Met Kick!

Margot Poll belt met Kick van der Weele (58) uit Haarlem, die na de sluiting van V&D een bijzonder aanbod kreeg

Waarom wordt u ‘de horlogeman’ van Haarlem genoemd?

„Omdat ik bijna veertig jaar bij de afdeling horloges werkte van de V&D in Haarlem. Ik heb een heel grote klantenkring opgebouwd maar de mensen kennen me niet van naam – ze kennen me alleen van gezicht. Maar dat ik een begrip was, merkte ik pas na mijn ontslag.”

Hoe merkte u dat?

„Mensen begonnen te zwaaien op straat. Ze vertelden dat ze altijd speciaal voor mij naar de V&D kwamen. Als ik er niet was, kwamen ze de volgende dag terug. Waarschijnlijk omdat ze wisten dat ik er alles aan deed om te voorkomen dat hun horloge opgestuurd moest worden naar de reparatieservice en zij onnodig lang moesten wachten. Ik was technisch genoeg om het zelf te doen.”

En toen moest de V&D sluiten.

„Ja, triest genoeg. En mijn vrouw werkte er ook al 38 jaar, bij de klantenservice. We werden allebei ontslagen en dan voel je je behoorlijk aan de kant gezet. We zaten enorm in de put. Maar niet lang.”

Wat gebeurde er dan?

„Ik werd opgebeld door goudsmid Marijke Mul die een moderne juwelierszaak heeft vlak naast de V&D. Zij vroeg: ‘Zouden we iets voor elkaar kunnen betekenen?’ We waren er snel uit: zij mijn gezicht en ik weer werk met horloges. Ik ben er drie dagen in de week en de klanten komen al weer.”

Verkocht de goudsmid al horloges?

„Ze hebben één horlogemerk, maar ze willen de collectie wel gaan uitbreiden. Gelukkig maar, want ik mis de hoeveelheid horloges die ik om me heen had in de V&D. En ik mis mijn collega’s – de zaterdaghulpjes en de mensen van andere afdelingen.”

Vanaf vandaag is de V&D weer een aantal weken open. Gaat u een paar dagen terug?

„Nee, beslist niet. Ook al zouden ze me het vragen: ik ga nooit meer terug.”