Abdeslam minimaliseert eigen rol bij aanslagen Parijs

Het verhoor van ‘Europa’s meest gezochte terrorist’ door de Belgische politie ligt op straat.

Journalisten voor het Brusselse huis waar vorige week vrijdag Salah Abdeslam werd gearresteerd.
Journalisten voor het Brusselse huis waar vorige week vrijdag Salah Abdeslam werd gearresteerd. Foto Eric Vidal/Reuters

De Franse tv-zender BFMTV heeft, wellicht via het Franse parket, de hand weten te leggen op het verhoor van Salah Abdeslam door de Belgische federale politie op 19 maart, daags na zijn arrestatie in Molenbeek. Tijdens het verhoor lijkt Abdeslam zijn rol te minimaliseren.

Zo zou hij gezegd hebben dat hij zorgde voor de logistieke steun, en hoewel het de bedoeling was dat ook hij zich zou opblazen heeft hij zich op het laatste moment bedacht. De echte leider, aldus Abdeslam, was de Belg Abdelhamid Abaaoud.

“Ik heb auto’s gehuurd en hotelkamers ter voorbereiding van de aanslagen in Parijs. Ik heb dat gedaan op vraag van mijn broer Brahim. Tijdens de aanslagen had ik mijn eigen bomgordel. De avond van de aanslagen zat ik in de Renault Clio met Bilal Hadfi en twee anderen waarvan ik niet weet wat hun rol was. Ik reed. Ik moest naar het Stade de France gaan om mij binnen in het stadion op te blazen met mijn twee handlangers. Maar ik heb mij bedacht toen ik de auto parkeerde. Ik heb mijn drie passagiers afgezet en ben vertrokken. Ik heb wat rond gereden en ik heb de auto achtergelaten op een plek die ik mij niet herinner.”

‘Tien terroristen in totaal’

Abdeslam heeft dan nog wat doelloos rondgereden met de metro, zegt hij. Hij heeft zijn bomgordel weggegooid in een vuilnisbak. Hij kocht een telefoon waarmee hij één persoon heeft gecontacteerd: Mohamed Abrini, met wie Abdeslam gefilmd werd bij een tankstation in Noord-Frankrijk twee dagen voor de aanslagen in Parijs. Abrini is nog steeds voortvluchtig.

Over de daders van Parijs verklaart Abdeslam:

“Negen personen plus mijzelf, tien in totaal. Ik kende Bilal Hadfi, Chakib [Akrouh], de twee Irakezen in de auto naar het stadion, en [Abdelhamid] Abaaoud. De anderen kende ik niet, ik had ze nooit eerder gezien. Telkens wanneer ik iets moest betalen ter voorbereiding van de aanslagen kwam het geld van Brahim.”

Maar de echte leider, zegt Abdeslam, was Abaaoud.

“Het is mijn broer Brahim die mij heeft uitgelegd dat Abaaoud de verantwoordelijke was. Ik heb Abaaoud gezien in Charleroi in de nacht van 11 op 12 november. Het is de enige keer in mijn leven dat ik Abaaoud heb gezien.”

Aantal zaken kloppen niet

Een aantal zaken die Abdeslam verklaart kloppen niet, in het bijzonder over Abaaoud. Hij en Abaaoud waren juist jeugdvrienden in Molenbeek. Ze gingen samen op stap. In 2010 werden ze samen gearresteerd bij een mislukte inbraak in Waals-Brabant. Ook dat hij zijn bomgordel in Parijs heeft weggegooid is twijfelachtig. Immers, op de bomgordel die in een vuilnisbak in Montrouge is teruggevonden zat niet zijn DNA. Wel werden sporen van het DNA van Bilal Hadfi teruggevonden, die zichzelf opblies in het Stade de France.

Ook dat hij slechts één persoon heeft gebeld vanuit Parijs is strijdig met eerdere verklaringen. Hij heeft juist in paniek een hoop vrienden in Brussel gebeld, zijn tante Fatima in Parijs, en zelfs een vriend in de gevangenis van Namen om het nummer te krijgen van nog iemand anders. Uiteindelijk is Abdeslam opgehaald door Mohammed Amri en Hamza Attou die hem in Laken afzetten.

De ‘Irakezen’ waarover Abdeslam het heeft, zijn de twee terroristen waarvan aanvankelijk werd aangenomen dat zij Syriërs waren. Hun paspoorten bleken echter vals te zijn. Dat het om Irakezen zou gaan werd door IS zelf aangebracht. IS publiceerde in zijn tijdschrift Dabiq in januari de foto’s van negen daders van Parijs. Twee van de mannen hadden als deel van hun nom-de-guerre ‘al-Iraki’.