Johan Cruijff (68) overleden

Johan Cruijff is overleden aan kanker. De oud-voetballer overleed in Barcelona.

Johan Cruyff
Johan Cruyff

Johan Cruijff is overleden aan longkanker. Dat staat vermeld op zijn website. De oud-voetballer werd 68 jaar. Hij overleed in Barcelona.

Op zijn site schrijft de familie:

“Met verdriet moeten wij mededelen dat Johan Cruijff, omringd door zijn familie en na een felle strijd tegen kanker, op 24 maart in Barcelona is overleden. Wij vragen u nadrukkelijk om de privacy van de familie te respecteren in deze bedroefde en moeilijke tijden.”

In oktober vorig jaar maakte Cruijff bekend dat hij longkanker had.

Jonge debutant bij Ajax

Het voetbaltalent debuteerde op 17-jarige leeftijd in het eerste elftal van Ajax, de club waar hij opgroeide. Meteen in zijn eerste wedstrijd maakte hij een doelpunt, het enige in de 3-1 verlieswedstrijd tegen GVAV. In dienst van Ajax won Cruijff zes keer de landstitel. Ook hielp hij de Amsterdamse club aan drie zeges in de Europacup I.

Cruijff stond bekend als een speler met flair en een enorme doelpuntenproductie: 247 treffers in 318 wedstrijden. Van 1971 tot 1973 won Ajax drie keer op rij de Europa Cup I en in 1972 won het ook de wereldbeker.

Lees ook de necrologie over de topvoetballer: Hij was de bekendste levende Nederlander ter wereld - Johan Cruijff (1947-2016).

Barcelona

Na tien seizoenen maakte de topvoetballer de overstap naar FC Barcelona, waar hij in vier jaar tijd één keer landskampioen van Spanje werd. Nadien trok Cruijff richting de Verenigde Staten, waar hij voor de Los Angeles Aztecs en de Washington Diplomats speelde. In 1981 keerde hij voor twee seizoenen terug in Amsterdam: beide jaren won hij de landstitel.

In zijn twintigjarige carrière kwam Cruijff in totaal 48 keer uit voor het Nederlands elftal, met 33 doelpunten tot gevolg. Hij speelde in het shirt van Oranje onder meer op het wereldkampioenschap van 1974, waar Nederland tweede werd. Het enige andere toernooi waarop Cruijff uitkwam was het Europees kampioenschap van 1976.

Trainer

Na zijn loopbaan ging Cruijff aan de slag als trainer bij Ajax. Daarmee werd hij weliswaar geen landskampioen, maar won hij wel de Europacup II en twee keer de Nederlandse beker. Na drie seizoenen ging Cruijff in Barcelona als oefenmeester aan de slag. Hij leidde de Blaugranas naar vier landstitels en een overwinning in de Europacup I.

Bijnamen

Als sterspeler kreeg hij verschillende bijnamen: Nummer 14, El Salvador (de Verlosser) en El Flaco (de Magere). Tegen het einde van zijn loopbaan verraste Cruijff vriend en vijand door Ajax te verlaten voor aartsrivaal Feyenoord. Daar speelde hij nog een laatste seizoen, waarin hij zowel landskampioen als bekerwinnaar werd. Tijdens zijn loopbaan werd Cruijff twee keer topscorer van de eredivisie en drie keer Europees voetballer van het jaar.

Ontmoeting met Verstappen

Begin deze maart ontmoette Cruijff, Formule 1-fan, nog de jonge coureur Max Verstappen. Hij noemde de achttienjarige Verstappen een sporter die “exceptioneel goed is in de details.”

Verstappen is recentelijk in de media “de nieuwe Cruijff” genoemd, een boegbeeld van de Nederlandse sport. Cruijff moet erom lachen.

“Goeie kop, leuk dat ze zo’n vergelijking maken.”

Cruijff was getrouwd en had drie kinderen.