Gesloten liveblog

Reacties op het overlijden van Johan Cruijff

Johan Cruijff is donderdag overleden aan de gevolgen van longkanker. Hij stierf op 68-jarige leeftijd in zijn woonplaats Barcelona. Volg reacties rondom het overlijden van Cruijff hier rechtstreeks.

Diego Maradona

De Argentijnse oud-voetballer Diego Maradona heeft via Facebook gereageerd op het overlijden van Johan Cruijff: "We zullen je nooit vergeten, ‘Flaco’...”, schreef Maradona op Facebook bij een foto van hem en Cruijff. De Argentijn verwees daarmee naar de bijnaam die de Nederlander in Spanje kreeg bij FC Barcelona: El Flaco (De Magere).

Asscher: Cruijff had de weg gebaand voor Hollandse helden.

Minister Lodewijk Asscher (PvdA, Sociale Zaken), heeft via Facebook laten weten hoe hij in 1974 niet de WK finale meemaakte, maar als jongetje wel wist dat hij voetballer wilde worden, rechtsbuiten liefst. Hieronder is de hele reactie van Asscher te lezen op het overlijden van Johan Cruijff:

"De WK finale van '74 heb ik niet meegemaakt. Althans niet bewust. Mijn vader heeft me vaak verteld hoe mijn moeder die zomer met dikke buik tussen hem en het totaalvoetbal op de kleine tv dreigde te komen. Als jongetje wilde ik voetballer worden, rechtsbuiten liefst. Het was de tijd van Van Basten, Gullit en Rijkaard. Cruijff had de weg gebaand voor Hollandse helden. Op straat was al snel duidelijk dat ik minder goed was dan de buurjongens - dat betekende dat ik Koeman mocht zijn en zij van Basten. Cruijff was al mythe - die deed je niet na. Later heb ik hem wel eens ontmoet in de pauze van een wedstrijd. Stond ie druk te analyseren. Hij heeft echt bestaan, dat kan ik bevestigen. We wisten dat hij ziek was, maar niet dat hij ook sterfelijk zou blijken te zijn. Goede Vrijdag leek een natuurlijker dag voor JC om te overlijden. Deze roodwitte donderdag is een verdrietige dag. Na Pasen zal JC in veel stadions rond de 14e minuut even herrijzen. Maar dat is logisch."

Engelse pers

Ook ruime aandacht in de Engelse pers. The Guardian noemt Cruijff de "totaal voetbalpionier". Samen met de Rinus Michiels, bondscoach van het Nederlands Elftal in de gloriejaren zeventig en eind jaren tachtig, bracht Johan Cruijff het totaalvoetbal waarin verdedigers aanvallers werden en omgekeerd. De spelers konden op elke positie in het veld opduiken. Met deze speelspel en voetbalvisie heeft Cruijff een enorme invloed gehad die tot de dag van vandaag voortduurt, aldus The Guardian. Volgens The Times maakte Cruijff het voetbal "mooier dan iemand anders ooit zou kunnen".

Oefeninterland Oranje ligt in 14e minuut stil

De oefeninterland vrijdag van het Nederlands elftal tegen Frankrijk wordt in de veertiende minuut stilgelegd. In de Amsterdam ArenA zal dan een minuut stilte worden gehouden voor Cruijff. Persbureau ANP schrijft dat KNVB-directeur Bert van Oostveen in het spelershotel van Oranje liet weten dat de wedstrijd van vrijdag in het teken staat van een groots eerbetoon aan Johan Cruijff.

Ook in internationale media veel aandacht voor het overlijden van Cruijff

Ook in internationale media is er veel aandacht voor het overlijden van Johan Cruijff. De Catalaanse krant El Periódico schrijft over de "revolutionair" en "inspirator" van Barcelona. De Spaanse krant El Pais heeft het over "Humo Blaugrana", Cruijff als verpersoonlijking van Barcelona. De "superman" bracht trots en vreugde bij de club uit Catalonië; onder zijn bezielende leiding won Barcelona voor het eerst de Europacup I.

Bij het ouderlijk huis van van Johan Cruijff in de Akkerstraat in Amsterdam zijn bloemen gelegd. Behalve een twintigtal boeketten liggen er ook sjaaltjes van Ajax en Barcelona. Volgens persbureau ANP zijn de media in groten getale in de straat. Ze filmen en nemen gesprekjes met buurtbewoners op. Een man vertelt dat Cruijff nog anderhalf jaar geleden in de straat was met burgemeester Eberhard van der Laan voor zijn foundation.

