Zwemster Dekker succesvol geopereerd na constatering kanker

Volgens de bond zal ze ook langzaam weer de trainingen hervatten.

Inge Dekker tijdens de Amsterdam Swim Cup afgelopen december.
Inge Dekker tijdens de Amsterdam Swim Cup afgelopen december. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Topzwemster Inge Dekker is succesvol geopereerd, nadat bij haar baarmoederhalskanker werd geconstateerd. Dat heeft zwembond KNZB bekendgemaakt. Onderzoek wijst volgens de bond uit dat verdere behandeling niet nodig is. De 30-jarige zwemster, in 2008 in Beijing olympisch kampioene op de 4×100 meter estafette richt zich nu op herstel. Volgens de bond zal ze ook langzaam weer de trainingen hervatten. Over een terugkeer op topniveau en deelname aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro kunnen nog geen uitspraken worden gedaan, stelt de KNZB.

Bij Dekker werd recent tijdens een standaard bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker geconstateerd. Na diverse onderzoeken werd ze geopereerd. De laatste testen zijn positief en geven aan dat verdere behandeling van de ziekte niet nodig is, stelt de zwembond.

Geen Swim Cup

Dekker, die nu herstelt van de operatie, wil zo snel mogelijk de trainingen weer oppakken. Ze zal nog niet deelnemen aan de Swim Cup in Eindhoven, begin volgende maand. Over deelname aan internationale topwedstrijden zoals de EK langebaan in Londen (in mei) en de Spelen in Rio (augustus) kan nog geen uitspraak worden gedaan.

“Natuurlijk ben ik ontzettend opgelucht dat de operatie succesvol is verlopen”, zegt Dekker in een eerste reactie. “Het was een behoorlijk zware en lange ingreep, maar dat ben je direct weer vergeten als je goed nieuws te horen krijgt. Ik ben blij dat er aan een maand van onzekerheid een einde is gekomen.

Tijdens deze periode heb ik mensen ontmoet die nog in onzekerheid verkeren of die geen goede uitslag hebben gekregen. Dat heeft me erg aangegrepen. Ik voel mij een bevoorrecht mens dat ik het geluk heb weer gezond te zijn. Het was bovendien hartverwarmend om te merken hoeveel mensen met mij hebben meegeleefd. Dat heeft me veel steun gegeven. Hoewel ik er op dit moment nog lang niet klaar voor ben, ga ik er alles aan doen om de Olympische Spelen in Rio te halen. Wellicht ambitieus, maar iets in mij zegt dat het gaat lukken.”

Dekker wint goud op de 50 meter vlinderslag tijdens de WK in Shanghai in 2011:

Golden Girl

Dekker, van huis uit vlinderslagspecialiste, maakt al jaren deel uit van de nationale estafetteploeg op de 4×100 meter vrije slag. Met Ranomi Kromowidjojo, Marleen Veldhuis en Femke Heemskerk won ze niet alleen olympisch goud (2008) en zilver (2012), maar ook wereldtitels (2009 en 2011) en Europese titels op de langebaan (2008). Ze kregen de bijnaam ‘Golden Girls’. Op de Europese kortebaankampioenschappen zwom ze in de loop van de jaren maar liefst zestien titels bij elkaar.