Wrakstukken Mozambique ‘waarschijnlijk’ van MH370

Van het in 2014 verdwenen vliegtuig is maar weinig teruggevonden. In juli spoelde er een eerste wrakstuk aan.

Maleisische vrouwen lopen langs een muurschildering van de vermiste MH370-vlucht van Malaysia Airlines.
Maleisische vrouwen lopen langs een muurschildering van de vermiste MH370-vlucht van Malaysia Airlines. Foto Manan Vatsayana / AFP

Twee stukken metaal die in december aan de kust van Mozambique aanspoelden blijken “zeer waarschijnlijk” afkomstig van het vermiste vliegtuig van Malaysia Airlines. Die conclusie trekken Australische onderzoekers, meldt persbureau AP. De Boeing 777, met 239 mensen aan boord, verdween twee jaar geleden van de radar.

De Australische minister van Infrastructuur en Transport, Darren Chester, zei dat een internationaal onderzoeksteam de onderdelen heeft onderzocht. Uit dat onderzoek blijkt dat de gevonden stukken overeenkomen met panelen van een Boeing 777 van Malaysia Airlines.

Weinig brokstukken MH370

Van het in 2014 verdwenen vliegtuig is maar weinig teruggevonden. In juli vorig jaar spoelde er een eerste wrakstuk aan op het Franse eiland Reúnion, ten oosten van Madagaskar. Dat bleek een deel van de vleugel te zijn.

Tot op heden is nog steeds niet bekend wat er met het vliegtuig is gebeurd. De brokstukken zijn in ieder geval een duidelijke aanwijzing dat het vliegtuig, dat op 8 maart van Kuala Lumpur naar Beijing vloog, ergens in het afgelegen deel van de zuidelijke Indische Oceaan is neergestort. Gezien de enorme afstanden schatten deskundigen de kans klein om te achterhalen waar het vliegtuig precies is terechtgekomen.

“Grondig onderzoek van het puin zou misschien extra informatie kunnen geven, maar het is onwaarschijnlijk”, zei Dan O’Malley, de woordvoerder van het Australian Transport Safety Bureau (ATSB), dat het onderzoek leidt.

Er werd naar het vermiste vliegtuig gezocht in een gebied van zestigduizend vierkante kilometer. Op de Indische Oceaan zijn nog steeds schepen op zoek naar meer resten van het vliegtuig. Autoriteiten voorspelden eerder dat brokstukken van het vliegtuig niet alleen op de bodem van de oceaan zouden blijven liggen, maar ook naar de oostkust van Afrika zouden stromen.