Twitter avatar SpaceExposure Roel Janssen Bloemen in Betondorp bij het geboortehuis van Cruijff. https://t.co/ROd0FVUB1J

Amsterdam

Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam laat tegenover persbureau ANP weten dat Johan Cruijff misschien wel de beste voetballer ooit was:

"Daar is hij wereldberoemd mee geworden. Maar toch is hij altijd heel sympathiek, en gewoon heel Amsterdams gebleven. Namens Amsterdam en alle Amsterdammers, wens ik zijn familie en vrienden veel sterkte met dit verlies."

Twitter avatar AmsterdamNL Gemeente Amsterdam In zekere zin is hij voor #Amsterdam onsterfelijk. Voor altijd #14 #johancruijff https://t.co/j0UXYbHJVh

Spaanse bondscoach: als coach had Cruijff grote invloed

De Spaanse bondscoach Vicente del Bosque heeft in een verklaring laten weten dat Cruijff uniek was als speler en hij grote invloed had op het voetbal in Spanje.

Sjaak Swart: Johan was wat Messi nu is

Sjaak Swart, mister Ajax en oud-ploeggenoot van Cruijff laat in een reactie aan persbureau ANP weten dat Cruijff was wat Messi nu is:

Johan was de beste voetballer van de wereld. Ik ben zó blij dat ik met hem heb mogen spelen. En we hebben altijd heel goed contact gehouden. Ik sprak hem vorige week nog. Verschrikkelijk, ik had echt niet gedacht dat dit zou gebeuren. Wat die vreselijk ziekte allemaal veroorzaakt, dat is echt verschrikkelijk.”

Twitter avatar Sjaak_Swart8 Sjaak Swart Bedankt voor alle jaren die ik met je heb mogen spelen @JohanCruyff https://t.co/ezJXVehGVS

Wesley Sneijder: een legende is overleden

Twitter avatar sneijder101010 Wesley Sneijder A legend has passed away. My deepest respect. I am grateful for the inspiration he gave me https://t.co/sjsR0mUVIL

FIFA-baas Infantino: een van de beste ooit

Voor de nieuwe FIFA-voorzitter Gianni Infantino was Cruijff "een van de beste die er ooit is geweest". In een reactie zegt hij:

"Een symbool van elegant spel, een inspiratie en een bron van bewondering voor de fans. Hij heeft zijn stempel gedrukt op de geschiedenis van het voetbal. Ik ben diep bedroefd over zijn overlijden, hij zal zeer gemist worden."

Timmermans: het laatste fluitsignaal heeft geklonken

Voor onze allergrootste voetballer heeft het laatste fluitsignaal geklonken. Hij was een revolutionair die de wereld...

Posted by Frans Timmermans on Thursday, March 24, 2016

Cruijff met zijn opvolger Guardiola

Een oude foto van Cruijff, als trainer van FC Barcelona. Toenmalig speler Pep Guardiola, tussen 2008 en 2012 trainer van Barcelona, kijkt links toe.

Twitter avatar VintageFooty VintageFooty Pep Guardiola watches Johan Cruyff during a Barcelona training session https://t.co/1pTE8LOrcb

Niet-voetballers over Cruijff

Twitter avatar RichardKrajicek Richard Krajicek Zo veel mooie herinneringen... Bedankt Johan https://t.co/GnlkMMuCvl

Twitter avatar TeamRoompot RoompotOranjePeloton Met veel respect gedenken wij voetbalheld die oranje wereldwijd voor altijd aan topsport wist te koppelen. #Cruijff https://t.co/Piw7cn0UUz

Twitter avatar koendekort Koen de Kort RIP Johan. A big inspiration and a hero. Meeting you was unforgettable https://t.co/6sat7ecNbM

Twitter avatar FortAltCit Maurits Hendriks Een kunstenaar, vrije denker, en doener Iemand die mij grenzen hielp verleggen, met wie ik liefde voor Barcelona kon delen RIP #JohanCruyff

Kijken: zo speelde Johan Cruijff

Rutte: een visitekaartje voor ons land

Twitter avatar pimvandendool Pim van den Dool Rutte 'diep bedroefd' door overlijden #Cruijff. 'Via hem kende hele wereld Nederland en het Nederlandse voetbal.' https://t.co/In3v5Yky5Y

Twitter avatar pimvandendool Pim van den Dool Rutte over #Cruijff: 'Enorm visitekaartje voor ons land, onvergetelijk als sportman en mens.'

