Dit schreven we over Johan Cruijff

Johan Cruijff (68) overleed donderdag aan de gevolgen van longkanker. Lees hier de artikelen terug die NRC schreef over de oud-voetballer.

Foto Koen van Weel / ANP

1. Hij was de bekendste levende Nederlander ter wereld - Johan Cruijff. Het was een sensationele ervaring om de jonge Cruijff te zien voetballen.

2. In binnen- en buitenland is verslagen gereageerd op zijn overlijden.

3. Na de dood van Cruijff vielen ‘de media’ Betondorp binnen, de wijk waar columnist Marcel van Roosmalen woont.

Dit zijn de voorpagina’s van de kranten die vrijdagochtend met het nieuws openden.

4. Weinigen twijfelen eraan dat met de dood van Cruijff de grootste speler uit de geschiedenis van Nederland is overleden.

5. Hij trok Barcelona uit de schaduw van Real Madrid. Als speler en later als coach legde hij de basis voor het Barcelonismo.

6. Cruijff deed gewoon wat er in hem opkwam, op het veld en daarbuiten.

7. Zijn Amerikaanse avontuur werd in Nederland niet serieus genomen. Toch maakte hij er zijn mooiste goal.

8. Cruijff staat symbool voor het naoorlogse Nederland. Zijn carrière valt naadloos samen met de culturele revolutie die Nederland totaal veranderde.

9. Het beste elftal waarin hij ooit speelde? Het meest succesvolle het Ajax van 1972.

10. Aan gelijk krijgen deed de oud-voetballer niet, hij nam het. Dat kwam natuurlijk ook tot uiting in zijn bijzondere taalgebruik.

11. Zijn ruzies met spelers, trainers, scheidsrechters en bestuurders zijn bijna even legendarisch als zijn passes en passeerbewegingen acties op het veld.

12. Cruijff was verder een familieman. Zijn vrouw Danny vulde zijn gebrek aan geborgenheid op.

13. En hij had een zwak voor kinderen, dat zich onder meer uitte in de talloze Cruyff Courts.

14. Carole Thate (44) werkte zeventien jaar met Cruijff samen, het laatste jaar als manager. “Ook Johan zelf kreeg het gevoel: dit gaat mij waarschijnlijk niet meer lukken.”

15. In de top-10 van de Grootste Nederlander Aller Tijden, stond maar één levende: Johan Cruijff op plaats 6. Raad maar eens wie de eerstvolgende op de lijst is.

16. Het laatste interview van Cruijff, op het racecircuit.

17. En het werd gisteren al veel geopperd op social media, nu lijkt het ook echt te gaan gebeuren: het vernoemen van de Amsterdam Arena naar Cruijff.