Staat verliest dit jaar half miljard op beleid ECB

De schade voor de schatkist blijft volgens Dijsselbloem beperkt tot 0,8 miljard euro tot 2021.

Foto AFP

De Nederlandse staat loopt dit jaar een half miljard euro mis als gevolg van de risico’s bij het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank. De schade kan de komende jaren oplopen tot 3,8 miljard euro. Dit schrijft minister Dijsselbloem van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer.

Het verlies komt door een voorziening die De Nederlandsche Bank treft omdat deze rekening wil houden met toekomstige stroppen als gevolg van het Europese monetaire beleid. Die voorziening gaat ten koste van de winstafdracht aan de staat.

Omdat de minister de winstraming van De Nederlandsche Bank (DNB) tegelijkertijd naar boven bijstelt, blijft de netto-schade voor de schatkist volgens Dijsselbloem beperkt tot totaal 0,8 miljard euro in de jaren tot 2021. DNB treft de voorziening omdat zij steeds meer staatsobligaties op haar balans heeft. Die toename is het gevolg van het beleid van de ECB om per maand 80 miljard euro aan zulke staatsleningen, en sommige andere leningen, op te kopen. Bovendien blijven deze leningen voor onbepaalde tijd op de balansen van de aangesloten centrale banken, waaronder DNB, staan. DNB neemt van die aankopen 5,7 procent voor zijn rekening.

De rente op deze staatsleningen op de balans van DNB is zeer laag. Wanneer in de toekomst de ECB de rente die zij betaalt aan commerciële banken weer zal opschroeven, dan kan het voorkomen dat de combinatie van lage rente-inkomsten en de hogere rente-uitgaven voor verliezen zal zorgen. Daarom treft DNB al vast de voorziening. De centrale bank, die vandaag haar jaarverslag over 2015 publiceert, geeft kort na het middaguur een toelichting.