Oud-voetbalbestuurders: Cruijff was broer, vriend

Het Duitse voetbalicoon Franz Beckenbauer reageert via Twitter “geschokt” op het overlijden van zijn “zeer goede vriend”. Cruijff was niet alleen een vriend, maar ook een broer voor Beckenbauer.

‘Der Kaiser’ was aanvoerder van het West-Duitse elftal dat in 1974 de wereldbeker won door het de finale met 2-1 te winnen van het Oranje van Cruijff.

Twitter avatar beckenbauer Franz Beckenbauer I am shocked. Johan #Cruyff is dead. He was not only a very good friend but also a brother to me. https://t.co/aCKwDjIx9Z

Voormalig UEFA-voorzitter Michel Platini noemde de nummer 14 “de beste speler aller tijden”. “Ik ben een vriend verloren, de wereld is een groots mens verloren, hij was een uitzonderlijke speler.”

Cruijff gaf, volgens voormalig FIFA-baas Sepp Blatter, een “uniek tintje (aan het voetbal) dat sommigen probeerden te kopiëren”.

Schulz: een voetballegende

De voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz reageert via Twitter op de dood van Johan Cruijff:

Twitter avatar MartinSchulz Martin Schulz Nederlandse en Europese voetballegende heeft ons vandaag verlaten. Zijn revolutionaire voetbal zal voortleven. Vaarwel #JohanCruijff

PSV: een onrechtvaardig verlies

Elke sport heeft boegbeelden die boven alles en iedereen uitstijgen, en in Nederland was dat Cruijff. Die woorden sprak algemeen directeur Toon Gerbrands in een reactie op het overlijden van de oud-voetballer. Tegen ANP zegt hij:

"Dit komt heel hard aan. Ik dacht eerst: dit kan niet waar zijn. Kort geleden sprak Cruijff nog dat hij met 2-0 voor stond in zijn strijd, maar nu blijkt dat je van deze ziekte niet kan winnen."

Jack van Gelder: 68, 6 plus 8 is 14

'Ik zat met Rijkaard, hij zei: 68, 6 plus 8: 14. Toen schoten we vol.' Jack van Gelder over overlijden #Cruijff: https://t.co/8DXxrpIc1w

— NPO Radio 1 (@NPORadio1) March 24, 2016

Verstappen: ik voelde mij bevoorrecht

Begin deze maand verscheen Johan Cruijff nog eens in het openbaar en sprak hij openlijk over zijn ziekte. Aanleiding was een bezoekje aan het racecircuit van Barcelona, waar Max Verstappen toen zijn testrondjes reed. Verstappen noemt die ontmoeting nu in een reactie "een eer".

Twitter avatar Max33Verstappen Max Verstappen Unbelievable sad news that a true legend has passed away. @JohanCruyff, I feel honoured to have met you. #RIP https://t.co/FdFgH3Cl02

Lees ook het verhaal dat NRC destijds over die ontmoeting schreef: De ‘nieuwe Cruijff’ ontmoet de echte.

Orders voor veertien aandelen op de beurs

Op de beurs in Amsterdam werd donderdag nauwelijks gehandeld in het aandeel Ajax. Tot het moment dat bekend werd dat clubicoon Johan Cruijff overleden was. Toen verscheen er een aantal orders voor veertien aandelen in het orderboek. Het aandeel Ajax noteerde donderdag om 14.45 uur 0,7 procent hoger op 8,48 euro.

Van Praag: Cruijff bagatelliseerde zijn ziekte

KNVB-voorzitter Michael van Praag wist al langer dat het "heel slecht" ging met Johan Cruijff. "Toen zijn dochter vertelde dat er overal uitzaaiingen waren, wist ik wel dat het erg slecht met hem ging", zegt Van Praag tegen de NOS. Maar totdat de oud-Ajacied te ziek was om vergaderingen bij te wonen, bagatelliseerde hij zijn ziekte. "Een pilletje en het ging wel weer."

