Rousseff: ministerspost Lula dienst aan Brazilië

De Braziliaanse president reageerde uitgebreid op de harde kritiek op haar benoeming van de van corruptie verdachte Lula.

Dilma Rousseff op archiefbeeld.
Dilma Rousseff op archiefbeeld. Foto Andressa Anholete / AFP

Volgens president Dilma Rousseff is de ministerspost van haar voorganger Luiz Inácio Lula da Silva geen manier om zijn vervolging in een corruptieschandaal te bemoeilijken; hij bewijst juist een dienst aan Brazilië. Dat heeft Rousseff gezegd in een interview met een paar grote internationale media, waaronder The Guardian.

Nadat Lula recent officieel werd aangeklaagd voor onder meer witwassen en corruptie, werd hij door Rousseff benoemd tot stafchef van haar kabinet, een rol die zij onder Lula vervulde. Daarmee zou het lastiger voor de Braziliaanse justitie zijn Lula te vervolgen. Stafchef heeft de juridische status van minister en ministers kunnen alleen door het Hooggerechtshof vervolgd worden.

Rousseff beweert nu dat Lula meerdere malen haar verzoek heeft geweigerd om deze post te aanvaarden. Nu de economische crisis op een dieptepunt is, kon Lula de roep van Rousseff echter niet meer weerstaan. Hij wil stafchef worden om Brazilië een dienst te bewijzen. Rousseff: “Ik weet dat ik hem destijds heb geholpen toen ik zijn stafchef was. Nu helpt hij mij.”

Fascistische methodes

In het interview reageerde Rousseff voor het eerst uitgebreid op de steeds luider wordende kritiek van Brazilianen op haar beleid en op het corruptieschandaal waarbij Lula betrokken is. Ze haalde daarin fel uit naar haar oppositie. De mensen die de straat op gingen om tegen haar te protesteren maken naar haar inschatting maar zo’n 2 procent van de bevolking uit, tegenstanders die willen dat ze vertrekt, verwijt Rousseff “fascistische methodes”.

De benoeming van Lula tot stafchef kwam de twee politici niet alleen op kritiek te staan, meerdere rechters bemoeiden zich rechtstreeks met de kwestie met grote verwarring tot gevolg over de rechtsgeldigheid van de benoeming. De openbaar aanklager schortte de benoeming van Lula op omdat die volgens hem onrechtmatig was. Een rechter was het daar niet mee eens en overrulede die beslissing, waarna het Hooggerechtshof de benoeming toch weer een dag later terugdraaide. Daarom staat zijn benoeming voorlopig in de ijskast.