Teruglezen: belangrijkste ontwikkelingen na aanslagen Brussel

Dinsdag werden er meerdere aanslagen gepleegd in Brussel: twee op vliegveld Zaventem en één in metrostation Maalbeek. Het officiële dodental staat op 31 en 270 gewonden. Drie terroristen bliezen zichzelf op, eentje is op de vlucht. Zijn identiteit is nog niet vastgesteld, van de andere drie wel. Bij de aanslag op station Maalbeek was mogelijk nog een tweede terrorist betrokken.

Kinderen maakten krijttekeningen op het Beursplein in Brussel.
Kinderen maakten krijttekeningen op het Beursplein in Brussel. Foto Jonas Roosens / ANP

Liveblog afgesloten: belangrijkste ontwikkelingen

 • De Belgische ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie hebben woensdag hun ontslag aangeboden naar aanleiding van fouten die aan het licht kwamen in het terreuronderzoek. Premier Michel heeft het ontslag van de ministers vervolgens niet aanvaard. Volgens De Morgen weigerde premier Michel het ontslag van Jambon en Geens omdat de regering geen instabiliteit wil in de chaotische nasleep van de aanslagen in Brussel.
 • Een meerderheid in het Belgische parlement wil een onderzoekscommissie instellen om duidelijkheid te krijgen over de zaak El Bakraoui. Dat maakten drie Vlaamse fractievoorzitters donderdagochtend bekend in een tweet die ze tegelijkertijd uitzonden. Bij een parlementair onderzoek wordt een commissie in het leven geroepen die verregaande bevoegdheden heeft om een zaak te onderzoeken.
 • In de Tweede Kamer zijn de slachtoffers van de aanslagen in Brussel herdacht. De bijeenkomst begon met een toespraak van Tweede Kamer-voorzitter Khadija Arib. “We mogen onze samenleving niet uit elkaar laten drijven”, sprak ze.
 • Nederland is op 15 juli van vorig jaar geïnformeerd door een medewerker van de Belgische ambassade in Ankara dat de Brusselse aanslagpleger Ibrahim El Bakraoui als terreurverdachte vanuit Turkije naar Nederland is uitgezet. Die uitzetting zou een dag eerder hebben plaatsgevonden.
 • Minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie schreef aan de Tweede Kamer dat Ibrahim El Bakraoui inderdaad in Nederland is geweest. Maar in de nota die de Turkse ambassade naar de Nederlandse stuurde over de uitzetting van El Bakraoui wordt geen reden vermeld. De terrorist stond niet in politiesystemen vermeld en dus was er volgens de minister geen aanleiding om hem aan te houden, toen hij in Nederland aankwam.
 • België is pas op de hoogte gebracht van de uitzetting van Ibrahim El Bakraoui van Turkije naar Nederland toen hij al geland was.
 • De terreurverdachte Salah Abdeslam is tussen zijn arrestatie, van vorige week vrijdag, en de aanslagen van afgelopen dinsdag in Brussel maar één uur ondervraagd. Dat meldde de Amerikaanse nieuwssite Politico.eu op basis van bronnen die betrokken zijn bij het onderzoek en de advocaat van Abdeslam.
 • De broers Khalid en Ibrahim El Bakraoui stonden in de Verenigde Staten op een lijst van mogelijke terreurverdachten. Dat meldde de Amerikaanse televisiezender NBC News op basis van anonieme bronnen. Op welke Amerikaanse terrorisme database ze voorkomen is niet bekend.
 • Fransman gearresteerd vanwege mogelijke terreuraanslag

  De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve, meldt dat één Fransman is gearresteerd die in "vergevorderd stadium" bezig was met een terreuraanslag. Dat meldt persbureau AP.

  Volgens Cazeneuve is er "op dit moment" geen link met dit plan en de terroristische aanvallen in Parijs of Brussel. De minister gaf geen verdere details.

  Geen systematische, maar willekeurige controles op Belgische stations

  Nu België het dreigingsniveau van vier "ernstig en zeer nabij" naar drie "mogelijk en waarschijnlijk" heeft verlaagd, worden er geen systematische controles meer georganiseerd. In plaats daarvan komen er volgens De Standaard willekeurige controles in de grote stations in het land. Donderdagmorgen stonden er op station Brussel Centraal enorme rijen als gevolg van de veiligheidscontroles. Volgens reizigers was er slechts één ingang open, waardoor mensen in een soort fuik wandelden.

  Twitter avatar STYLEFORGUYZ IMMI Brussel Centraal, 1 uitgang geopend. https://t.co/LhZW1sMuQj

  Enkele van de doden, gewonden en vermisten in Brussel

  De identificatie van de slachtoffers in Brussel verloopt zeer moeizaam. Officieel is er nog geen enkele naam bekendgemaakt van de dodelijke slachtoffers, de zwaargewonden en de vermisten. Maar twee dagen na de aanslagen krijgen de eerste slachtoffers al wel een gezicht. NRC heeft een aantal van hen op een rij gezet.

  'Aanslagplegers El Bakraoui stonden op Amerikaanse terreurlijst'

  De broers Khalid en Ibrahim El Bakraoui stonden in de Verenigde Staten op een lijst van mogelijke terreurverdachten. Dat meldt de Amerikaanse televisiezender NBC News op basis van anonieme bronnen. Het is onduidelijk op welke Amerikaanse terrorisme database ze voorkomen.

  Deze berichtgeving lijkt haaks te staan op het relaas van de Belgische autoriteiten die beweren dat de broers bekend waren als harde criminelen, maar niet als potentiële terroristen. Eén van de broers, Ibrahim, werd in juli 2015 opgepakt in Turkije en op eigen verzoek op een vlucht naar Schiphol gezet. Het was bekend dat hij in Nederland was, maar er werd door Turkije "niet gevraagd om enige actie te ondernemen", zo liet minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur vanavond weten.

  De Belgische justitie heeft Ibrahim El Bakraoui geïdentificeerd als een van de twee zelfmoordterroristen op de luchthaven van Zaventem. Khalid El Bakraoui was de man die een zelfmoordaanslag pleegde bij metrostation Maalbeek, in de buurt van het hoofdkwartier van de Europese Unie.

  Oppositiepartijen kritisch over zaak El Bakraoui

  Kamerleden van oppositiepartijen in de Tweede Kamer hebben grote zorgen over de gebrek aan samenwerking in de terreuraanpak. Ze reageren op de brief die minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) naar de Kamer stuurde over Ibrahim El Bakraoui, een van de daders van de aanslagen in Brussel, die in juli vorig jaar van Turkije naar Schiphol vloog.

  CDA-leider Sybrand Buma vindt dat het hele proces "buitengewoon amateuristisch overkomt", zo tekende persbureau ANP op.

  "Hier is heel veel misgegaan aan Turkse, Belgische en Nederlandse zijde. De internationale samenwerking ontbreekt en de informatie-uitwisseling is zeer gebrekkig gebleken."

