De droge akkers van Californië gezien vanuit een drone

Californië kampt met een periode van droogte. The Atlantic volgde een boer die zich afvraagt: wat als het water niet meer komt?

Een still uit de documentaire.
Een still uit de documentaire. The Atlantic

Eindeloze rijen bruine weilanden, woestijnachtig zand en bomen met dorre bladeren. De sinaasappelboerderij van de Amerikaanse Jesus Ramos verandert langzaam in een maanlandschap. The Atlantic publiceerde de korte documentaire ’Life after Water’ over deze boer in Californië. Zijn kurkdroge boerderij wordt daarin met drones in beeld gebracht. Californië kampt al jaren met een hardnekkige droogte, die vaak gepaard gaat met bosbranden.

De overheid probeerde van alles, zoals een waterverbruiksquota voor de landbouw en dure boetes voor wie zich daar niet aan houdt. Inwoners van sommige dorpen en steden werd zelfs gevraagd om de planten in de tuin niet meer te besproeien. Toch wordt het water voor Ramos steeds duurder, vertelt hij.

The Atlantic

Voor het filmen van het gebied werden drones gebruikt. The Atlantic

 

Ramos is een eerste generatie immigrant uit Mexico, die zijn enorme boerderij zelf heeft opgebouwd. Hij is er onvoorstelbaar trots op. Door de aanhoudende droogte moet hij echter steeds meer werknemers ontslaan en krimpt het stuk grond dat hij kan gebruiken.

De droogte in Californië kan tijdelijk zijn, al voorspellen wetenschappers dat het erger wordt door de klimaatverandering aan de Amerikaanse westkust. Ramos stelt zichzelf in de korte film de vraag: wat moet ik doen als het water niet meer komt?