Stelling van de week: Sorry tegen gezagdrager heeft meer impact

Wat beweegt de Rotterdammers, wat is het gesprek van de dag? Elke week legt NRC betrokken stadsbewoners een actuele stelling voor. Reacties en nieuwe stellingen zijn welkom via rotterdam@nrc.nl

Twintig minderjarigen die gemeentelijke eigendommen vernielden, moeten ter afsluiting van hun Halt-straf excuses excuses aanbieden bij wethouder Eerdmans (Leefbaar, Veiligheid). Daarmee zeggen ze sorry tegen de gedupeerde Rotterdamse samenleving. Wie weigert, krijgt alsnog een strafblad. Vernielers zeggen al sorry tegen de afdeling Gemeentewerken maar volgens Eerdmans maakt het meer indruk als ze dat ook bij hem doen. De stelling luidt: sorry zeggen tegen een gezagdrager heeft meer impact.

Wethouder Joost Eerdmans: „De eerste twee vernielers (die met vuurwerk prullenbakken opbliezen) hebben zich maandag bij mij gemeld en hun zelfgeschreven excuusbrief voorgelezen. We lijden jaarlijks bijna 8 ton schade door vernielingen. Naast hun werkstraf en het betalen van een schadevergoeding bieden jongeren hun excuses aan op het stadhuis aan alle Rotterdammers. Ik denk dat dat goed en heilzaam is.”

Maarten van de Donk, raadslid VVD: „Dit gaat veel te ver. Waar staat Eerdmans voor? Hij gaat bovendien op de stoel van de rechter zitten door te beslissen dat het pas goed is als bij hem sorry is gezegd.”

Eveline Huisman, stichting Halt: „Niet de wethouder maar Halt bepaalt of de straf succesvol is afgerond. Bij niet-nakoming van de afspraken gaat de zaak terug naar het openbaar ministerie en kan de jongere alsnog een strafblad krijgen. Een leeropdracht dwingt jongeren na te denken over het gepleegde delict, ze moeten de schade vergoeden en excuses aanbieden. Medewerkers kijken of er voldoende tijd is gestoken in de excuusbrief. Het voorlezen maakt indruk op de jongeren. Dit heeft nog meer impact als ze een wethouder in de ogen kijken, vanwege het gezag dat van hem uitgaat.”

Frank van Ardenne, advocaat: „Indirect bemoeit de wethouder zich zo met de afdoening van de zaak. Dat is in strijd met de scheiding der machten. Bovendien is niet Eerdmans maar de Nederlandse belastingbetaler slachtoffer. Deze gekunstelde slachtofferrol is puur bedoeld om zelf invloed te kunnen uitoefenen. Ridicuul.”

Bas van Stokkom, socioloog: „Bij slachtofferloze delicten zoals vernielingen moet een boodschap worden gegeven aan (potentiële) daders. Direct contact met een gezaghebbende is een goede manier vanwege de impact. Een standje geven is de normale manier van omgaan met conflicten.”