Frankrijk ‘voorkomt’ een nieuwe aanslag

Abdeslam minimaliseert zijn rol bij ‘Parijs’ in een uitgelekt verslag van zijn eerste verhoor. Hij wil nu worden uitgeleverd aan Frankrijk.

Volgens de Franse politie is donderdag met de arrestatie van de al lang gezochte Reda Kriket (34) een nieuwe aanslag voorkomen. In zijn appartement in de Parijse voorstad Argenteuil werden meerdere kalasjnikovs, handwapens en explosieven gevonden. K. zou eerder in België bij verstek zijn veroordeeld wegens terreurlinks.

Hoewel volgens de Franse minister van Binnenlandse Zaken Cazeneuve „vooralsnog geen aantoonbaar verband” bestaat met de aanslagen in Brussel, zou Kriket een vertrouweling zijn geweest van de in november door de politie gedode terrorist Abdelhamid Abaaoud. Hij wordt gezien als de spil in het netwerk dat deze week in Brussel en in november in Parijs toesloeg.

Dat Abaaoud een centrale figuur was, zou bevestigd zijn door de vorige week gearresteerde Salah Abdeslam. Delen van zijn eerste en enige verhoor, dat volgens de blog Politico slechts één uur heeft geduurd, zijn vrijdag uitgelekt naar de Franse televisiezender BFMTV.

Abdeslam zou zijn eigen rol bij de aanslagen in Parijs tegenover de ondervragers hebben geminimaliseerd: hij zegt Abaaoud slechts één keer te hebben ontmoet. Maar dat is volgens verschillende bronnen aantoonbaar onwaar. Zijn broer Brahim Abdeslam, die zichzelf opblies in november in Parijs, zou betaald hebben voor de door Salah voor ‘Parijs’ gereserveerde hotelkamers en auto’s, zei hij.

Abdeslam wil volgens zijn advocaat Sven Mary nu „zo snel mogelijk” uitgeleverd worden aan Frankrijk. Vóór de aanslagen in Brussel verzette hij zich nog tegen uitlevering. Maar Abdeslam heeft volgens Mary „begrepen” dat „slechts een klein stukje van het dossier” in België speelt.

Dat is na nieuwe berichten over het onderzoek naar de aanslagen de vraag. Er waren al bewijzen dat de in Brussel geïdentificeerde kamikazebroers El Bakraoui in hetzelfde netwerk opereerden als Abdeslam. De Vlaamse omroep VRT meldde donderdag dat het volgens de onderzoekers de bedoeling was dat Abdeslam zelf zou meedoen aan de acties in Brussel. De groep zou eenzelfde scenario als in Parijs voor ogen hebben gehad, waarbij een groep rond Abdeslam gelijktijdig met kalasjnikovs een bloedbad zou ontketenen.