Philips-dochter schikt voor 31 mln euro in omkopingszaak met slaapmaskers

Een Amerikaanse dochter van Philips, Respironics, heeft voor bijna 35 miljoen dollar (31 miljoen euro) geschikt in een omkopingszaak. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie woensdag bekendgemaakt.

Respironics verkoopt slaapmaskers met slangen voor mensen die lijden aan slaapapneu. Patiënten hebben regelmatig een ademstilstand in hun slaap, wat onder meer kan leiden tot hartaandoeningen. Ongeveer 4 procent van de mensen lijdt aan apneu, zegt Respironics.

De Philips-dochter maakte het erg aantrekkelijk voor leveranciers om Respironics-maskers te verkopen, volgens justitie. Klanten met apneumaskers worden regelmatig gebeld door een servicedienst om ze te herinneren aan het onderhoud. Leveranciers betaalden 99 dollarcent per klant per maand voor deze dienstverlening, maar bij Respironics hoefden ze niets te betalen. Een leverancier met 10.000 klanten kon zo jaarlijks ruim een ton besparen. Amerikanen met ernstige klachten moeten kunnen rekenen op eerlijk advies, dat niet stoelt op illegale betalingen, aldus een woordvoerder van justitie. De zaak kwam aan het rollen door een klokkenluider, apotheker Gibran Ameer uit South-Carolina. Philips zegt alleen de servicekosten te hebben „gebundeld” met de aanschafprijzen voor klanten. Het bedrijf dacht niets fouts te doen, maar wil een slepende rechtszaak voorkomen. (Reuters)