  Ook de fractievoorzitter van GroenLinks, Jesse Klaver, vindt dat er nog veel schort aan de Europese samenwerking. Daarnaast heeft hij kritiek op de rol van het kabinet.

  "Turkije en België hebben steken laten vallen, maar ook Nederland probeert wel erg snel het eigen straatje schoon te vegen. De verdediging van het kabinet is wel erg formalistisch."

  PVV-voorman Geert Wilders is ook nog lang niet tevreden met dit antwoord van minister Van der Steur.

  "Waarom is niet opgetreden bij bericht met very urgent erboven? Onbegrijpelijk. Waarom is later geen opsporingsbevel uitgegaan toen men mogelijk meer over hem wist? Wat wist de AIVD en de MIVD over hem? Kortom, nog duizend vragen!"

  Fractieleider Gert-Jan Segers van de ChristenUnie heeft ook nog vele vragen: "Waarom is uitwijzing niet opgemerkt en waarom is er niet doorgevraagd?". Het Kamerdebat over de aanslagen in Brussel dat vanavond zou plaatsvinden is uitgesteld tot volgende week.

  Ook treinstremming A'foort- Apeldoorn voorbij

  Na de ontruiming van station Arnhem vanwege twee achtergelaten koffers werd ook de trein tussen Amersfoort - Apeldoorn stilgezet vanwege een 'verdacht pakketje'. In beide gevallen was het vals alarm. Station Arnhem werd al eerder op de avond vrijgegeven en ook de trein naar Apeldoorn rijdt weer. Deze stond stil bij het dorpje Stroe.

  Twitter avatar POL_Gelderland Politie Gelderland De trein bij #Stroe is vrijgegeven en rijdt weer verder richting eindbestemming ^PK

  De NS meldt dat de treinstoring om 22.00 weer is verholpen, in de tussentijd worden snelbussen ingezet. Na de aanslagen in Brussel zijn veel treinpassagiers op hun hoede. Op dinsdagavond werden de stations Hoofddorp en Amersfoort ontruimd vanwege een verdacht pakketje. Beide keren was het loos alarm.

  'Abdeslam maar één uur ondervraagd na arrestatie'

  De terreurverdachte Salah Abdeslam is tussen zijn arrestatie, van vorige week vrijdag, en de aanslagen van afgelopen dinsdag in Brussel maar één uur ondervraagd. Dat meldt de Amerikaanse nieuwssite Politico.eu op basis van bronnen die betrokken zijn bij het onderzoek en de advocaat van Abdeslam.

  Afgelopen zaterdag werd Abdeslam in Brugge ondervraagd en dit verhoor ging alleen over zijn deelname bij de aanslagen in Parijs van 13 november. Terwijl er bij zijn arrestatie in de Brusselse deelgemeente Molenbeek wapens en onstekers werden gevonden en de Belgische autoriteiten ervan uitgingen dat er meerdere tereurcellen actief waren in Brussel. Volgens een hoge veiligheidsofficier werd Abdeslam maar zeer kort ondervraagd omdat hij zeer moe was en nog moest herstellen van het schot in zijn been die hij opliep bij zijn arrestatie. Een andere bron binnen de veiligheidsdienst vertelt aan Politico.eu over de ondervragers:

  "Ze waren niet bezig met de mogelijkheid wat zich op dinsdagochtend heeft afgespeeld"

  Sven Mary, de advocaat van Abdeslam, bevestigt dat zijn cliënt zeer kort is ondervraagd tussen zijn arrestatie en de aanslagen in Brussel.

  Na landing op Schiphol hoorde België over uitzetting El Bakraoui

  België is pas op de hoogte gebracht van de uitzetting van Ibrahim El Bakraoui van Turkije naar Nederland toen hij al geland was. Dat zei de Belgische minister Geens van Justitie na de extra bijeenkomst van Europese ministers van Justitie, zo meldt de Belgische krant HLN.

  Station Arnhem weer vrijgegeven

  Station Arnhem is weer vrijgegeven, zo meldt Omroep Gelderland. Een lid van de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) heeft de twee achtergelaten koffers onderzocht; er bleken geen gevaarlijke stoffen aanwezig. Het treinverkeer wordt weer hervat.

  Verder is het treinverkeer tussen Amersfoort en Apeldoorn gestremd, zo meldt de NS

  Een woordvoerder van de politie Gelderland laat weten dat er een verdacht pakketje in aangetroffen in de trein, de politie is momenteel bezig met een onderzoek.

  Politie ontruimt station Arnhem vanwege achtergelaten koffers

  Station Arnhem is ontruimd nadat er bij de politie melding kwam van twee achtergelaten koffers. Een woordvoerder van de politie Gelderland zegt: "Rond half zeven werden we op de hoogte gebracht dat er twee koffers op een perron waren achtergelaten. We zoeken nu uit of een passagier ze per ongeluk heeft achtergelaten. Uit voorzorg hebben we het station ontruimd. Het treinverkeer van en naar het station is gestremd." Het is onduidelijk hoe lang de ontruiming gaat duren.

  Twitter avatar FlorisvB FlorisvBdg En de trein gaat terug naar Nijmegen! #bommelding #verdacht pakketje #station #Arnhem #trein #ns

  België verlaagt dreigingsniveau

  België verlaagt het dreigingsniveau van maximaal naar één niveau lager. Van vier ("ernstig en zeer nabij") naar drie ("mogelijk en waarschijnlijk"). Dat meldt persbureau Reuters op basis van de Belgische autoriteiten. Het is nog onduidelijk wat dit betekent voor de veiligheidsmaatregelen in het land.

  Deel bagage Zaventem kan worden opgehaald

  Een deel van de bagage die passagiers op Zaventem hebben achtergelaten ten tijde van de aanslag, kan worden opgehaald. Dat maakte de luchthaven bekend. Het gaat om een deel van de bagage die al was in vliegtuigen was ingeladen en handbagage van passagiers die al in het vliegtuig zaten. Bagage die in de terminal achtergebleven is, kan voorlopig nog niet worden teruggegeven.

  "Doordat we nog steeds geen toegang hebben tot de terminal kan het nog enige tijd duren voor u feedback krijgt over uw bagage."

  Datzelfde geldt voor bagage die in het vervoersysteem van terminal naar vliegtuig is blijven zitten.

  Nog 63 slachtoffers op intensive care

  Na de aanslagen in Brussel liggen er nog 121 slachtoffers in ziekenhuizen, 63 van hen worden behandeld op de intensive care. Dat liet de Belgische minister van Volksgezondheid Maggie De Block zojuist weten. Van de vier slachtoffers die nog in coma lagen en onbekend waren, zijn intussen twee personen geïdentificeerd.

  Twee van de 121 slachtoffers verblijven in Franse ziekenhuizen, de anderen liggen in België. De 63 slachtoffers op de intensive care hebben vaak zware brandwonden en zijn geraakt door metaal. Afgelopen dinsdag werden er in totaal 316 gewonden opgenomen in 25 Belgische ziekenhuizen en brandwondencentra.