"Zijn betekenis voor het voetbal is enorm. Hij had een totaal andere kijk op het voetbal, een kijk die niet voor iedereen te bevatten was. Hij liet zich ook niet van de wijs brengen, zelfs niet door kritiek. Hij heeft zijn leven gebruikt om het voetbal op een hoger niveau te brengen. Dat was zijn grote kracht."

Mart Smeets: mijn hart zoekt een hogere versnelling

Sportjournalist Mart Smeets reageert op het blog van EenVandaag op het overlijden van de voetballegende:

"Ooit bedachten we dat hij bij een heel speciaal slag mensen hoort dat voor eeuwig bleef bestaan. Dat wilde niet zeggen: eeuwig leven, maar in “bestaan” kon ik me goed vinden. Als je hem ooit meegemaakt hebt, vergeet je hem inderdaad nooit meer.

Taaltechnisch onnavolgbaar

Taaltechnisch was Cruijff soms onnavolgbaar. Zo moest je kunnen scoren om te kunnen winnen en kon je van Italianen niet winnen, maar wel verliezen. En “als je op balbezit speelt, dan hoef je niet te verdedigen, want je hebt de bal.” Een mooi voorbeeld van hoe ver Cruijff soms boven andere voetballiefhebbers stond, is een fragment uit het praatprogramma Barend en Van Dorp. Daarin legt hij de andere aanwezigen uit hoe je in een ruit moet voetballen:

Feyenoord: diep bedroefd

Johan Cruijff sloot zijn loopbaan als voetballer af in het shirt van Feyenoord, waarmee hij de landstitel won. De Rotterdamse club meldt zojuist op Twitter:

Twitter avatar Feyenoord Feyenoord Rotterdam Diep bedroefd door het overlijden van Johan Cruijff, de grootste Nederlandse voetballer aller tijden. https://t.co/XsiIHllb34

Ronald de Boer: ik debuteerde onder Cruijff

Oud-voetballer Ronald de Boer debuteerde in het eerste elftal van Ajax toen Johan Cruijff hoofdtrainer was. Hij weet nog precies wat de Amsterdammer tegen hem zei, na zijn debuut tegen PEC Zwolle, aldus De Boer tegenover ANP:

"Jongen, nu komt er heel wat op je af, maar ga niet voor het geld. Gewoon lekker gaan voetballen en op de schoenen die je lekker vindt. Als twaalfjarige zag ik hem terugkeren in De Meer en hem dat stiftje maken over Edward Metgod. Hij was een superster, maar een zonder sterallures."

Koning: Cruijff was van ons allemaal

Koning Willem-Alexander prijst Cruijff in een korte reactie als een unieke en geniale sportman.

"Hij heeft ons voetbal verrijkt en een nieuw gezicht gegeven. Daarnaast heeft hij zich met hart en ziel ingezet om de sport voor iedereen toegankelijk te maken. Hij was een icoon van Nederland. Johan Cruijff was van ons allemaal."

Oud-voetballers over Cruijff

Twitter avatar GaryLineker Gary Lineker Sad to hear that Johan Cruyff has died. Football has lost a man who did more to make the beautiful game beautiful than anyone in history.

Twitter avatar PatrickKluivert Patrick Kluivert "YOU were too great to ever be forgotten . . . " R.I.P. Johan Cruijff My sincere condolences to… https://t.co/txpp8Ny9vS

"YOU were too great to ever be forgotten . . . " R.I.P. Johan Cruijff My sincere condolences to the Family Cruijff 🙏🏾 #14

A photo posted by Patrick Kluivert (@patrickkluivert9) on


Twitter avatar LuisFigo Luís Figo My first coach overseas, one of the best coaches I ever had. A very important man in my career. We had a great loss https://t.co/4n5IgiJQ6f

Twitter avatar FrankRonald1970 Frank&Ronald de Boer Grootste voetballer allertijden is niet meer. Bedankt voor al het moois wat je ons hebt gegeven.R.I.P⚽14 https://t.co/9UP8fZTkG6

Onze necrologie over Cruijff

"Het was een sensationele ervaring om de jonge Johan Cruijff te zien voetballen. Om hem, een tiener nog, het spraakmakende middelpunt te zien zijn van een elftal dat toch al het Nederlandse voetbal van ongekend elan voorzag." Dat schrijft NRC-redacteur John Kroon in zijn necrologie over de sterspeler. "Al op jonge leeftijd was Johan Cruijff eerder iemand die de weg wees dan dat hij zich de weg liet wijzen."

