Miljoenenboetes voor grote vier accountantskantoren

De financiële waakhond had eerder al geconstateerd dat de big 4 niet aan hun zorgplicht hadden voldaan bij de controles van de jaarrekeningen.

Foto: Koen Suyk/ANP

De vier grote accountantskantoren Deloitte, EY, KPMG en PwC moeten samen 6 miljoen euro boete betalen, zo maakte de Autoriteit Financiële Markten (AFM) donderdag bekend.

De financiële waakhond had eerder al geconstateerd dat de big 4 niet aan hun zorgplicht hadden voldaan bij de controles van de jaarrekeningen van hun klanten in het boekjaar 2012 en in enkele gevallen ook in 2011. Volgens de AFM hadden de accountants op het moment dat ze hun handtekening zetten onder hun controleverklaring, onvoldoende informatie om een oordeel te hebben over de boeken.

De hoogste boete krijgt accountantskantoor EY, met ruim 2,2 miljoen euro. Deloitte moet 1,8 miljoen euro betalen, en KPMG 1,2 miljoen. PwC kreeg met 845.000 euro de laagste boete. AFM schrijft dat EY en Deloitte een hogere boete hebben gekregen omdat zij al eerder waren gestraft voor zelfde overtredingen. De accountantsorganisaties kunnen de boetes nog aanvechten bij de rechter.