  Ook Khalid El Bakroui schond voorwaarden

  Niet alleen Ibrahim maar ook zijn broer Khalid El Bakraoui schond zijn voorwaarden nadat hij voorwaardelijk vrij was gelaten wegens een veroordeling voor criminaliteit. Khalid had meerdere gewelddadige autodiefstallen gepleegd en kwam in december 2013 vrij. Tegen de voorwaarden in had hij contact met een andere crimineel, schrijft De Standaard. De rechter vond dat echter niet genoeg om hem weer op te sluiten.

  Bericht Turkse ambassade aan Nederland over Ibrahim El Bakraoui

  Dit is het bericht dat de Turkse ambassade Nederland stuurde om te laten weten dat Ibrahim El Bakraoui op het vliegtuig naar ons land zou worden gezet. Minister Van der Steur stuurde deze nota als bijlage bij zijn brief naar de Tweede Kamer.

  nota

  In de brief staat geen specifieke reden voor zijn uitzetting.

  Van der Steur bevestigt: El Bakraoui was in Nederland

  Ibrahim El Bakraoui, een van de aanslagplegers op Zaventem dinsdag, is vorig jaar juli inderdaad van Turkije naar Schiphol gevlogen. Dat schreef minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) zojuist in een brief aan de Tweede Kamer. Van der Steur spreekt niet van een uitzetting, zoals de Turkse president Erdogan gisteravond deed. El Bakraoui is op 14 juli 2015 op een vlucht van Istanbul naar Amsterdam "gefaciliteerd", schrijft de minister. "De gronden daarvoor waren bij de Nederlandse autoriteiten niet bekend".

  El Bakraoui stond niet geregistreerd in de Nederlandse opsporingssystemen en heeft in Nederland niet vastgezeten, schrijft Van der Steur.

  'Abdeslam wilde schietpartij houden in Brussel'

  Salah Abdeslam was van plan om met kalasjnikovs zoveel mogelijk slachtoffers aan te richten in Brussel. Dat hebben onderzoekers laten weten aan de Belgische nieuwszender VRT. De terreurverdachte, die afgelopen vrijdag werd opgepakt, zou samen met Mohamed Belkaïd en Amine Choukri, deze schietpartij willen houden.

  De drie mannen zaten in een huis in Vorst waar de Belgische politie vorige week dinsdag een huiszoeking deed. Daarbij werden de agenten beschoten. Bij de politieactie die volgde, werd Belkaïd doodgeschoten. Abdeslam en Choukri konden ontkomen, maar werden enkele dagen later in Molenbeek gevat. Volgens Belgische onderzoekers is het zeer waarschijnlijk dat ze met kalasjnikovs en riotguns een schietpartij wilden houden in Brussel. De rest van de terreurgroep moest zich opblazen.

  Ze hadden daarmee hetzelfde scenario voor ogen als in Parijs. Op 13 november vorig jaar bliezen enkele zelfmoordterroristen op het Stade de France en anderen schoten op zich heen op terrassen in het centrum van Parijs en in de concertzaal Bataclan. Door de arrestatie van Abdeslam lijkt een groter drama in Brussel te zijn voorkomen, zo suggereren de Belgische onderzoekers.

  Van der Steur geeft straks toelichting op brief

  De Kamerbrief van minister Van der Steur over Ibrahim el Bakraoui wordt elk moment verwacht. De minister geeft rond 18.30 uur een toelichting op de brief op zijn ministerie.

  Taekwondobroer Laachraoui veroordeelt aanslag

  Mourad Laachraoui, een broer van een van de terroristen die zich opbliezen in de luchthaven van Zeventem, heeft de daden van zijn broer Najim veroordeeld. Hij deed dat in een persverklaring, die te lezen is op de site van de taekwandobond.

  Laachraoui is een bekende in de taekwondowereld. In mei vertegenwoordigde hij België op het WK. Hij laat weten de daden van zijn broer in Frankrijk en België sterk te veroordelen, en zegt alle contact verbroken te hebben nadat hij in 2013 naar Syrië was vertrokken.

  Mourad is de jongere broer van de 24-jarige Najim.

  Kamerdebat Brussel tot volgende week uitgesteld

  Het Kamerdebat over de aanslagen in Brussel, dat om 17.30 uur zou beginnen, wordt uitgesteld tot volgende week. Een verzoek daartoe van PVV-leider Wilders kreeg zojuist steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. Reden voor het uitstel is dat het kabinet nog geen brief heeft gestuurd over of de berichten kloppen dat Ibrahim el Bakraoui, een van de aanslagplegers op Zaventem, aan Nederland is uitgeleverd en daarna is doorgereisd naar België. Het kabinet had voor het debat een brief hierover toegezegd, maar die komt later vanavond pas.

  De Turkse president Erdogan zei gisteravond dat jihadist El Bakraoui in juli is uitgezet richting Nederland en tijdens zijn doorreizen naar België door niemand is gevolgd. Erdogan beweert Nederland en België te hebben gewaarschuwd dat El Bakraoui een gevaar zou kunnen vormen. Minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) zei vanochtend dat het ministerie hard bezig is de feiten op een rij te zetten.

  Morgen minuut stilte bij Nederland - Frankrijk

  Het Nederlands Elftal houdt voorafgaand aan de oefenwedstrijd tegen Frankrijk morgen een minuut stilte ter nagedachtenis van de slachtoffers van de aanslagen in Brussel. Dat heeft KNVB-directeur Bert van Oostveen donderdag gezegd, meldt ANP.

  In de veertiende minuut wordt nog een minuut stilte gehouden, dan ter nagedachtenis van de vandaag overleden Johan Cruijff.

  Op de Beurs wordt ook vandaag herdacht

  Foto Philippe Huguen / AFP

  Een man brandt een kaarsje op de Beurs in Brussel. Foto Philippe Huguen / AFP

  Tot maandag zeker geen vluchten van Zaventem

  Er zijn zeker tot en met zondag geen vluchten mogelijk vanaf de luchthaven Zaventem. Dat heeft het vliegveld laten weten op Twitter.

  Twitter avatar BrusselsAirport Brussels Airport Passenger flights into and out of #brusselsairport are suspended until Sunday 27 March included. Contact your airline for flight info.

  Terugkijken: de persconferentie van Mark Rutte

  Premier Mark Rutte gaf donderdagmiddag een persconferentie. Hij ging daarin in op het overlijden van Johan Cruijff, de aanslagen in Brussel en het Oekraïnereferendum. Kijk de persconferentie hier terug (Brussel komt ter sprake vanaf 1:33):

  Twitter avatar MinPres Minister-president “In Nederland direct extra maatregelen genomen, zichtbaar & onzichtbaar”.
  https://t.co/9L8AN3HHfU

  'Uitwisseling info tussen landen moet beter'

  Europese landen moeten informatie over terroristen beter uitwisselen door de samenwerking tussen inlichtingendiensten op te schroeven. Dat zei vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans voor aanvang van het extra overleg van de EU-ministers van Justitie in Brussel. Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken), die het overleg voorzit, wil weten of gemaakte afspraken goed worden uitgevoerd of dat er ook punten te verbeteren zijn. "Terrorisme is internationaal, dus we moeten ook samen optrekken in onze strijd ertegen."

