‘Abdeslam wilde ook meedoen’

Salah Abdeslam wil nu toch aan Frankrijk worden uitgeleverd. Van de aanslagen in Brussel is hij niet op de hoogte.

De vorige week gearresteerde terreurverdachte Salah Abdeslam wil volgens zijn advocaat Sven Mary „zo snel mogelijk” uitgeleverd worden aan Frankrijk. Vóór de aanslagen in Brussel had Mary nog de instructie om zich formeel tegen uitlevering te verzetten. Maar Abdeslam zou volgens de strafpleiter donderdag hebben „begrepen” dat „slechts een klein stukje van het dossier” in België speelt.

Dat is na de laatste berichten over het lopende onderzoek naar de aanslagen op vliegveld Zaventem en metrostation Maalbeek echter zeer de vraag. Er waren al duidelijke aanwijzingen dat de in Brussel geïdentificeerde kamikazes Khalid en Ibrahim el Bakraoui in hetzelfde terroristische netwerk opereerden als Abdeslam. De Vlaamse omroep VRT meldt nu op basis van bronnen rond het onderzoek dat het de bedoeling was dat Abdeslam zelf zou meedoen aan de acties in Brussel.

De groep zou een vergelijkbaar scenario als in november in Parijs voor ogen hebben gestaan: terwijl twee commando’s met zelfmoordaanslagen toeslaan, zou een commando met Abdeslam, de aan zijn zijde gearresteerde ‘Amine Choukri’ (wiens echte naam nog onbekend is) en de door de politie uitgeschakelde Mohamed Belkaid gelijktijdig met kalasjnikovs nóg een bloedbad hebben moeten ontketenen.

Gevraagd naar Abdeslams reactie op de aanslagen zei Mary dat zijn cliënt „niet op de hoogte” was. „Ik zou niet willen dat hij nu dichtklapt want als hij dat doet, staan we binnenkort misschien voor nieuwe Bataclans en Zaventems en dat wil ik vermijden”, zei hij.

Tijdens een eerste verhoor daags na zijn arrestatie zou Abdeslam hebben laten weten met Justitie te willen meewerken. Volgens de Brusselse blog Politico heeft die ondervraging, drie dagen voor de aanslagen, niet langer dan een uur geduurd. Abdeslam „leek erg moe en was geopereerd”, voert een bron rond het onderzoek aan.