërs was het om een andere reden ook niet eenvoudig om te komen pottenkijken. Die zijn en blijven altijd nog heel voorzichtig vanwege de lange arm van het regime in hun vaderland, vertelt Roodenburg. Marokkaanse en Turkse gezinnen zijn het gastvrijst. Die rekenen er ook op dat je je hele eigen familie voor een hapje naar hun huis meeneemt.

Uitgebreide beschrijvingen van de Oost-Europese keuken ontbreken ook nog in deze vijfde herdruk: de Rotterdamse Russen, Polen en ex-Joegoslaven maken met hun gerechten pas hun opwachting in de zesde editie van het Rotterdams Kookboek, die gepland staat voor 2018.

Daar gaat nog wel de oprichting van een eigen website aan vooraf, waarop eveneens veel verhalen over eetculturen in de stad zullen worden verzameld. Een Facebookpagina rond het onderwerp telt al duizenden volgers.

Roodenburg: „Ons kookboek, website en Facebookpagina moeten een informatiebron over eten zijn voor álle Rotterdammers. Die andere lokale food-website, De Buik van Rotterdam, is wat mij betreft te veel een witte club.”