Alle kaarten expositie Jeroen Bosch in Noordbrabants museum verkocht

Detail Hooiwagen, Jeroen Bosch.
Detail Hooiwagen, Jeroen Bosch. Collectie Prado, Madrid

De tentoonstelling Jheronimus Bosch - visioenen van een genie is uitverkocht. Alle 380.000 beschikbare kaarten voor de tentoonstelling in Het Noordbrabants Museum zijn verkocht. Verlengen is niet mogelijk omdat een groot deel van de werken vanaf 31 mei op de grote Bosch-expositie in het Prado in Madrid te zien moet zijn.

Eerder verruimde Het Noordbrabants Museum tot twee keer toe de openingstijden. Het is nu iedere dag tussen negen uur ’s ochtends en elf uur ’s avonds geopend. „We draaien nu 98 uur per week, tegenover 36 uur normaal”, aldus museumdirecteur Charles de Mooij. Vorig jaar ontving zijn museum 185.000 bezoekers in totaal. Het museum nam voor de tentoonstelling extra mensen aan en plaatste extra garderoberuimte en een tijdelijke nieuwe entree. „Het is vanaf nu echt altijd piekuur”, zegt De Mooij.

In de aanloop van de tentoonstelling ontstond ophef toen museum Prado in Madrid twee toegezegde bruiklenen introk. Maar dat is nu vergeten. „Daar ben ik niet dagelijks meer mee bezig”, zegt De Mooij „Alles draait nu om de bezoekers zo goed mogelijk te ontvangen.”

De museumdirecteur kan teleurgestelde liefhebbers van Jheronimus Bosch nog een klein beetje hoop geven. Hij verwacht dat de komende weken enkele tientallen reserveringen beschikbaar komen door annuleringen.

In Madrid is de voorverkoop van El Bosco inmiddels begonnen. (NRC)