Keuringsdienst van waarde: Euro

Waar komen onze euromunten eigenlijk vandaan? Die vraag stellen de presentatoren van de Keuringsdienst van waarde zich in deze aflevering. Het onderzoek begint bij een euromuntdrukkerij in Brussel. Dit bedrijf voorziet de euromunten van hun opdruk, maar bestelt het voorgedrukte metaal ergens anders. De Keuringsdienst volgt het spoor en dat voert ver van huis, naar Zuid-Korea. Het Zuid- Koreaanse metaalbewerkingsbedrijf Poongsan blijkt het overgrote deel van de munten (zonder opdruk) te fabriceren. Maar euromunten zijn niet het

enige wat geproduceerd wordt door Poongsan. Het bedrijf maakt ook clustermunitie, bommen met daarin kleinere bommen die ontploffen zodra ze de grond raken. Clustermunitie is in Europa sinds 2010 verboden, in Zuid-Korea niet. Presentatoren Teun van de Keuken en Daan Nieber confronteren Poongsan én de muntendrukker in Nederland met de ontdekking. Dat leidt tot interessante ontmoetingen. De onschuldige

beginvraag zorgt uiteindelijk voor een ongemakkelijke waarheid over de productie van de euro.