Russische snelwandelaar verliest olympisch goud

Sergey Kirdjapkin verliest zijn in 2012 behaalde gouden medaille, maakte internationaal sporttribunaal CAS donderdag bekend.

Kirdjapkin, tijdens de Olympische Spelen in 2012 toen hij zijn gouden medaille behaalde.
Kirdjapkin, tijdens de Olympische Spelen in 2012 toen hij zijn gouden medaille behaalde. Foto Reuters

De Russische snelwandelaar Sergey Kirdjapkin verliest zijn in 2012 behaalde gouden medaille. Dat maakte het internationaal sporttribunaal CAS donderdag bekend. Bij de 36-jarige Kirdjapkin werden in in 2015 afwijkende bloedwaarden gevonden in zijn biologisch paspoort. Ook vijf andere Russische sporters verliezen de prijzen die ze tussen 2009 en 2012 hebben behaald.

Het gaat onder meer om snelwandelaars Vladimir Kanaikin en Sergey Bakulin, die in 2011 wereldkampioen werd. Kirdjapkin en de vijf andere atleten werden al eerder geschorst door het Russische antidopingbureau Rusada. De internationale atletiekfederatie IAAF vond die straf te licht, en spande een beroep aan tegen Rusada. CAS gaf ze vandaag gelijk.

Kirdjapkin behaalde zijn gouden medaille op de 50 km snelwandelen. Normaal gesproken gaat de gouden medaille naar de nummer twee van destijds, dat is in dit geval Jared Tallent uit Australië.