Inwoners Nieuw-Zeeland kiezen toch voor oude vlag

De premier was voorstander van de nieuwe vlag. In het bindend referendum kozen de inwoners voor de bestaande vlag.

De Nieuw-Zeelandse vlag wappert buiten een museum in Wellington.
De Nieuw-Zeelandse vlag wappert buiten een museum in Wellington. Foto Marty Melville / AFP

De inwoners van Nieuw-Zeeland hebben besloten: het land behoudt zijn bestaande vlag. In een bindend referendum konden de inwoners kiezen voor een nieuwe vlag of de bestaande. De opkomst was 67,3 procent, er werden 2,1 miljoen stemmen uitgebracht. De bestaande nationale vlag kreeg 56,6 procent van de stemmen tegenover 43,2 procent voor de vlag met de zilveren varen. Dat meldt The New Zealand Herald.

De overheid riep haar inwoners vorig jaar op alternatieven te ontwerpen voor de bestaande vlag. Er werden ruim 10.000 ontwerpen ingezonden. Een commissie bracht dat terug tot veertig.

In een eerder referendum kozen inwoners welk alternatief het zou opnemen tegen de huidige vlag. Het alternatief was een blauw-zwarte vlag met zilveren varen, die veel weg heeft van de officieuze vlag (een zwarte vlag met witte varen). De varen is al meer dan honderdzestig jaar het icoon van Nieuw-Zeeland. Het is een element van de inheemse flora die de groei van het land laat zien.

Foto Marty Melville / AFP

De huidige vlag van Nieuw Zeeland (R) wappert naast de alternatieve vlag (L) in Wellington. Foto Marty Melville / AFP

Op de huidige vlag is linksboven de Britse Union Jack te zien, die Nieuw-Zeelands lidmaatschap van het Britse gemenebest symboliseert. Rechts op de vlag staan de sterren van het sterrenbeeld Zuiderkruis uitgebeeld, net als op de vlag van Australië.

De premier van Nieuw-Zeeland John Key liet donderdag weten dat hij de keuze van het volk respecteert. Key was voorstander van de nieuwe vlag, maar waardeert het proces. Vanaf nu zal hij achter de nieuwe vlag staan.

“Mijn enige verzoek aan de Nieuw-Zeelanders is zich te scharen achter de vlag die door de meerderheid is gekozen. Om naar buiten te gaan en de vlag te gebruiken, ermee te zwaaien, er trots op te zijn en te vieren dat we in een geweldig land leven.”

Bekijk hieronder de reactie van de premier: