Louis Armstrong herleeft in trompetspel Varekamp

Michael Varekamp in ‘Louis’.
Michael Varekamp in ‘Louis’. Foto Ron Jenner

„Als tienjarige hoorde ik voor het eerst een lp van Louis Armstrong; meteen zat ik in zijn hoofd.” Met die woorden van bewondering opent trompettist Michael Varekamp de voorstelling Louis! over jazzlegende Louis Armstrong. Jaren later mocht hij, met eigen mondstuk, in het New Yorkse museum van Armstrong blazen op een van zijn trompetten. Hij was dichterbij dan ooit.

Varekamps muzikale hommage combineert tekst, film en muziek. Op de achtergrond glijden zwart-witbeelden van de befaamde Cotton Club voorbij met een waanzinnig spelende Armstrong. Ervoor Varekamp, live, begeleid door een krachtig swingende band, al even grenzeloos spelend, met steeds meer dynamiek. Zangeres Joy Wielkens geeft aan nummers als What a Wonderful World en It Takes Two to Tango een elegante rauwheid met de juiste soul in haar stem.

Roerend is het verhaal van de verwaarloosde zwarte Louis die meegaat met een joodse voddenman en op de kornet speelt. Zo is het begonnen, in Battlefield, de armste wijk van New Orleans. Daar kwam alle muziek samen: blues en ragtime, soul en gospel. Louis zoog het in zich op en creëerde zijn nieuwe, ongeëvenaarde stijl met gedreven ritmiek.

Muzikaal is Louis! evenwaardig aan Armstrongs energieke stijl die telkens versteld doet staan. Theatraal had de tekst sterker gekund, met meer dramatische details. Die zijn er volop in Armstrongs bewogen leven.