Kun je nog grote hoeveelheden aceton kopen?

Beeld iStock

Bij recente aanslagen hebben terroristen TATP gebruikt om bommen te fabriceren. De springstof wordt gemaakt door aceton, waterstofperoxide en zwavelzuur te mengen. Aceton is een krachtig oplosmiddel dat in nagellakremover zit. Maar denk niet dat terroristen drogisterijen platlopen en enorme hoeveelheden nagellakremover inslaan. Al was het maar omdat voor de productie van TATP tientallen liters aceton nodig zijn. Bij een huiszoeking in Schaarbeek werd 150 liter gevonden.

Eus Peters, directeur van de Raad Nederlandse Detailhandel, wijst erop dat winkelpersoneel „verdachte transacties” hoort te melden bij de NCTV. Maar drogisterijen en bouwmarkten verkopen niet vaak grote hoeveelheden, zegt hij. Maar hoe zit het toezicht online? Een online acetonverkoper, die onbekend wil blijven, legt uit dat hij alleen aan bedrijven verkoopt. Nagelstudio’s hebben genoeg aan 5 of 10 liter, zegt hij. Bij bestellingen boven de 5 liter kijkt de webshop wel even welke firma het is.