Cruijff in een stil Barcelona gecremeerd

Op een regenachtige Goede Vrijdag was in Barcelona van massale publieke rouw om Cruijff geen sprake. Elders in de Catalaanse hoofdstad namen familie en vrienden in besloten kring afscheid van de oud-voetballer.

Belangstellenden komen bijeen bij Camp Nou, het stadion van FC Barcelona, om de laatste eer aan de overleden Johan Cruijff te brengen.
Belangstellenden komen bijeen bij Camp Nou, het stadion van FC Barcelona, om de laatste eer aan de overleden Johan Cruijff te brengen. Olaf Kraak / ANP

Johan Cruijff is vrijdagmiddag in besloten kring gecremeerd. Familie en naaste vrienden namen in Barcelona op intieme afscheid van de oud-voetballer wiens overlijden de hele wereld beroerde. Zaterdag krijgt het publiek in Barcelona en in Amsterdam de mogelijkheid hun medeleven te betonen. Enkele tientallen bewonderaars legden op verschillende plekken waar voetstappen van Cruijff liggen, zelf spontaan al bloemen, sjaaltjes en shirts neer. Van massale publieke rouw was in de Catalaanse hoofdstad op een regenachtige Goede Vrijdag nog geen sprake.

Op zaterdag worden bij het voetbalstadion van FC Barcelona vanaf 10 uur in de ochtend wel vele fans verwacht, die de klaarliggende condoleanceboeken zullen tekenen. De clubleiding van FC Barcelona liet bij de ingang een groot doek ophangen met de tekst: Gràcies Johan. Voorzitter Josep Maria Bartomeu zal de opening van de ruimte verrichten samen met regiopresident Carles Puigdemont. Het publiek zal over een grote rode loper het stadion binnenlopen, waar het aan de muur een groot portret van Cruijff kan zien hangen. Twee jaar geleden rouwden fans op dezelfde plek om de overleden Barçatrainer Tito Vilanova. Dinsdag zal de selectie van Barcelona het register tekenen.

Jordi Cruijff liet op vrijdagmiddag een statement op de website van zijn vader plaatsen waarin hij verzocht de privacy van zijn familie te respecteren. Hij bedankte namens zijn moeder en zussen en de rest van de familie iedereen voor „alle liefde, warme woorden en mooie herinneringen die met ons zijn gedeeld, sinds gisteren en ook gedurende de afgelopen maanden”. „Het heeft ons diep geroerd dat Johan zo’n inspiratie is geweest voor zo velen van u”, stelde Jordi Cruijff, die donderdag te laat uit Israël kwam om nog afscheid te kunnen nemen van zijn vader.

Publiek figuur

Het stille afscheid van Cruijff past bij de beste Nederlandse voetballer ooit. Als profspeler was hij als tiener in het shirt van Ajax al een publiek figuur en dat is hij tot zijn dood op zijn 68ste jaar altijd gebleven. Cruijff zocht zijn intimiteit bij zijn familie en vrienden, die hij voor de buitenwereld zoveel mogelijk afschermde. Ondanks zijn status van wereldster bleef Cruijff altijd relatief gewoon. In de laatste maanden van zijn leven verwonderde hij zich er zelfs over hoeveel hij als sporter had losgemaakt.

Televisie- en radiozenders zonden na de dood van Cruijff live bij Camp Nou uit. Vele kranten maakten een speciale herdenkingsbijlage. Topvoetballers reageerden via sociale media als Twitter en Facebook op het overlijden van Cruijff. Lionel Messi, de huidige wereldster van FC Barcelona, plaatste een foto van Cruijff in het shirt van FC Barcelona op zijn Facebook met de tekst: „Weer heeft een legende ons verlaten”. Ronald Koeman, die zowel bij Ajax als bij Barcelona Cruijff als coach meemaakte uitte zijn gevoelens op Twitter: „Diep bedroefd om het overlijden van mijn beste coach en goede vriend. Bedankt voor alles. Voor altijd in ons hart.” Barça-icoon Pep Guardiola keerde vrijdag terug van München naar Barcelona om zijn leermeester een laatste eer te bewijzen.

Twitter avatar RonaldKoeman Ronald Koeman Deeply saddened by the death of my best coach and good friend. Thanks for everything. Forever in our heart. https://t.co/DnMWxydiAn

FC Barcelona en Ajax, de clubs waar Cruijff zijn grootste successen vierde, gaan hun icoon op eigen wijze herdenken. Ook bij Ajax kunnen mensen op zaterdag tussen 15.00 uur en 21.00 uur terecht om in de Arena een condoleanceregister tekenen. Eventuele herdenkingsceremonies zullen mogelijk later volgen in Barcelona en Amsterdam.

Beide clubs zullen volgende week bij hun thuiswedstrijden uitgebreid stilstaan bij het overlijden van de voormalige nummer 14. FC Barcelona speelt op zaterdag 2 april thuis in Camp Nou de zwaarbeladen clásico tegen Real Madrid. Ajax ontvangt een dag later PEC Zwolle in de Arena. Supporters van FC Barcelona en Ajax zijn acties begonnen om hun stadions naar Cruijff te vernoemen.