  Zelfmoordterrorist Najim Laachraoui was een 'modelstudent'

  De 25-jarige Belg Laachraoui die verantwoordelijk is voor talloze doden en gewonden in Brussel was eerder een hard werkende student aan het Institut de la Sainte Famille d'Helmet in Brussel. Dat zegt de directeur van deze katholieke school, Veronica Pellegrini, aan persbureau Reuters. Laachraoui was volgens de Belgische autoriteiten één van de zelfmoordterroristen op de luchthaven Zaventem en zou verantwoordelijk zijn voor het van de bomgordels bij de aanslagen in Parijs van vorig jaar november. "Hij is geen enkele keer blijven zitten", zo laat Pellegrini weten aan Reuters. Laachraoui studeerde zes jaar elektromechanica en haalde in 2009 zijn diploma. "Sindsdien hebben we niets meer van hem vernomen", aldus de directeur van de katholieke school.

  De Brusselse aanklagers lieten eerder al weten dat het dna van Laachraoui was gevonden in een huis waar de aanslagplegers van Parijs verbleven. Hij vertrok in februari 2013 uit Brussel naar Syrië, daar zou hij technische training hebben gekregen om bomgordels te kunnen maken. In september 2015 reed hij onder zijn valse naam Soufiane Kayal van Hongarije naar Oostenrijk in een auto die werd bestuurd door Salah Abdeslam, de bekende terrorist waar vier maanden lang naar werd gezocht en die vorige week in Brussel werd opgepakt.

  Extra veiligheidsmaatregelen bij wielerwedstrijd Gent-Wevelgem

  De wielerwedstrijden Gent-Wevelgem gaan op Paaszondag gewoon door. Wel worden er extra veiligheidsmaatregelen getroffen. Dat meldt de organisatie van de koers op haar website.

  Gent-Wevelgem zegt zich sinds 2014 te profileren als "ambassadeur voor de vrede door de nagedachtenis aan de honderdduizenden slachtoffers van WO I levendig te houden". De wedstrijd komt langs een aantal plekken die in de oorlog een belangrijke rol gespeeld hebben, zoals Ieper en de Kemmelberg. Dit jaar wordt daarnaast aandacht besteed aan de aanslagen. Zo zal voorafgaand aan de wedstrijden een minuut stilte in acht genomen worden, is op de website te lezen:

  Laat de wedstrijd een eerbetoon worden voor de slachtoffers van dinsdag in Brussel, en bij uitbreiding voor alle slachtoffers van blind geweld, vroeger en nu.

  De organisatie meldt dat er extra stewards en veiligheidspersoneel wordt ingezet. Ook wordt overleg gevoerd met onder anderen de politiediensten en de burgemeesters van de betrokken steden.

  Rutte: kritisch kijken naar wat we meer kunnen doen

  De Belgen rouwen niet alleen, "we stellen ons samen teweer". Dat zei premier Rutte vanmiddag op zijn wekelijkse persconferentie na de ministerraad, die vandaag al plaatsvond in verband met Goede Vrijdag morgen. "We geven onze vrijheid niet op", zei Rutte, die het feit dat de inwoners van Brussel gisteren hun leven alweer oppakten een "krachtige daad van onverzettelijkheid" noemde.

  Rutte zei over het antiterreurbeleid van Nederland dat we "redelijkerwijs doen wat mogelijk is". De premier zegt dat Europa "heel kritisch" moet kijken naar welke maatregelen er nog meer genomen kunnen worden, maar vindt ook dat de inlichtingendiensten al heel intensief samenwerken en dat er de afgelopen maanden al heel veel is gebeurd.

  Saoedi-Arabië: ‘Terreuraanslagen Brussel zijn verschrikkelijk en laf’

  Saoedi-Arabië heeft zich in felle woorden uitgesproken tegen de terreuraanslagen in Brussel van dinsdag. Dat meldt de Belgische krant De Standaard. De Saoedische ambassade in Brussel heeft dat volgens de krant in een mededeling geschreven.

  “De daders ontkennen elke religie of menselijk geloof en staan voor niets meer dan zinloze vernietiging, geweld tegen de gehele mensheid en de afwijzing van elke vorm van principes of waarden”, aldus de Saoedische ambassadeur in Brussel. “We zijn verenigd in solidariteit met de regering en het volk van België en Europa.”

  Volgens De Standaard heeft de Saoedische koning Salman deze week een telegram aan de Belgische koning Filip gestuurd. Daarin heeft hij zijn medeleven betuigd. “Hij (koning Salman, red.) treurt schouder aan schouder met België en de volledige Europese gemeenschap”, luidt het in de mededeling van de ambassade. “En hij uit zijn diepe medeleven met het verlies van levens en zijn sympathie met de gewonden, die hij een spoedig herstel toewenst.”

  IS verspreidt video over aanslagen Brussel

  IS heeft een video verspreid waarin aanhangers worden opgeroepen de overwinning op te eisen en ten strijde te trekken na de aanslagen in Brussel. In het filmpje wordt opgemerkt dat België onderdeel is van de coalitie die aanvallen uitvoert op IS in het Midden-Oosten. Ook worden beelden getoond van de training van de Belgische strijders die verdacht worden van de aanslagen in Parijs op 13 november, meldt persbureau Reuters.

  De aanslagen in Brussel zijn door IS opgeëist.

  'In Brussel vinden we troost in de belangeloze hulp van de ander'

  Journalist Marc Reynebeau zat in de trein naar Brussel toen het nieuws over het ergst denkbare binnensijpelde op ieders mobiel. Vanzelfsprekend is veiligheid nooit, beschouwt hij. Dat er in nood altijd wel iemand is die zich om je bekommert, wel.

  “Niet toegeven aan de haat”

  Foto Kenzo Tribouillard / AFP

  Onder anderen koning Filip, koningin Mathilde en Jean-Claude Juncker waren bij de herdenking aanwezig. Foto Kenzo Tribouillard / AFP

  Donderdagmiddag was er in Brussel een herdenkingsbijeenkomst ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslagen van dinsdag. De bijeenkomst werd georganiseerd door de Belgische Kamer, Senaat en federale regering. Om 14.30 uur werd in heel België een minuut stilte gehouden.

  Onder anderen de Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, de Belgische koning Filip en koningin Mathilde woonden de bijeenkomst bij. Zij legden een bos bloemen neer bij het Belgische parlement.