Schippers: de beste voetballer ooit

Volgens minister Edith Schippers (Sport, VVD) heeft Nederland met het overlijden van Cruijff de "beste voetballer aller tijden" verloren. Schippers had naar eigen zeggen veel contact met de oud-voetballer en noemt diens overlijden onwerkelijk. Tegenover ANP prees de bewindsvrouw niet alleen Cruijffs voetbalkwaliteiten, maar ook zijn vermogen om te analyseren, doorzettingsvermogen en passie:

"We hadden ons eigenlijk nooit kunnen voorstellen dat hij er een keer niet meer zou zijn. [...] Als hij nodig was, was hij er altijd. Hij kon ook anders naar dingen kijken, op zo'n manier van: zo kun je het ook zien."

Ruud Gullit: ik sta perplex

Ook oud-international en voetbalcommentator Ruud Gullit dacht dat het beter ging met Johan Cruijff. "Ik sta perplex", aldus Gullit tegen De Telegraaf. "Nederland heeft een gezicht in de wereld verloren. Hij heeft ons voetbal op de kaart gezet."

Supporters Ajax: een speler van wereldformaat

Vanuit alle hoeken klinkt waardering en bewondering voor Cruijff, als voetballer én als trainer. De supportersvereniging van Ajax, zijn eerste club, stelt zojuist in een reactie tegenover ANP:

"Hij was een wereldicoon en een speler van wereldformaat. Dit overstijgt Ajax. Hij had fans over de hele wereld. Dit heeft een enorme impact op alles en iedereen."

Net als velen is ook de supportersvereniging verbaasd over de dood van El Salvador, die onlangs nog liet weten dat het goed met hem ging. "Dit komt best wel onverwacht", aldus voorzitter Daniël Dekker. "We zullen er aan moeten wennen dat dit de waarheid is."

In Beeld: twintig jaar voetbal

istanbul1968-2048x1358

Bekijk hier de fotoserie die wij maakten over Cruijff.

Barcelona: wij houden van je

Waar het nog wachten is op een reactie uit de Amsterdam Arena heeft FC Barcelona al wel gereageerd. De club waar Cruijff zowel speelde als trainer was, laat via Twitter weten:

We'll always love you, Johan. Rest in peace
https://t.co/OOKLgPnAyv

— FC Barcelona (@FCBarcelona) March 24, 2016

Nummer 14

Twitter avatar BoomerangCreate Boomerang Create Thanks Johan. 1947 - 2016 #Cruyff https://t.co/4Krsb6xAN5

De hoogtepunten in beeld

KNVB: woorden schieten tekort

De Nederlandse voetbalbond KNVB heeft via Twitter een korte verklaring gegeven op de dood van Cruijff. "Woorden schieten tekort", aldus de bond die later vandaag nog met een langere reactie komt.

Twitter avatar KNVB KNVB Met grote verslagenheid hebben we kennisgenomen van het overlijden van Johan Cruijff. Woorden schieten tekort.

Fokke en Sukke: De Verlosser

Vlaggen halfstok op De Toekomst

Op het trainingscomplex van AJax, De Toekomst, hangen de vlaggen halfstok:

Twitter avatar DennisKornman Dennis Kornman Vlag halfstok op De Toekomst #cruijff https://t.co/AVUCfNhkfU

Staatssecretaris: een enorme held voor iedereen

Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken, PvdA) noemt het overlijden van Cruijff tegenover persbureau ANP "enorm triest". De oud-voetballer is volgens Van Dam een enorme held voor iedereen:

"Hij heeft meer betekend dan voetbal alleen, hij is een icoon voor ons allemaal. Iedereen kent ook wel een spreekwoord dat door hem is uitgevonden: elk nadeel heb zijn voordeel. Hij zal zijn sporen nalaten."

Johan Cruijff is donderdag overleden aan de gevolgen van longkanker. Hij stierf op 68-jarige leeftijd in zijn woonplaats Barcelona, zo meldt de website van de oud-voetballer. Cruijff werd tijdens zijn loopbaan drie keer uitgeroepen tot Europees voetballer van het jaar, won acht landstitels en drie keer de Europacup I.