Met studieboek naar de training voor een plekje in de Boat Race

Nederlandse Joanneke Jansen doet zondag namens Oxford mee aan de vrouwenrace

Foto Reuters

Opnieuw roeit een Nederlandse mee in de beroemde Boat Race tussen de studentensteden Oxford en Cambridge. De 23-jarige Joanneke Jansen uit Delft is geselecteerd voor de acht van Oxford. De wedstrijd wordt zondag geroeid.

Ze vertelde begin maart, toen de ploegen bekend werden gemaakt, „alle vertrouwen” te hebben dat de donkerblauwe Oxford-vrouwenploeg net als vorig jaar de lichtblauwe Cambridge acht kan verslaan. Sinds vorig jaar roeien de vrouwen op dezelfde dag en hetzelfde stuk van de Theems als de mannelijke studenten. Daarvoor vond hun (kortere) race plaats op een deel van de rivier dat niet aan het tij onderhevig is.

Jansen roeit al van jongs af aan, eerst voor DDS en Laga in Delft, daarna voor Triton in Utrecht, waar ze studeerde. Ze behaalde in 2012 een bronzen medaille met de lichte vrouwen dubbelvier bij de wereldkampioenschappen onder 23 jaar. Maar roeien was niet de reden naar Oxford te gaan, dat was haar master toegepaste wiskunde. „Pas in de zomer bedacht ik me dat het ook leuk zou zijn te roeien.”

De selectieprocedure voor een plek in de blauwe boot was „heel heftig”: „Ik heb er sinds september echt voor moeten vechten, ik ben ook wat lichter en minder sterk dan de anderen. Elke dag moest je er staan. Ik heb wel tegen vijf verschillende meiden geracet. De laatste weken was het heel spannend, elke ochtend keek je of je naam wel op het bord stond of je wel of niet in de boot zat.”

De combinatie trainen en studeren was ze gewend. Al is dit „van een heel ander niveau”. De academische ‘trimesters’ zijn acht weken en „heel intens”. Onderwijl begint de training ’s ochtends om kwart voor zes bij Wallingford of Eton Dorney, waar de Oxford-ploegen met een busje heen worden gebracht. De laptop met studiemateriaal zit ondertussen op schoot, vertelt Jansen. ’s Middags volgt krachttraining of ergometer. „Het helpt dat iedereen heel serieus aan het studeren is.”

Het „circus” maakt alles helemaal uniek, zegt ze. De Boat Races zijn wereldberoemd, en de vier ploegen krijgen volop aandacht. „In Nederland staan vrienden en familie langs de kant. Hier komt de BBC filmen.”

„Ik had niet verwacht dat het allemaal zo extreem zou zijn. De faciliteiten zijn ongelooflijk: we hebben twee fulltime coaches, en een bootsman, en een teammanager, en gloednieuwe boten… Zo anders dan in Nederland.”

Het is niet voor het eerst dat een Nederlander aan de Boat Races meedoet. Gerritjan Eggenkamp (2002), Sjoerd Hamburger (2009, 2010) en Roel Haen (2012) roeiden ook voor de donkerblauwe Oxford-ploeg. De eerste twee wonnen, Haen maakte deel uit van een bizarre race waarbij eerst een demonstrant in de Theems sprong en Oxford daarna botste met Cambridge en een riem brak. Vorig jaar roeide Jasper Holst voor het verliezende Cambridge.

Ook bij de vrouwen deden eerder Nederlanders mee. In 2000 roeide Henriette van Eijl ook voor de Oxford Blue Boat, en won van Cambridge. In 2006 deed Elselijn Kingma voor Cambridge mee. Dat was toen nog op de Theems bij Henley, niet op de zogenoemde Tideway.

In de reserveboot van Oxford zit op boeg dit jaar de 25-jarige Merel Lefferts.