‘Iraakse leger begonnen aan offensief Mosul’

Irak is begonnen aan het offensief om de noordelijk gelegen stad Mosul terug te veroveren op Islamitische Staat (IS).

Foto AP

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) komt steeds verder in het nauw in zowel Irak als Syrië. Het Iraakse leger is donderdagochtend begonnen aan een offensief om de noordelijk gelegen stad Mosul terug te veroveren op de jihadisten. Ook meldt persbureau Reuters dat het Syrische leger de door IS ingenomen stad Palmyra binnengedrongen is.

De internationale coalitie tegen IS - waartoe ook Nederland behoort - zou luchtsteun bieden bij de aanvallen in Mosul. Ook de Koerdische peshmerga-militie is volgens verschillende berichten bij ‘Operatie Veroving’ betrokken. Volgens een woordvoerder van het Iraakse leger hebben de krijgsmachten verschillende dorpjes ten oosten van de stad ingenomen. Mosul werd in juni 2014 ingenomen door strijders van IS. De overname destijds was een gevoelige klap voor de regering van Irak. De noordelijk gelegen stad is de twee-na-grootste stad van het land en heeft op het moment een miljoen inwoners.

Op woensdag begon het Syrische leger met de herovering van de historische stad Palmyra. De troepen van IS namen vorig jaar mei de Syrische stad in. Binnen 48 uur verwacht de gouverneur van de provincie Homs Talal Barazi een ‘overdonderende overwinning’ te behalen, zei hij donderdag tegen AP.

Complexe operatie

Het donderdagmorgen gestarte offensief in Irak was al eerder aangekondigd door het Amerikaanse leger. Het terugveroveren van Mosul wordt een complexe operatie, zegt NRC-redacteur Toon Beemsterboer. “Om Mosul terug te veroveren, heb je een enorme troepenmacht nodig. De stad is door IS volledig gebarricadeerd.” De stad zou vol liggen met loopgraven en bommen.

Volgens verschillende Iraakse en Amerikaanse overheidsfunctionarissen zijn er voor de herovering minstens 24 duizend troepen nodig. Tot dusver zijn er bij ‘Operatie Verovering’ tussen de twee- en drieduizend militairen ingezet. Het is dan ook onwaarschijnlijk dat het innemen van Mosul dit jaar nog gaat lukken.

Flinke tegenslag IS

Mosul is de grootste stad in het zelfverklaarde kalifaat van IS. Het verliezen ervan zou een flinke tegenslag betekenen voor de terreurbeweging, zegt Beemsterboer. Persbureau AP meldt dat het sinds 2014 40 procent van zijn terrein in Irak heeft verloren, en in Syrië meer dan 20 procent.