Wie meldde het verzoek om strafvermindering?

En waren de berichten van Abdeslam ‘code’ voor zijn handlangers om ‘niet langer te wachten met geplande aanslagen’, zoals een lezer vraagt?

Foto AFP

Het was de advocaat van Salah Abdeslam, de Belgische strafpleiter Sven Mary, die via de Belgische krant Het Laatste Nieuws naar buiten bracht dat zijn cliënt wilde meewerken aan het justitieonderzoek naar de aanslagen in Parijs. Dat was maandag, twee dagen na de arrestatie van Abdeslam in Molenbeek en een dag voor de nieuwe terreuracties in Brussel. Hij pleitte voor een speciale regeling voor ‘spijtoptanten’: „Hoewel hierover nog geen wetgeving bestaat moeten we er toch over nadenken. Mijn cliënt kan immers helpen om de aanslagen écht op te helderen.” In ruil zou Abdeslam strafvermindering willen krijgen. „Mijn cliënt heeft een schat aan informatie”, zei Mary.

In een verhoor zaterdag toonde Abdeslam kennelijk zijn openhartigheid. Hij zou hebben toegegeven van plan te zijn geweest op 13 november een zelfmoordaanslag te plegen bij het Stade de France in Saint-Denis. Dat werd naar buiten gebracht door de Franse procureur François Molins, die op grond van de in Frankrijk bekende sinformatie meteen zei twijfels te hebben bij deze uitleg. Advocaat Mary tekende bezwaar aan: terwijl het in Frankrijk gebruikelijk is om uit de school te klappen over verhoren van verdachten, wordt dit in België gezien als schending van het onderzoeksgeheim. Het zou Abdeslams uitlevering aan Frankrijk kunnen vertragen, hoewel de terreurverdachte daar volgens zijn advocaat geen bezwaar meer tegen heeft.

Waren de berichten van Abdeslam ‘code’ voor zijn handlangers om ‘niet langer te wachten met geplande aanslagen’, zoals een lezer vraagt? Dat is natuurlijk niet bekend. Maar veel terreurspecialisten denken dat Abdeslams arrestatie en mogelijk ook zijn openhartigheid de acties in Brussel bespoedigd hebben.