  De Belgische premier Charles Michel sprak de aanwezigen toe. “We zullen niet toegeven aan de haat. We blijven samen, verenigd en solidair. Maar er kan geen straffeloosheid zijn”, zei hij.

  Rutte: vertrouwen in weerbaarheid samenleving

  In een Kamerbrief heeft premier Rutte officieel gereageerd op de aanslagen in Brussel. Hij herhaalt daarin dat Nederland België zal bijstaan "waar nodig en mogelijk" en benadrukt dat de internationale strijd tegen terreurgroep Islamitische Staat (IS) "met volle kracht" moet worden voortgezet. De extra veiligheidsmaatregelen die het kabinet in Nederland heeft genomen, bijvoorbeeld op de stations en aan de grens, worden "indien nodig opgeschaald of afgeschaald", aldus Rutte.

  De premier sluit zijn brief af met een oproep aan Nederlanders om weerbaar te blijven:

  "Het kabinet spant zich ten volle in voor het voorkomen van aanslagen in Nederland en het beschermen van mensenlevens. Toch kan ook Nederland doelwit worden van een terroristische aanslag. Honderd procent veiligheid valt niet te garanderen, investeringen in mankracht, maatregelen en andere middelen ten spijt. [...] Het kabinet heeft vertrouwen in de weerbaarheid van de samenleving. Het tegengaan van terrorisme is en blijft dan ook een gezamenlijke inspanning van het kabinet en de Nederlandse samenleving."

  De Kamer ontvangt later vanmiddag een aparte brief over de berichtgeving over jihadist El Bakraoui, die vorig jaar zomer naar Nederland zou zijn uitgezet door Turkije en daarna naar België zou zijn doorgereisd. Minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) wilde na de ministerraad nog niet vooruitlopen op de brief.

  Khalid El Bakraoui mogelijk betrokken bij de aanslagen in Parijs

  Tegen Khalid El Bakraoui liep een internationaal aanhoudingsbevel in verband met de aanslagen in Parijs. Dat heeft het Belgische federaal parket donderdag bekendgemaakt. Hij zou onder een valse naam, Ibrahim Maaroufi, een appartement gehuurd hebben in Charleroi dat gebruikt werd als safehouse voor de daders. Het bevel liep sinds 11 december.

  Het parket meldt verder woensdag huiszoekingen gedaan te hebben in de huizen van de broers Khalid en en Ibrahim Bakraoui. Die hebben niets opgeleverd. Bij een actie in een woning in Schaarbeek werd een persoon meegenomen. Die is "na grondig verhoor" vrijgelaten.

  Tweede Kamer houdt minuut stilte

  In de Tweede Kamer zijn de slachtoffers van de aanslagen in Brussel herdacht. De bijeenkomst begon met een toespraak van Tweede Kamer-voorzitter Khadija Arib. “We mogen onze samenleving niet uit elkaar laten drijven”, sprak ze. Ze betuigde haar medeleven aan de Belgische samenleving en aan het Belgische parlement. Na haar toespraak werd een minuut stilte in acht genomen.

  Turkse politiefoto van El Bakraoui opgedoken

  Foto Haberturk / AP

  De foto die de politie van Gaziantep van Ibrahim El Bakraoui maakte in juli vorig jaar. Foto Haberturk / AP

  De Turkse krant Haberturk heeft de foto verspreid die de Turkse politie na El Bakraouis arrestatie gemaakt heeft.

  'Ook minister Geens bood ontslag aan'

  Minister van Justitie Koen Geens heeft gister ook zijn ontslag aangeboden, melden VRT en De Tijd op basis van bronnen. Premier Michel heeft - net als bij minister Jambon - zijn ontslag geweigerd.

  'Minister Jambon bood zijn ontslag aan'

  De Belgische minister van Binnenlandse Zaken heeft woensdag zijn ontslag aangeboden maar aanleiding van fouten die aan het licht komen in het terreuronderzoek. Dat meldt de Belgische zender VTM Nieuws op basis van "verschillende bronnen". Persbureau Belga bevestigt het nieuws, meldt De Standaard. Premier Michel heeft het ontslag van Jan Jambon niet aanvaard, aldus VTM.

  Volgens de zender is er op topniveau overleg over eventuele fouten die gemaakt zijn in het terrorismeonderzoek. Er zou de afgelopen avond crisisoverleg geweest zijn op het ministerie van Justitie. Ook donderdagochtend kwamen de premier en zijn topministers bij elkaar.

  Fractievoorzitters Belgisch parlement vragen onderzoekscommissie aan

  Een meerderheid in het Belgische parlement wil een onderzoekscommissie instellen om duidelijkheid te krijgen over de zaak El Bakraoui. Dat maakten drie Vlaamse fractievoorzitters donderdagochtend bekend in een tweet die ze tegelijkertijd uitzonden:

  Twitter avatar ServaisV Verherstraeten De rol van het parlement is naast wetgevend ook controlerend.
  Die rol moeten we ook volle spelen in terreurdossier met onderzoekscommissie
  Twitter avatar PatrickDewael Patrick Dewael De rol van parlement is naast wetgevend ook controlerend. Die rol moeten we voluit spelen in terreurdossier, met onderzoekscommissie.
  Twitter avatar PeterDeRoover1 Peter De Roover De rol van parlement is naast wetgevend ook controlerend. Die rol moeten we voluit spelen in terreurdossier, met onderzoekscommissie.

  Bij een parlementair onderzoek wordt een commissie in het leven geroepen die verregaande bevoegdheden heeft om een zaak te onderzoeken. Zo kunnen kabinetsleden onder ede gehoord worden.

  Ibrahim El Bakraoui blies zich dinsdag op in de vertrekhal van luchthaven Zaventem. Gisteren maakte Erdogan bij een persconferentie bekend dat Turkije de terrorist in de zomer van vorig jaar naar België heeft uitgewezen. De parlementsleden vragen zich af waarom sindsdien niemand zijn doen en laten volgde.

  Belgische minister: Turkse informatie El Bakraoui voor mij nieuw

  De Belgische minister Koen Geens van Justitie zegt persoonlijk niet op de hoogte geweest te zijn dat de Turkse autoriteiten informatie hebben overgedragen aan de Belgische veiligheidsdiensten over Ibrahim El Bakraoui. "De informatie was voor mij een totale verrassing", zei hij voor de camera's van de Belgische omroep VRT:

  "Het is normaal dat een minister van Justitie of een minister van Binnenlandse Zaken niet weet wat er bij ambassades of verbindingsofficieren toekomt."

  Geens deed zijn uitspraken voorafgaand aan een bijeenkomst van het kernkabinet, donderdag.

  'Bakraoui twee keer uitgeleverd'

  Ibrahim El Bakraoui is niet één maar twee keer gedeporteerd uit Turkije. De eerste keer was in juli, de tweede keer in augustus, meldt persbureau Reuters op basis van een Turkse overheidsfunctionaris.

