VW en Porsche roepen 800.000 SUV’s terug om pedaalproblemen

In Nederland worden zo’n 700 Touaregs en 3.700 Porsche Cayennes onderzocht op problemen met het pedaalsysteem.

Een Porsche Cayenne in de fabriek in Leipzig.
Een Porsche Cayenne in de fabriek in Leipzig. Foto John Macdougall / AFP

Autofabrikant Volkswagen roept wereldwijd in totaal 800.000 auto’s terug die problemen hebben met het pedaalsysteem. Het gaat om Volkswagen Touaregs en Cayennes van dochterbedrijf Porsche, zo maakten Volkswagen en Porsche donderdag bekend.

In Nederland gaat het om zo’n 700 Touaregs en 3.700 Cayennes. De auto’s waar het om gaat zijn gebouwd tussen 2011 en 2016. Wereldwijd gaat het bij beide auto’s om rond de 400.000 exemplaren.

Het ontdekte probleem is dat een borgring op de scharnierpen van het pedaalsysteem wellicht niet goed vastzit. Volgens de automerken werd het probleem bij een interne controle ontdekt en is het bij nieuwe modellen verholpen. Eigenaren zijn hun auto zo’n half uur kwijt voor een controle bij hun dealer.

Volkswagen heeft zich de laatste tijd vaker genoodzaakt gezien auto’s terug te troepen. Een paar dagen terug maakte de fabrikant bekend dat er bij 177.000 Passats een probleem met de elektra kan zijn. In februari had het bedrijf in de VS te maken met problemen met airbags van het Japanse merk Takata.

Daarnaast worstelt het bedrijf nog altijd met het emissieschandaal. Donderdag maakte een rechter in de VS bekend dat het bedrijf uitstel heeft gekregen tot 21 april om met een oplossing te komen.