‘Ministeries maken geheime afspraken over reserves’

Ministers maakten geheime afspraken met Dijsselbloem om reserves te gebruiken als tijdelijke spaarpot voor iets anders, schrijft de Rekenkamer.

De Algemene Rekenkamer in Den Haag.
De Algemene Rekenkamer in Den Haag. Foto: Lex van Lieshout/ANP

De Tweede Kamer wordt niet goed geïnformeerd over de besteding van de zogeheten begrotingsreserves van verschillende departementen. Dat schrijft de Algemene Rekenkamer in een rapport dat donderdag is gepubliceerd.

Begrotingsreserves zijn een boekhoudkundig instrument bedoeld om geld dat een minister niet binnen het begrotingsjaar kan besteden toch voor het specifieke doel te behouden. Sommige ministers hebben met minister Dijsselbloem van Financiën (PvdA) geheime afspraken gemaakt over het inzetten van begrotingsreserves als tijdelijke spaarpot voor iets anders dan waar het oorspronkelijk voor was bedoeld. Deze afspraken zijn niet met het parlement gedeeld, schrijft de Rekenkamer.

Vorig jaar werd bijvoorbeeld pas bij de Voorjaarsnota bekend dat minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) een potje bedoeld voor duurzame energieproductie had “leeg geboekt” om de kosten voor de problemen rond de gasboringen in Groningen te kunnen financieren.

In totaal zijn er 23 begrotingsreserves, speciale rekeningen, waar in totaal 1,8 miljard euro op staat. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2009.