  De eerste uitlevering was gebaseerd op het vermoeden van de politie, zegt een tweede hoge Turkse ambtenaar. Zij dachten dat El Bakraoui een buitenlandse strijder was. El Bakraoui pleegde echter geen misdrijven in Turkije, dus de uitlevering was volgens de functionaris “administratief”.

  ‘Nederland wist van komst El Bakraoui’

  Nederland is op 15 juli van vorig jaar geïnformeerd door een medewerker van de Belgische ambassade in Ankara dat de Brusselse aanslagpleger Ibrahim el Bakraoui als terreurverdachte vanuit Turkije naar Nederland is uitgezet. Die uitzetting zou een dag eerder, op 14 juli hebben plaatsgevonden. De Belgische ambassademedewerker gaf alleen de voor- en achternaam van El Bakraoui aan Nederland door – niet de reden tot uitzetting, zijn geboortedatum of nationaliteit.

  Dat blijkt volgens Haagse bronnen van NRC uit informatie van het ministerie van Buitenlandse Zaken over de man die zich dinsdag opblies op vliegveld Zaventem. De beknopte informatie van de Belgen maakte nader onderzoek destijds moeilijk. Naar het verdere verloop wordt nu onderzoek gedaan op het ministerie, net als naar de vraag of Nederland België heeft geïnformeerd toen El Bakraoui in Nederland aankwam.

  Lees meer in ons uitgebreide nieuwsverhaal.

  Plasterk vervangt Van der Steur in Brussel

  Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) vervangt minister Van der Steur vanmiddag in Brussel bij de extra bijeenkomst van EU-ministers van Justitie die gehouden wordt naar aanleiding van de aanslagen in Brussel. Van der Steur kan op die manier aanwezig zijn bij het Kamerdebat over de aanslagen dat omstreeks 17.30 uur begint.

  In het Kamerdebat zal veel aandacht zijn voor terugkerende Syriëgangers. PVV en CDA willen hen direct na terugkeer kunnen opsluiten. De rechter oordeelt dan pas later of dit terecht was. Van der Steur zei eerder dat dit in strijd is met internationale verdragen. De VVD wil verblijf op Syrisch grondgebied strafbaar stellen.

  Ryanair vliegt om, Lufthansa zet bussen in

  Reizigers die de komende dagen met Lufthansa naar Brussel zouden vliegen, moeten met de bus. De Duitse luchtvaartmaatschappij zet tot en met maandag bussen in, die vertrekken vanaf de luchthaven in Frankfurt. De maatregel geldt ook voor mensen die met dochtermaatschappijen van Lufthansa zouden vliegen, zoals Eurowings of Brussels Airlines.

  Volgens het concern moeten door de aanslagen van dinsdag in totaal 156 vluchten worden geschrapt. In totaal ondervinden 12.300 reizigers hiervan hinder, schrijft het concern vandaag in een verklaring. Frankfurt en Brussel liggen op ongeveer 400 kilometer afstand van elkaar.

  Anders dan Lufthansa gaat Ryanair zijn vluchten op Brussel de komende dagen omleiden naar Charleroi, zo’n 270 kilometer verderop. Klanten van de Ierse budgetvlieger moeten de trip naar de Waalse industriestad zelf regelen. Ryanair vraagt passagiers ruim van tevoren aanwezig te zijn in verband met veiligheidscontroles.

  Alle vluchten vanaf vliegveld Zaventem zijn voorlopig gecanceld.

  Alle vluchten vanaf vliegveld Zaventem zijn voorlopig gecanceld. Foto Yorick Jansens / Reuters

  Nationale minuut stilte in België vanmiddag

  Vanmiddag wordt er in België 1 minuut stilte gehouden, ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslagen. De federale regering heeft in overleg met het parlement besloten om de slachtoffers om 14.30 uur te herdenken. Gisteren is er in Brussel, en op andere plekken in België, ook 1 minuut stilte gehouden, maar vanmiddag is de herdenking landelijk.

  Nederland zoekt uit of El Bakraoui is uitgeleverd aan Nederland

  Het ministerie van Veiligheid en Justitie is "heel grondig" aan het uitzoeken of de berichten kloppen dat Ibrahim el Bakraoui, een van de aanslagplegers op Zaventem, aan Nederland is uitgeleverd en daarna is doorgereisd naar België. Dat zei minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) vanochtend voor aanvang van de ministerraad. Het ministerie zet nu de feiten op een rij en stuurt later vandaag een brief aan de Tweede Kamer, aldus Van der Steur.

  De Turkse president Erdogan zei gisteravond dat jihadist El Bakraoui in juli is uitgezet richting Nederland en tijdens zijn doorreizen naar België door niemand is gevolgd. Erdogan beweert Nederland en België te hebben gewaarschuwd dat El Bakraoui een gevaar zou kunnen vormen.

  Terroristen gebruiken de springstof TATP

  De springstof TATP is het handelsmerk geworden van terroristen gelieerd aan terreurgroep IS of andere islamitische groeperingen. Bij recente aanslagen, onder meer die in Brussel deze week en die in Londen in 2005, gebruikten terroristen TATP om bommen te fabriceren. De springstof wordt gemaakt door aceton, waterstofperoxide en zwavelzuur te mengen. Aceton zit bijvoorbeeld in nagellakremover. Maar hoe komen de terroristen in grote hoeveelheden? Lees hier het antwoord.

  Lees ook de uitgebreide uitleg van redacteur Karel Knip: Terroristen kunnen het: de springstof TATP maken.

  Waarom stuurde Turkije Belgische terreurverdachte naar Nederland?

  Volgens advocaat André Seebregts, die veel terrorismeverdachten bijstaat, gebeurt het redelijk vaak dat ‘jongens’ Turkije niet in mogen en worden teruggestuurd, ook als er geen concrete verdenking tegen hen is. Dat zegt Seebregts tegen persbureau ANP. De advocaat denkt dat er een lijst is met namen van mensen die zelf niet worden verdacht van terrorisme maar omgaan met personen die worden verdacht van terrorisme.

  Bij aankomst op Schiphol staat er soms iemand te wachten van de AIVD, soms kunnen ze gewoon doorlopen en worden ze een tijdje later thuis bezocht, zegt de advocaat.

  Woensdagavond werd duidelijk dat Turkije vorig jaar een van de verdachten van de aanslagen in Brussel heeft "teruggestuurd” naar Nederland. De man zou in juli naar Nederland zijn gestuurd, op zijn verzoek, nadat hij een maand eerder in de buurt van de grens met Syrië was opgepakt. Hij stond bij de Belgische autoriteiten toen nog niet bekend als terrorist. De man was in België voorwaardelijk vrij voor overvallen met kalasjnikovs.

  Waarom werd hij naar Nederland gestuurd en niet naar België? Daarop antwoordt Seebregts dat die gang van zaken te maken heeft met de open grenzen in Europa.

  "Hij heeft natuurlijk het recht om in Nederland te verblijven. Het maakt de Turken dan niet heel veel uit waar ze hem heen sturen, vermoed ik. Ik zie niet waarom ze zouden weigeren een Belg naar Nederland te sturen.”

