Komt er nu een Derde Wereldoorlog?

Dat vraagt een lezer van veertien jaar zich af.

Foto AP

De kans op een Derde Wereldoorlog is klein. Zowel de Eerste als de Tweede Wereldoorlog was een conflict van landen, grote landen ook, die elk hun enorme militaire apparaat volledig in de strijd wierpen. Dat leidde tot massale verwoestingen en miljoenen doden, vooral in Europa maar ook daarbuiten. Waren het in de Eerst Wereldoorlog vooral militairen die sneuvelden, in de Tweede Wereldoorlog stierven ook miljoenen burgers. Niet alleen joden (die vergast werden) maar ook veel burgers die bij gevechten of luchtbombardementen om het leven kwamen.

Een herhaling van zo’n massale oorlog is niet aannemelijk. Het gaat nu om een heel ander soort conflict, kleinschaliger ook. De oorlog in Syrië (en delen van Irak) zorgt voor veel spanningen in de regio en ver daarbuiten, niet in de laatste plaats door Islamitische Staat met zijn ongekend wrede regime. Maar vooral door de bombardementen van de VS en hun bondgenoten is IS verzwakt. In reactie daarop lijkt de beweging zich nu meer te richten op aanslagen in het buitenland. Daarbij proberen ze zoveel mogelijk slachtoffers onder de burgerbevolking te maken. Parijs was daarvan een voorbeeld, maar ook recente aanslagen in Beiroet, Istanbul, Ankara en nu dus Brussel wijzen daarop. Alles bijeen hebben die aanslagen een paar honderd levens gevergd.

Hoewel zulke terreur voor veel angst en onrust zorgt, is de schaal in de verste verte niet te vergelijken met de kolossale slachtpartijen in de Tweede Wereldoorlog. Wel valt te vrezen dat de aanslagen nog geruime tijd doorgaan. Zelfs als IS in Syrië wordt verslagen is goed denkbaar dat aanhangers van een radicale islam nog blijven doorstrijden voor een samenleving gebaseerd op hun ideeën.