Raps die zich in je hoofd beitelen

Rapper

De gedreven MC van rapgroep A Trible Called Quest voorzag hun muziek met hoge stem en rake punchlines van de nodige energie en bravoure

Foto Getty Images

Toen woensdag het nieuws bekend werd dat rapper Malik ‘Phife Dawg’ Taylor van A Tribe Called Quest een dag eerder was overleden aan complicaties ten gevolge van diabetes, liepen de social media over met citaten uit zijn raps. Phife Dawg - „I’m all that and then some: short, dark and handsome” – rapte in klassieke hiphopnummers als Scenario en Electric Relaxation zinnen die zich in je hoofd beitelen.

Hij was de gedreven, springerige MC van de groep die met zijn wat hogere stem en rake punchlines de muziek van A Tribe Called Quest van de nodige bravoure en energie voorzag. Samen met rapper Q-Tip, producer Ali Shaheed Muhammad en creatieve bondgenoot Jarobi White creëerde hij een aantal van de belangrijkste rapmeesterwerken uit de eerste helft van de jaren negentig, in een opvallende bloeiperiode van de hiphopcultuur die wel ‘The Golden Age’ wordt genoemd.

De eerste twee albums van A Tribe Called Quest, People’s Instinctive Travels and The Paths of Rhythm (1990) en The Low End Theory (1991) kregen allebei de hoogste waardering van vijf mics (microfoons) in het toen toonaangevende Amerikaanse hiphoptijdschrift The Source, iets wat niet eerder vertoond was. In totaal bracht de groep vijf albums uit, waaronder het briljante en kraakhelder gemixte meesterwerk Midnight Marauders (1993). Eind jaren negentig ging A Tribe Called Quest uit elkaar – maar de afgelopen jaren waren er soms reünies voor een documentaire en enkele liveoptredens, onder meer op Amerikaanse tv en als voorprogramma van Kanye West.

De in Queens, New York geboren Phife Dawg bracht in 2000 soloalbum Ventilation: Da LP uit maar zal vooral herinnerd worden om zijn unieke rol in de legendarische rapgroep die tot de kleurrijke en innovatieve Native Tongues-beweging werd gerekend, en die de generaties artiesten na hen nadrukkelijk inspireerde, van Mos Def en OutKast tot Kendrick Lamar en Kanye West.

De heerlijk aanstekelijke chemie tussen de opgewonden, straatwijze Phife Dawg en de meer warme, achteroverleunende raps van Q-Tip, staat in de geschiedenis van rapmuziek op eenzame hoogte.

Phife Dawg – die op het eerste album van A Tribe Called Quest officieel nog te gast was - wordt wel gezien als minder belangrijke vocalist naast de charismatische ster Q-Tip. Maar de MC die voor zijn rapstijl onder meer creatief putte uit zijn Caraïbische achtergrond, was zeer geliefd onder liefhebbers, en zijn onvermoeibare energie en puntige humor waren een onmisbaar element op de klassiekers van A Tribe Called Quest.

Phife Dawg worstelde al decennia met diabetes en was naar eigen zeggen ‘verslaafd aan suiker’. De rapper ontving in 2008 een niertransplantatie. Hij stierf dinsdag in zijn huis in San Francisco en is 45 jaar oud geworden.