  Het ministerie van Veiligheid en Justitie is aan het uitzoeken hoe het precies zit met de Belgische terreurverdachte die door Turkije naar Nederland zou zijn teruggewezen en verwacht later in de ochtend met meer informatie te komen.

  Rechtszaak Abdeslam en Choukri uitgesteld

  Salah Abdeslam en zijn handlanger Amine Choukri, die ook vrijdag werd opgepakt, verschenen vanochtend in Brussel voor de rechter. De behandeling van de zaak werd op verzoek van de verdediging van de verdachten uitgesteld naar 7 april. Dat meldt het federaal parket.

  Abdeslam wil nu wel naar Frankrijk, zegt advocaat

  Terwijl terreurverdachte Salah Abdeslam zich vorige week verzette tegen uitlevering aan Frankrijk, wil hij er nu “zo snel mogelijk” heen. Die boodschap bracht zijn advocaat Sven Mary zojuist aan het Franse televisiestation BFM TV. Volgens Mary wil Abdeslam op Franse bodem een verklaring afleggen over zijn daden.

  Hoe snel de in België geboren Fransman terug kan naar zijn vaderland is overigens nog maar de vraag. De openbaar aanklager in Brussel zei vorige week nog dat het – in het ongunstigste geval – wel drie maanden kan duren voordat Abdeslam kan worden uitgeleverd. Tegen AFP liet Mary weten dat Abdeslam niet op de hoogte was van de aanslagen in Brussel.

  Belgisch koningspaar bezoekt ziekenhuis

  Koning Filip en koningin Mathilde brengen donderdagmorgen om 10.00 uur een bezoek aan het Universitair Ziekenhuis op de campus Gasthuisberg in Leuven. Veel gewonden van de terreuraanslagen worden daar behandeld.

  Koning Filip en koningin Mathilde spraken woensdag met hulpverleners bij metrostation Maalbeek.

  Koning Filip en koningin Mathilde spraken woensdag met hulpverleners bij metrostation Maalbeek. Foto Thierry Roge / AFP

  Foto Thierry Roge / AFP

  Foto Thierry Roge / AFP

  Rijen voor Brussel Centraal, station Leuven ontruimd

  Op Brussel Centraal staan vanmorgen weer enorme rijen als gevolg van de recentelijk ingevoerde veiligheidscontroles. Volgens twitteraars is op het station slechts één ingang open, waardoor reizigers in een soort fuik wandelen:

  Twitter avatar STYLEFORGUYZ IMMI Brussel Centraal, 1 uitgang geopend. https://t.co/LhZW1sMuQj
  Twitter avatar FilipElinck Filip Elinck Brussel-Centraal is herleid tot een fuik. De pendelaar is de klos. https://t.co/GdYiKxoqX2

  In Leuven is het station vanmorgen ontruimd na de vondst van een verdacht pakketje in de trein. Bij inspectie van de ontruimingsdienst DOVO bleek het om vals alarm te gaan. Het station is weer vrijgegeven.

  Vlaggen in Den Haag halfstok

  In Den Haag hangen vlaggen bij de Hofvijver halfstok. In verband met de aanslagen in Brussel voeren alle hoofdgebouwen van de rijksoverheid de Nederlandse vlag halfstok.

  Foto Bart Maat / ANP

  Foto Bart Maat / ANP

  Foto Bart Maat / ANP

  Foto Bart Maat / ANP

  Foto Bart Maat / ANP

  Foto Bart Maat / ANP

  Salah Abdeslam vandaag weer voor de rechter

  Salah Abdeslam, de vrijdag opgepakte terreurverdachte, moet in Brussel vandaag opnieuw voor de rechter verschijnen. Dat meldt persbureau AP. Het Belgisch federaal parket liet zaterdagmiddag weten dat Abdeslam wordt aangeklaagd voor “terroristische moord en deelname aan een terreurgroep”.

  Tegelijkertijd vraagt Frankrijk om zijn uitlevering. Eerder zei president Hollande: "Abdeslam heeft in Frankrijk terreurdaden gepleegd en moet daarom in Frankrijk berecht worden."

  De Franse aanklager François Molins zegt over Abdeslam: "Hij wilde op 13 november een zelfmoordaanslag plegen bij het Stade de France in Parijs, maar hij bedacht zich." Hij zou zijn bomgordel af hebben gedaan nadat hij andere terroristen in Parijs had afgezet.

  Abdeslam is zaterdag verhoord en voorgeleid bij de onderzoeksrechter, die bepaalde dat hij langer kan worden vastgehouden. De verdachte verzet zich tegen uitlevering aan Frankrijk. Eerder zei zijn advocaat Sven Mary dat Abdeslam bereid was mee te werken aan het onderzoek, maar tegen de radiozender Europe1 zegt Mary nu dat hij niet meer wil meewerken.

  Abdeslam werd in het Belgische Brussel geboren, maar heeft de Franse en Marokkaanse nationaliteit. Hoewel hij het recht heeft om bezwaar aan te tekenen tegen zijn overlevering aan Frankrijk, zal hij die vermoedelijk niet kunnen tegenhouden.

  Hoe praat je met kinderen over terreur?

  NRC-redacteur Juliette Vasterman vroeg zich af wat je tegen jonge kinderen zegt over de aanslagen in Brussel. "Niets", zegt een opvoedkundige.

  "Tenminste, zolang het niet hoeft. Maar als kinderen vragen stellen over de aanslagen, moet je wel eerlijk zijn."

  Lees hier het hele artikel met tips.

  Zestig gewonden in kritische toestand

  Zeker zestig mensen liggen nog in kritische toestand in het ziekenhuis na de aanslagen in Brussel. Dat heeft de Belgische minister voor Volksgezondheid, Maggie De Block, vanmorgen aan de BBC laten weten. Volgens de bewindsvrouw vielen er op vliegveld Zaventem en bij metrohalte Maalbeek in totaal ongeveer driehonderd gewonden. Het federaal parket sprak eerder nog van 270 gewonden.

  Kijken: timeline van de terreur in Brussel

  The New York Times maakte een video waarin de gebeurtenissen in Brussel op een rij zijn gezet. Bekijk de timeline van de aanslagen:

  Juncker: 'Belgische autoriteiten faalden niet'

  Ook Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, vindt dat de Belgische autoriteiten weinig te verwijten valt. De kritiek dat België een ‘failed state’ is, noemt de Luxemburger "hautain" en "ongepast".

  In een interview met De Standaard wijst Juncker erop dat ook Groot-Brittannië, Duitsland, Spanje en Italië in het verleden slachtoffer werden van terrorisme:

  “Dan moet niemand België de les gaan lezen. De regering en de veiligheidsdiensten reageren met een professionalisme dat het amateurisme achter zich laat dat we elders kunnen observeren.”

