Opinie

De Thuiskok: Cake met citroen, basilicum en yoghurt

Illustratie Jet Peters
Illustratie Jet Peters

Een cake zonder boter, dat zie je tegenwoordig vaker. Maar zo sappig en fris als deze taart zijn ze moeilijk te vinden. Dat is te danken aan een fijne siroop die je, nadat de cake gebakken is, laat intrekken.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een tulbandvorm van 24 cm doorsnee in en bedek hem met bakpapier of gebruik een siliconenvorm. Klop eieren en suiker met de mixer tot een licht en luchtig mengsel, minstens 10 minuten. Voeg citroenrasp, -sap en het basilicum toe en klop en meng goed. Schep meel, yoghurt en olie door het beslag tot het een glad mengsel is.

Schep het beslag in de vorm en bak de cake 45 minuten, of tot een ingestoken prikker er droog uit komt. Leg voor de siroop de citroenschil 1 minuut in een pan kokend water, giet hem af en zet opzij. Doe suiker, citroensap en 2 eetlepels water in dezelfde pan en zet op laag vuur. Roer tot de suiker is opgelost. Laat de siroop 5 minuten koken en doe dan de citroenschil erbij. Maak met een prikker gaatjes in de cake terwijl die nog in de vorm zit. Giet er de helft van de siroop over. Wacht steeds tot de siroop is opgenomen voor u er meer bij giet. Haal de cake na 30 minuten uit de vorm en leg hem op een schaal. Bedruppel de cake met de rest van de siroop, leg er wat basilicum op en serveer.