Badminton voert levenslange straf in

Waar een zekere andere grote racketsport momenteel worstelt met berichten over grootschalige matchfixing, introduceert het badminton verregaande maatregelen om corruptie tegen te gaan. Wereldbadmintonbond BWF heeft donderdag levenslange schorsingen aangekondigd, niet alleen voor spelers die zich inlaten met matchfixing, maar voor vrijwel iedereen die daarbij betrokken is. Dus ook trainers, toernooimedewerkers, scheidsrechters en vrijwilligers. Volgens secretaris-generaal Thomas Lund heeft de bond het recht iedereen in de sport te ondervragen en verdachte personen te verzoeken mobiele telefoons, laptops en telefoongegevens te overhandigen. „De integriteit van onze sport is duidelijk een kritiek gebied, dat we zeer serieus nemen”, zei Lund donderdag. Tijdens de Olympische Spelen van Londen in 2012 kreeg het badminton te maken met een matchfixingschandaal. Acht speelsters werden uit het dubbeltoernooi gezet nadat ze opzettelijk hadden geprobeerd wedstrijden te verliezen. Dit deden ze niet zoals bij matchfixing vaak het geval is vanwege gokkers, maar om een betere loting in de kwartfinales te krijgen. (Reuters)