Gemeente Amsterdam wil Arena vernoemen naar Cruijff

De Amsterdamse wethouder van Sport zei gisteren in RTL Late Night dat de gemeente een naamswijziging steunt.

De Amsterdam Arena.
De Amsterdam Arena. Foto Bram van de Biezen/ANP

Het werd gisteren al veel geopperd op social media, nu lijkt het ook echt te gaan gebeuren: het vernoemen van de Amsterdam Arena naar de gisteren overleden Johan Cruijff. In RTL Late Night op donderdagavond zei de Amsterdamse wethouder Eric van der Burg van Sport namens het Amsterdamse college het idee voor een naamswijziging te steunen.

Twitter avatar ericvanderburg Eric van der Burg Ook in Amsterdam moet de grootste voetballer aller tijden een mooie vernoeming krijgen https://t.co/Dsqv38j3Lq

Wat de precieze naam zou moeten worden, Johan Cruijff Arena of Johan Cruijff Stadion, is nog niet duidelijk. Van der Burg zei op televisie het idee al te hebben gesproken met burgemeester Eberhard van der Laan.

“Wij kwamen tot de conclusie dat we dit maar eens moeten doen. Volgens de burgemeester worden we gesteund door 837.000 Amsterdammers.”

Aandeelhouders

Het enige probleem van het plan is dat de gemeente niet over de naam gaat. Het stadion van Ajax is noch in het bezit van de gemeente, noch van de voetbalclub, maar in handen van Stadion Amsterdam NV. De directie van het naamloze vennootschap gaat in principe over de naam. Een woordvoerder van de gemeente bevestigt dit:

"Formeel gezien hebben wij hier niets over te zeggen. Het lijkt ons ook niet de weg en het moment om via het aandeelhouderschap een naamswijziging voor elkaar te krijgen."

De constructie van geldschieters en aandeelhouders van de Arena is ingewikkeld. De naamloze vennootschap heeft één aandeelhouder: Stichting Administratiekantoor Stadion Amsterdam. Deze stichting heeft certificaten van aandelen, zonder recht van zeggenschap, uitgegeven. Hiervan heeft Ajax 13 procent in bezit, de gemeente Amsterdam 48 procent. De rest is in handen van private investeerders.

Wethouder Van der Burg zei donderdagavond zich in te gaan zetten om de andere certificaathouders te gaan overtuigen van het plan. Ajax heeft zich er nog niet uitgelaten. Algemeen directeur Edwin van der Sar zei donderdag zich nog niet bezig gehouden te hebben met een naamswijziging, maar zei ook alle opties open te houden.

De Arena is sinds 1996 de thuisbasis van de Amsterdamse recordkampioen. Toen bij de opening het stadion niet naar Cruijff vernoemd werd zei de oud-voetballer dat jammer te vinden. De Arena is met ruim 53.000 zitplaatsen het grootste stadion van Nederland, en samen met de Kuip in Rotterdam het vaakst uitvalsbasis voor wedstrijden van het Nederlands Elftal. Ook is het geregeld het decor van grote concerten en dancefeesten.