Na atletiek en worstelen blijkt Russische zwemsport ‘al jaren doordrenkt van doping’

Doping krijgt de Russische sport steeds meer in zijn greep. Na atletiek en worstelen volgt nu zwemmen. De Engelse krant The Times schreef woensdag dat ook de Russische zwemsport al jarenlang is doordrenkt van systematisch dopegebruik.

De krant noemt Sergej Portoegalov als kwade genius. Hij zou als medisch hoofd van de Russische atletiekfederatie ook zwemmers hebben aangemoedigd verboden middelen te gebruiken. Sinds Portoegalov de zwemsport in 2009 voor het eerst zijn dopingdiensten aanbood, zijn er 23 zwemmers betrapt en geschorst, schrijft The Times.

De arts is al eerder door het mondiale antidopingbureau WADA weggezet als een van de hoofdrolspelers in het systematische dopegebruik in de Russische atletiek. WADA wil dat hij levenslang wordt geschorst.

De wereldzwembond FINA heeft de afgelopen tijd de dopingcontroles met betrekking tot Russische sporters aangescherpt. Dat zegt een woordvoerder woensdag in een reactie op de berichtgeving.

Er zijn geen directe aanwijzingen voor wijdverbreid dopinggebruik, zegt de FINA, die The Times heeft opgeroepen de informatie die de krant heeft te delen. „Nieuwe dopingaantijgingen die met bewijs zijn onderbouwd, worden met de hoogste urgentie onderzocht. We tolereren prestatieverhogende middelen in het zwemmen namelijk in het geheel niet.” (ANP)