  Volgens Juncker moet België vooral trots zijn op zichzelf, omdat de Belgen weerstand bieden en “de armen niet laten zakken en op een dappere manier blijk geven van tolerantie”.

  België is door Turkije gewaarschuwd voor Bakraoui

  België is vorig jaar door de Turkse autoriteiten gewaarschuwd dat Ibrahim el Bakraoui, één van de aanslagplegers op de Brusselse luchthaven Zaventem, een jihadistisch strijder zou zijn. Dat heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan woensdag gezegd op een persconferentie. Ondanks de waarschuwing volgde niemand Bakraoui’s doen en laten, stelde Erdogan.

  De Turkse president zei dat El Bakraoui in juli is uitgezet richting Nederland en daarna is doorgereisd naar België. Volgens de Vlaamse krant De Standaard hebben de Belgische veiligheidsdiensten geen contact gehad met El Bakraoui na zijn aankomst op de luchthaven van Schiphol. Hij was op dat moment al een bekende van de Belgische politie.

  Volgens de Belgische minister van Justitie Koen Geens stond El Bakraoui op dat moment echter niet op een terrorismelijst. „Maar radicalisering kan snel gaan.” Pas na de aanslagen in Parijs op 13 november kwam hij bij de Belgische diensten in beeld als terreurverdachte. Maar toen was hij onvindbaar. Volgens Geens valt de Belgische justitie "tot nader order” niets te verwijten.

  Lees het gehele verhaal“Jihadist El Bakraoui kon zijn gang gaan na terugkomst” – vandaag in NRC.

  Vragen en antwoorden over de aanslagen in Brussel

  Na de aanslagen in Brussel worden de feiten langzaam duidelijk, maar veel vragen blijven. NRC stuurde gisteren een oproep aan haar lezers om vragen in te sturen. In dit artikel worden een aantal cruciale vragen beantwoord, zoals 'Waarom is dit nog niet in Nederland gebeurd?' en 'Waarom zijn terroristen vaak broers?'.

  Lees hier de antwoorden op onder meer die vragen.

  Extra overleg in Brussel, Nederland organiseert de vergadering

  In Brussel houden de Europese ministers van Veiligheid en Justitie vandaag op verzoek van België extra overleg. Nederland organiseert als tijdelijk voorzitter van de EU de vergadering, die begint om 16.00 uur.

  Tweede Kamer herdenkt de aanslagen

  De Tweede Kamer herdenkt donderdag om 14.00 uur de aanslagen in Brussel. De Kamer stond dinsdag al kort stil bij de gebeurtenissen in 'het hart van Europa'. Premier Rutte zei in een toespraak:

  "Onze manier van leven ligt onder vuur."

  De Tweede Kamer debatteert later vandaag over de aanslagen. Het debat is gepland vanaf 17.30 uur.

  Geen van slachtoffers nog geïdentificeerd

  Anders dan gisteren werd gemeld, is van de slachtoffers van de aanslagen nog niemand met 100 procent zekerheid geïdentificeerd. Dat zei Ine Van Wymersch van het federaal parket in Brussel gisteravond tegen de Vlaamse omroep VTM. Volgens haar gaat de prioriteit nu vooral uit naar het verzorgen van de gewonden. Bovendien is zorgvuldigheid geboden:

  “Het identificatieteam doet er alles aan om zo snel mogelijk uitsluitsel te geven. Maar als je aan mensen moet zeggen dat het geliefde overleden is, dan moet je daar ook echt zeker van zijn. En dat kan enkel op basis van wetenschappelijk bewijs.”

  De uitspraken van Van Wymersch stroken met die van de Peruaanse regering, die gisteren bekendmaakte dat er een Peruaanse is onder de 31 slachtoffers. Het zou gaan om de 37-jarige Adelma Tapia Ruiz, die op de luchthaven Zaventem was met haar Belgische man en twee kinderen.

  Eén minuut stilte in beeld: Wij zijn Brussel

  Woensdag werd in Brussel, en ook op andere plekken in België, één minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan de slachtoffers. NRC maakte een In Beeld van dit moment:

  Wij zijn Brussel

  Wij zijn Brussel. NRC

  'Tweede terrorist betrokken bij Maalbeek'

  Tot dusver werd de aanslag op het Brusselse metrostation Maalbeek aan één man toegeschreven: de 26-jarige Khalid El Bakraoui. Maar volgens de Franstalige omroep RTBF was er mogelijk nog een terrorist betrokken bij die daad. Het televisiestation baseert zich daarbij op camerabeelden uit de metro, waarop nog een handlanger met een grote tas te zien is. Onduidelijk is nog wie hij is en of hij net als El Bakraoui is omgekomen bij de aanslag.

  Derde Nederlandse vermiste is vrouw uit Deventer

  De derde Nederlandse vermiste na de aanslagen in België is een 41-jarige vrouw uit Deventer. Dat meldt Tubantia. De vrouw zou dinsdag van Zaventem naar de VS vliegen om een begrafenis bij te wonen, maar sinds de aanslag is er geen contact meer met haar geweest.

  De andere twee Nederlandse vermisten zijn twee jongeren uit een Maastrichts gezin, een jongen en een meisje, beiden twintigers.

  Samenvatting van de gebeurtenissen woensdag

  Wat we tot nu toe weten over de aanslagen die dinsdag in Brussel werden gepleegd:

  • Het officiële dodental is bijgesteld naar 31, er zouden 270 gewonden zijn. Momenteel liggen nog 61 gewonden op de intensive care.
  • Onder de vermisten bevinden zich drie Nederlanders. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag bevestigd.
  • Drie van de vier aanslagplegers zijn geïdentificeerd. Het gaat om de broers Brahim en Khalid El Bakraoui en bomexpert Najim Laachraoui - hoewel die laatste nog niet officieel is bevestigd. Zij zouden alle drie om het leven zijn gekomen doordat ze zichzelf opbliezen.
  • Er was een derde explosief op Zaventem. Die zwaarste lading werd achtergelaten in een tas en is pas later afgegaan toen de autoriteiten al aanwezig waren. Daar zijn geen slachtoffers bij gevallen. Er zijn in de vertrekhal geen “oorlogswapens en handvuurwapens” van de daders gevonden.
  • Naar een vierde terrorist wordt nog gezocht. Hij zou een tas met bommen hebben achtergelaten op Zaventem - zijn identiteit is onbekend.
   Volgens de Turkse premier Erdogan is Ibrahim El Bakraoui Turkije uitgezet; op eigen verzoek ging hij naar Nederland. Vervolgens reisde El Bakraoui naar België, waar hij onder de radar kon blijven. Volgens Erdogan ondanks waarschuwingen dat het om een teruggekeerde “buitenlandse strijder” ging.
  • In Brussel komt ondertussen het openbaar vervoer weer op gang. Metro’s rijden volgens aangepaste dienstregeling en ook verschillende autotunnels gaan weer open. Het vliegveld van Zaventem blijft zeker tot en met donderdag gesloten.